Zijn Thuisblijfmoeders uitvreters?

Els Kloek, historica en auteur van 'Vrouw des huizes', reageert in het NRC op het artikel 'Nederlandse man draait op voor hoogopgeleide echtgenote met pretbaantje' door H.M. van den Brink.

Hierin maakt van den Brink gehakt van de Nederlandse vrouw die, ten koste van haar man, weigert ècht, oftewel buitenshuis, te werken.

Van den Brink schrijft onder andere:

'Het huishouden is dankzij koelkast, wasmachine en stofzuiger allang geen echte baan meer en kinderen gaan na een jaar of vijf naar school. Het is beledigend voor alle vrouwen en mannen die de klus wel klaren, soms zelfs alleen, om te doen alsof het anders is.'

Het is niet alleen onrechtvaardig tegenover mannen wanneer hun partners het recht opeisen om gedurende de levensloop structureel minder te werken, het is ook een maatschappelijk en economisch probleem.

Van den Brink eindigt zijn artikel dan ook met de conclusie dat alle vrouwen aan het werk moeten.

Kloek: er is tijd nodig om een nieuw evenwicht te vinden

In haar reactie wijst Kloek er op er in korte tijd ontzettend veel is veranderd in Nederlandse huishoudens. Van een respectabele functie is de huisvrouw in een uitvreter veranderd. Gun mannen en vrouwen de tijd om een nieuw evenwicht te vinden tussen huishoudelijk en betaald werk

Bovendien heeft de Nederlandse vrouw veel te verliezen. Haar positie in huis heeft zich altijd gekenmerkt door autonomie en vrijheid, en die moet ze van de overheid buitenshuis gaan zoeken in een betaalde baan. 'Maar,' zegt Kloek: 'het is niet alleen geld dat vrij maakt.'
Daarnaast moet niet vergeten worden dat huishoudelijk werk wel degelijk bestaat, ook al wordt het gepresenteerd als een bijzaak!

Volgens Monique Wortelboer, auteur van Huishouden, de zorg voor het leven is huishoudelijk werk zelfs de zorg voor het leven en de mensen om je heen.

Hoe kun je dan een uitvreter zijn?!

Artikel van den Brink
Artikel Kloek

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *