|

Ik wil herintreden, maar hoe?!

Reïntegratiebureau Revitage in Breda biedt een traject aan, dat speciaal gericht is op Thuisblijfmoeders en Huismannen die weer buitenshuis aan het werk willen.

Wij interviewden Angelique Nijssen over de vraag wat dit traject zo bijzonder maakt.

Hoe kwamen jullie op het idee juist Thuisblijfmoeders en Huismannen te begeleiden?

De Gemeente Breda heeft een subsidietraject speciaal voor zogenaamde Nuggers, Niet Uitkerings Gerechtigden. Onze aanpak is succesvol voor oudere werknemers, en we bedachten dat hij ook voor deze doelgroep goed zou moeten werken.

Beide groepen hebben namelijk gemeen dat ze 'ogenschijnlijk' een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Voor ons is het een uitdaging die afstand weg te nemen!

Wat onderscheidt het traject voor Thuisblijfmoeders/Huismannen van andere trajecten?

In principe is er geen verschil: wij kijken naar zaken die er zijn, in dit geval de ogenschijnlijke afstand tot de arbeidsmarkt.

Hoe ziet zo'n traject er uit?

Gedurende maximaal een jaar één-op-één coaching, één uur per week. Daarnaast enkele workshops met de nadruk op Netwerken en Social Media.

Gemiddeld duurt het traject vijf maanden tot het vinden van een baan, en daarna bieden we nog enkele sessies gedurende het werken.

In jullie persbericht staat dat het weer gaat 'kriebelen' als de kinderen naar school gaan. Enerzijds zeker waar, anderzijds zorgt juist school voor grote logistieke problemen door vele studiedagen, gewijzigde roosters etc. Veel moeders die dachten de handen vrij te krijgen ontdekken juist dat ze meer nodig zijn dan ooit. Hoe gaan jullie hier mee om?

Vanuit mijn persoonlijke ervaringen als moeder vind ik bovenstaande behoorlijk meevallen. Daarnaast is er een duidelijke kentering te zien in de samenleving. Scholen moeten uitval tegengaan, en zorgen voor voor-, tussen- en naschoolse opvang. Het blijft weliswaar soms puzzelen, maar je staat er als ouder niet alleen voor.

Aangezien zorg en opvoeding niet als werk worden gezien, wordt fulltime moederen gezien als een gat in het cv. Wat vinden jullie hiervan? Hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Fulltime moederen, is niet 'niets doen'. Je kunt dit gewoon in je cv vermelden. Hierdoor is het niet zichtbaar als 'gat', maar als een bewuste keuze.

Wat vinden jullie van initiatieven als banen van 9 tot 15.00?

Een prima initiatief. Je moet er alleen voor waken dat je niet gezien wordt als een huisvrouw die een centje wil bijverdienen, en als er thuis iets is, bijvoorbeeld een ziek kind, niet beschikbaar is.

Hoe denken jullie deze Thuisblijfmoeders/Huismannen te gaan vinden?

Via-via (tam-tam), Social Media, kaartjes bij supermarkten en advertenties in de huis-aan-huisbladen.

Kan iedereen zich gewoon maar aanmelden?

Ja, als je voldoet aan een aantal voorwaarden, te weten:

  • je moet ingeschreven staan bij het UWV/werk.nl
  • je zoekt een baan voor minimaal 12 uur per week  
  • je ontvangt geen uitkering

Wat zijn de kosten van jullie hulp?

Deze kunnen uit het Persoonlijk Reïntegratie Budget betaald worden via de gemeente (PRB). Om zo'n PRB aan te vragen ga je naar je gemeente, die kan je een PRB geven van max 5.000 euro.

Wat kun je als Thuisblijfmoeder doen om je kansen later te vergroten?

Zo goed mogelijk fulltime moederen, zodat je daar nooit spijt van hebt, en in jezelf geloven. Daarnaast kun je vrijwilligerswerk doen dat in het verlengde ligt van je vroegere baan, al is het maar een halve dag per maand. En door vakliteratuur te lezen, houd je je kennis op peil.

We kregen dit mailtje binnen. Wat zou jullie aanpak zijn?

Casus

Hoe kom je aan de bak in een kleine baan, niet meer dan drie dagen, als 'oudere' moeder?

Ik ben een hoogopgeleide moeder van veertig, met een dochter van bijna twee, voor wie ik alleen zorg. Mijn oorspronkelijke vak, onderwijs, vind ik te zwaar (hoge werkdruk, stress, werk mee naar huis) om te combineren met de zorg voor haar.

Je hoort natuurlijk vaak dat moeders echt wat meer zouden moeten werken, en het is niet mijn keus om volledig thuis te zijn, omdat ik het een erg geïsoleerd bestaan vind. Ik wil graag in deeltijd werken, maximaal vierentwintig uur, en zal dit ook echt moeten straks, anders kom ik in de bijstand.

Maar ik ben er een tijdje uit geweest en ontdek nu dat het erg moeilijk is om weer aan de slag te komen, ook in 'simpele' baantjes, zoals receptie of verkoop. Ik vermoed dat het met mijn leeftijd en beschikbaarheid te maken heeft; de arbeidsmarkt vraagt toch veelal een jong- dynamische en flexibele instelling.

We zouden de volgende vragen aanpakken d.m.v. één-op-één coaching

  1. Wie ben ik? (Persoonlijkheid, normen, waarden en overtuigingen)
  2. Wat wil ik? (Interesses en ambitie)
  3. Wat drijft mij? (Motivatie)
  4. Wat kan ik? (Capaciteiten en competenties)
  5. Wie ken ik? (Omgeving)

D.m.v. workshops

  1. Netwerken I en II
  2. Social Media
  3. Direct zoeken van vacatures en hierop reageren
  4. Gebruik maken van ons eigen netwerk

Hoe groot schatten jullie de kansen voor herintreding van Thuisblijfmoeders in?

Wij schatten een tachtig procent slagingskans in. Zelfs in deze moeilijke tijd met relatief hoge werkeloosheid!

Werken jullie ook met eerder verworven competenties (EVC's)?

We zijn daar momenteel zeker mee bezig, met name voor de zorg. Maar het is nog in een pril stadium. EVC's zijn een mooie manier om versneld een diploma te halen, of om aan te tonen dat je geschikt bent voor een bepaalde job.

Wat zijn bijvoorbeeld EVC's van Thuisblijfmoeders?

Thuisblijfmoeders zijn dienstbaar en verzorgend, en kunnen zichzelf op de achtergrond plaatsen. Daarnaast beschikken ze meestal over een opleiding en werkervaring. Verder kunnen ze vaak goed organiseren, plannen en zijn ze verantwoordelijk.

Hoe kan iemand zich aanmelden?

Website Revitage
info@revitage.nl

Telefoon: 076-8890320

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *