Weer een aanslag op keuzevrijheid ouders

Bijna alle driejarigen maken gebruik van kinderopvang of peuterspeelzaal, maar de kwaliteit van deze voorzieningen wisselt sterk.

Daarom stelt de Onderwijsraad voor om alle driejarigen 'vijf ochtenden te laten spelen en leren in een pedagogisch rijke omgeving onder verantwoordelijkheid van de basisschool en onder leiding van goed opgeleid personeel.' Het uiteindelijke doel is driejarigen onder te brengen bij de basisschool.

Het voorstel treft dus ook alle driejarigen die gezellig thuis bij hun moeder of vader zijn, in een omgeving rijk aan ouderliefde! En zei klinisch psycholoog Olives James net nog niet dat peuters hun moeder/vader nodig hebben?!

Het net sluit zich steeds strakker om de keuzevrijheid van ouders hun kinderen naar eigen inzicht op te voeden. Dat er aandacht is voor de kwaliteit van de zorg aan peuters is loffelijk, maar het moet niet ten koste gaan van de zorg die ouders hun kind willen geven.

Samenvatting Onderwijsraad in pdf
( Hide )
 1. Bedankt Nicole ............voor iedere keer die aardige berichtjes op mijn blog !!

  Wat een hoop blogs heb jij..........ik ben geen mama.......welke is voor mij leuk om te volgen??

  Lieve groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een uitstekend idee, hoop dat het echt komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kom op zeg, je hebt dan de rest van de week nog om je peuter te overladen met moederliefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de peuterspeelzaal is er eigenlijk alleen maar ten behoeve van de ouders die wel even vrij willen zijn....voor de kinderen is thuis zijn vaak veel fijner. Hoe vaak ik wel niet met kindjes op schoot gezeten heb die de hele ochtend overstuur waren alleen maar,omdat ze daar zo gezellig met andere kindjes mochten gaan spelen in een pedagogische omgeving maar er nog bij lange na niet aan toe waren!
  Zodra ze bij de basisschool worden ingelijfd mogen de drie jarige net als de kleuters van nu niet echt meer spelen maar moeten ze pedagogisch verantwoord bezig gehouden worden door de juffen.En dat betekend dus leren met je kont.....niks "zomaar" wat spelen,nee het moet een doel hebben en of we dan ook wel meteen zindelijk willen zijn ,want anders is het kind gelijk een probleemgeval en krijgt het een etiketje.....pffffff hoezo goed voor het kind.....mijn opoe ging in 1917 op 7 jarige leeftijd voor het eerst naar school....en dat was vroeg zat, want de kinderen waren nog lang niet uitgespeeld.....wat ze toen in die paar jaar leerden leren ze nu nog niet eens in de jaren tot aan het eindexamen vmbo. Laat de kleintjes toch lekker thuis zolang dat mogelijk is en geef ze de3 vrijheid om kind te mogen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nog even als toevoeging....lees deze3 zin ook even en snap dan waar het hier werkelijk om gaat

  "leren ze zich aan te passen aan de verwachtingen van opvoeders"

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wie bedenkt dit soort 'dingen' eigenlijk?? Welke partij zit hier achter??
  Als ik een jonge moeder was met kleintjes en men zou dit plan invoeren.......tjonge, dan verander ik echt in een tijgerin!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Irene Brandsma27 mei 2010 om 11:02

  Opmerkelijk dat de koudste en meest agressieve reacties aldoor van mensen komen die hun naam niet durven te zeggen.

  Zo zie je wat er kan komen van een gebrek aan goede opvoeding ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. caroline swart27 mei 2010 om 11:22

  Alleen een voornaam is ook niet te traceren, maar goed. Volgens mij is het zo dat mensen de keuzevrijheid hebben hun kinderen op 3-jarige leeftijd naar school te laten gaan, de leerplicht blijft in dit voorstel gehandhaafd op 5 jaar. het is dus geen inperking van de keuzevrijheid van ouders, maar eerder een verruiming. Als je in de positie bent om kinderen thuis te houden kun je dat blijven doen. Als je kind er baat bij heeft om al naar school te gaan, bijvoorbeeld als je zelf onvoldoende in staat bent om je kind nederlands te leren of dat je moet werken omdat je tot de "werkende armen" behoort is dit een ideale oplossing. Wat is het toch makkelijk om je niet in de positie van een ander te verplaatsen. Ik als autochtone hoogopgeleide vrouw met een man met een meer dan modaal inkomen kan ervoor kiezen om mijn kind heel veel mee te geven thuis. Wellicht is de keuze van een andere vrouw om haar kind juist vroeg naar school te brengen wel net ze warm en tijgerinachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sjongejongejonge....
  *gaatmaarnietophaarstokpaardzitten*
  ;(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is toch niet verplicht?
  Dus je hebt toch nog steeds een keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo lang het niet gaat om de leerplicht te vervroegen vind ik het een goed voorstel. Ouders die hun kinderen liever thuis houden kunnen dat toch doen? Zelf denk ik dat een aantal ochtenden per week peuterspeelzaal erg goed is voor kinderen.

  En nee, niet om zelf even rust te hebben, wat een ontzettend onhebbelijke opmerking Bibje. Ik merk aan mijn tweejarige dat hij het erg goed doet op de twee chreche dagen, dat hij staat te juichen dat hij erheen mag. Ik ben blij dat hij nu ik stop met werken naar de peuterspeelzaal mag. Voor hem!
  Ik geloof best dat er kinderen zijn die er op drie jarige leeftijd minder behoefte aan hebben, maar ik denk dat peuterspeelaal voor de meeste kinderen heel leuk is.

  Ik sluit me aan bij Caroline, denk ook eens aan minder gepriviligeerde gezinnen. Ouders die hun kinderen minder kunnen bieden. Er is niet maar een juiste manier om kinderen groot te brengen, dat is iets wat veel mensen niet lijken te begrijpen.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo