Noreena Hertz in Opzij: Thuisblijfmoeders cruciaal voor economie

Noreena Hertz (1969), econome en activiste, is sinds september 2009 hoogleraar aan de Duisenberg School of Finance, en wordt in een interview met de Opzij omschreven als 'een van de meest toonaangevende jonge denkers ter wereld'.

Daarom verwonderde het mij dat deze toonaangevende denker zichzelf enigszins lijkt tegen te spreken in datzelfde interview. Enerzijds pleit ze voor goede kinderopvang zodat vrouwen buitenshuis aan de slag kunnen, en zet ze haar vraagtekens bij de motivatie van vrouwen die fulltime moederen: zijn zij niet het slachtoffer van culturele verwachtingen? Anderzijds noemt ze huisvrouwen en thuisblijfmoeders cruciaal voor de economie.

'Hun economische waarde wordt niet in geld uitgedrukt, terwijl zij veelbetekenend zijn in de opvoeding van de toekomstige productieve werknemers.

Zij worden niet betaald voor werk waar iedereen van profiteert en cruciaal is voor de economie. Dat is onwenselijk. Ik waardeer huisvrouwen enorm. Hun rol en positie worden ten onrechte ondergewaardeerd.

Men heeft wel eens berekend dat hun economische bijdrage aan de maatschappij vergelijkbaar is met die van een onderwijzer en zij zouden dan ook overeenkomstig betaald moeten worden. De overheid zou voor die compensatie moeten zorgen, zodat vrouwen echt kunnen kiezen of ze de zorg voor kinderen of het huishouden willen uitbesteden.'


Je vindt het interview in Opzij, nr. 5, 2010.
( Hide )
 1. Hoera hoezee. Al doe ik het niet voor het salaris, een beetje waardering kan geen kwaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verheugend om te lezen, in Opzij nog wel!
  Ze is niet de eerste die dit zegt, Ann Crittenden heeft hier ook een boek over geschreven (The price of motherhood) en er zijn er vast nog meer.
  En gebeurde er nu eindelijk maar eens iets.
  Ik vrees dat wij het moedersalaris niet meer gaan meemaken.
  Onze dochters hopelijk wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is leuk dat we niet alleen als sukkeltje gezien worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken me wel in dat zichzelf tegensprekerige wat jij bij haar ziet. Ik denk dat beide kanten waar zijn, ook al lijken ze tegenstrijdig in eerste instantie.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo