Gevraagd: Stemadvies

door Anoeska van Essen

Het zou je bijna ontgaan in al dat Oranje voetbalgevoel, maar volgende week moeten we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik heb het gevoel dat ik net nog geweest ben, en eerlijk gezegd is politiek niet echt een hobby van me, dus ik word er niet blij van.

Want helaas vind ik wel dat ik moet gaan stemmen omdat lang niet iedereen op deze wereld het recht heeft om mee te beslissen. Dat recht is eigenlijk een plicht vind ik, want wij allemaal samen maken toch het land waarin we leven. Wie niet stemt mag ook niet klagen over hoe Den Haag regeert, zoiets.

Ik moet dus stemmen, maar op wie?

Ik zoek een partij die het niet heeft over thuiszitten als ze bedoelt dat iemand geen betaald werk heeft. Die niet vanzelfsprekend meegaat in de blabla van economische groei en 24-uurs economie als oplossing voor financiële tekorten en ons drukke leven.

Die niet de vaste formule uitbraakt dat economische zelfstandigheid van vrouwen belangrijk is voor de samenleving om de kosten van de, als een donderwolk boven ons hoofd hangende, vergrijzing te kunnen opvangen. Want over welke kosten hebben we het dan precies?

Als het gaat om medische kosten, kunnen we dan niet beter zorgen dat mensen een gezondere levensstijl aanleren zodat ze fitter oud worden? En als het gaat om de kosten van mensen in verzorgingstehuizen, kunnen we ons dan niet beter eens afvragen of het wel zo wenselijk is ouderen te blijven isoleren?

Is het in het belang van kinderen en oude mensen om verzorgd te worden door betaalde krachten die op hun beurt weer hun kinderen laten verzorgen door professionals omdat het zo belangrijk is dat we allemaal economisch zelfstandig te zijn?

Ik word duizelig van dit Drosteplaatje. Weet je nog, die ouderwetse blikken met zo'n verpleegster met een dienblad met zo'n ouderwets blik erop met daarop .... enz? En misselijk van de optimistische plannen van politieke partijen om in Nederland orde op zaken te stellen.

Waar blijven de kritische vragen over de weg die we ingeslagen zijn? Nee, ik wil niet terug naar het aanrecht van de jaren vijftig. Maar ik wil ook niet als een blind paard doordenderen en gedwongen worden tot een levensstijl waar ik mijn vraagtekens bij zet.

Wat is de moeite waard in het leven? Wat heb je aan die woonwijken met comfortabele huizen waar overdag nooit iemand thuis is? Wie heeft er nog tijd om bij oma op bezoek te gaan? Is het in het belang van kinderen om naar kinderopvang en bso te gaan of komen zij na andere belangen?

Iemand een goed stemadvies voor me?


( Hide )
 1. Wat jij zegt! Natuurlijk is het voor politieke partijen ideaal als vrouwen werken. Nog meer belastinginkomsten en nog meer geld om uit te geven aan... de overheid, want die is sinds begin vorige eeuw nog nooit gekrompen.

  Thuis zitten is een zwaar denigrerend woord voor belangrijk werk. Belangrijker dan sloven voor een baas, dat kan iedereen. Je kinderen opvoeden, dan kan jijzelf uiteindelijk als enige en het beste.

  Partij voor Mens en Spirit niets voor je? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier in België moet er ook opnieuw naar de stembus gegaan worden. De enige partij die echt voor moeders aan de haard is is een partij waar ik dus nooit ga op stemmen want buiten dat ene is al de rest goed fout.
  Gelukkig weet ik het al...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoeska, dat is een onmogelijke opgave. Dit blinde paard holt door, maar zal op een dag toch wel moe worden of verongelukken. Stem op een partij die werkelijk wil proberen de overheidskosten terug te draaien. Of wacht totdat de schatkist leeg is en we met ons allen ons gezonde verstand terugvinden. Ik heb hier een link naar een artikel van de Zweedse schrijfster Anna Wahlgren waarin ze verzucht dat in de huidige maatschappij de oudjes buiten spel staan en de kleintjes voorlopig worden opgeborgen voor tegen de tijd dat we ze nodig hebben.
  http://www.annawahlgren.com/index.php/view/english/modern-times-oldfashioned-children
  Om te beginnen, haal de gezonde vijftigers en zestigers van achter de geraniums en de koffiepot vandaan. Die hebben meer tijd om te werken en belastingen op te brengen dan moeders van jonge gezinnen. En haal a.u.b. de subsidies weg van de KDVs. Geef fiscale ondersteuning aan jonge gezinnen maar laat ze dan wel zelf voor de opvang betalen wat het werkelijk kost. Je kunt op campagne gaan maar vergeet ook niet het gezegde dat de wereld pas verandert wanneer de wereld echt veranderen wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je al eens bij Groen Links gekeken? Ik vind dat die wel gezonde ideeen hebben over vrouwen en gezinnen. Zelf stem ik D66, niet zozeer om het gezinsgebeuren, maar het is wel een partij die zaken als onderwijs, milieu, ontwikkelings en internationale samenwerking en dergelijke dingen die ik belangrijk vind hoog in het vaandel heeft staan. Niet links of rechts, dat vind ik zo gedateerd, maar wel progressief. Dat staat me namelijk zo tegen aan de christelijke partijen, die idealiseren de jaren vijftig, terwijl dat echt een zware tijd was. We moeten vooruit, niet achteruit! En een moderne manier vinden om de problemen die jij noemt op te lossen. Ik denk helaas niet dat er een partij is die jouw ideeen helemaal belichaamd.
  Ik ben het helemaal met je eens dat het tegenwoordig allemaal maar om geld draait, en en niet om kwaliteit. Heel kwalijk... Er is geen ideale partij, misschien moeten we er een oprichten?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Karien: Helaas is het juist Groen Links die op hun site het woord 'thuiszitten' gebruikt en vindt dat iedereen moet werken... Moeilijk he om een afweging te maken van welke punten je te belangrijk vind om eventueel te negeren als je het er niet mee eens bent. En een partij oprichten ... tja, dan moeten we zo hard werken dat we nooooit meer lekker thuis kunnen zitten ;-))))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daar stel je me een vraag! Een goede vraag ook. Ik wilde zeggen Groen Links, maar die zijn blijkbaar in dit soort kwesties niet helemaal zoals ik had gedacht! Dus ik weet het niet. Ik hoop op verheldering van anderen die hier reageren!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ze willen ons allen het liefst aan het werk hebben....ben er dus nog helemaal niet uit.
  Dat de christelijke partijen de jaren 50 idealiseren en dat we dan achteruit zouden gaan snap ik niet helemaal. Dat het toen een zware tijd was kwam niet door het model vrouw thuis man aan het werk maar door de wederopbouw en het gebrek aan goede/goedkope aparaten die het huishouden verlichtte. Als ze met dit model ook het echte kostwinnersmodel weer van stal halen vind ik het prima....kinderbijslag omhoog(een beetje zoals in duitsland gewoon is) en belastingvoordelen zoals we dat eerder hadden als er maar 1 verdiener was(kostwinner dus) en ja het bedrag wat een werkende aan subsidie krijgt om haar kinderen op te laten vangen gewoon naar de gezinnen.
  Zo hebben we weer een keus.....
  enne mag het ook allemaal wat minder zijn,ik bedoel maar,je kunt nog zoveel bezitten,als er niet van kan genieten(door veel werken of boven je stand leven en dus veel schulden hebben) heb je er helemaal niks aan.tis tegenwoordig allemaal zo decadent....
  ik denk dat ik maar voor mens en spirit ga....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Femke Halsema van GroenLinks is degene die de term 'Aanrechtsubsidie' voor de Algemene Heffingskorting introduceerde.

  En GroenLinks is ook de partij die vindt dat vrouwen die fulltime zorgen voor hun kinderen geen AOW verdienen, omdat ze hun steentje niet hebben bijgedragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het zou weer mogelijk moeten zijn om als eenverdiener voor de basisbehoeften zoals wonen en eten te kunnen betalen.
  Op een andere site zag ik weer de discussie over mensen die niet willen meebetalen aan de kosten voor kinderopvang. Nee stel je voor, als je zelf geen kinderen hebt.
  Men gaat voorbij aan het feit dat we allemaal meebetalen aan elkaars lasten en lusten. We betalen mee aan de hypotheekrente, ( ik heb geen koophuis en kan me dat inmiddels door de tweeverdienersprijzen in dit land inmiddels ook niet meer veroorloven want ik ben thuiszitmoeder) de kosten van de politie die dronken supporters uit elkaar moet houden, het overleven van failliete banken en voetbalclubs, defensie, er zijn zoveel dingen waar ik niet aan mee wil betalen.
  Professor Galjaard schreef ergens dat het schandalig is dat mensen worden opgeleid voor beroepen waar helemaal geen vraag naar is.
  Van mijn medestudenten ( 1e grds tekendocenten) zijn er maar 3 in het onderwijs gekomen. Opvallend om daarbij te vermelden is dat twee daarvan mannen waren. De verhouding man vrouw op de opleiding was heel erg scheef. Vier mannen, de rest vrouwen.
  Opvallend omdat Germaine Greer al had onderzocht dat in tijden van economische verschuivingen vooral vrouwen kiezen voor beroepen die voordien door mannen werden ingenomen. Die mannen stromen door naar de beter betaalde banen. Het aanzien van de beroepen die zij links laten liggen verminderd. Wat blijft er over als je dan op late leeftijd toch besluit om kinderen te willen terwijl je nog geen carriere hebt kunnen opbouwen? Er geen plek is in de kinderopvang en je uberhaupt je twijfels hebt over de kwaliteit daarvan?
  Partij voor mens en spirit is echt geen optie (combinatie nederlands/engels, bah)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind de ingezonden berichten heel fijn om te lezen. Ik was er inderdaad al achter gekomen dat GroenLinks geen optie is, VVD, ook niet, CDA ook niet ( een bijstandsmoeder op t.v. met 4 kinderen ging bij deze partij er per jaar €650 op achteruit! en ze gaat ook al naar de voedselbank. Meneer Balkenende vond dat ze maar moest verhuizen naar een goedkopere woning, en haar huidige woning was al klein!! ), geen CDA dus. PVV vind ik té, al hebben ze goede punten! Bij mij blijft de ChristenUnie ( ik vind dat meneer Rouvoet te weinig heeft betekend als minister van Gezin ) en SP over, hoewel Mens en Spirit ook wel iets heeft, maar ik vind het toch een beetje te vaag...
  Ik ben dus nog een beetje een zwevende kiezer, maar stemmen ga ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn Nicole, dat je nog even duidelijk maakt dat Groenlinks allang geen gezinsvriendelijke partij meer is. Ik las eerder, op jouw site ws, dat voorheen elke Nederlandse burger recht op AOW had, maar dat het nu dus gaat om enkel het werkende deel. We worden tweederangsburgers, zo langzamerhand, nee, dat zijn we al.
  En de anonieme inzender ook bedankt, dat je zo duidelijk maakt dat we immers allemaal betalen aan zaken waar we zelf niet achter staan. Ik word ook altijd misselijk als ik hoor dat er weer iemand roept 'dat ze niet voor mijn kinderen wil betalen'. Ik heb geen baan, maar ben wel getrouwd, waar mee ik dus formeel ok belasting betaal en wat zie ik waar de centen heengaan? Oorlog voeren, nog meer autowegen aanleggen, zinloze lelijke peperdure kunst, voetbal, aan de lopende band gebouwen neerhalen en er weer nieuwe (meestal lelijke) neerkwakken, ontelbaar veel festiviteiten (want naast ons doodwerken moeten we in het weekend niet in de verleiding worden gebracht ons per ongeluk te gaan bezinnen, hup doorfeesten), steun in allerlei bedrijven die ik schadelijk voor mens, dier en natuur vind....maar ik betaal het wel.
  Ik stem zelf helemaal niet. Sinds een jaat of 10 heb ik de bijbelse waarheid over God's koninkrijk leren kennen, dat dat een heuse regering is die in de hemel zetelt en regeert over ons aardbewoners. Er wordt in de bijbel gesproken over een opstanding, na een reiniging van de aarde van alle kwaad. Dat koninkrijk, waarvan Jezus ons heeft gedemonstreerd wat hij doen zal als hij koning is geworden (genezen, opwekken uit de dood, voedsel verstrekken voor velen), daar stem ik voor, zullen we maar zeggen. Door politiek neutraal te zijn.
  Onze regering ondersteunt oorlogen en neemt er desnoods aan deel. Christenen kunnen geen regering ondersteunen die oorlog voert. Denk je in dat zo'n oorlog talloze geloofsgenoten in andere landen ombrengt! Is dat naastenliefde? Nee, ik wil in de toekomst 'zwaarden omsmeden tot ploegen en speren tot snoeimessen' en ' de oorlog niet mer leren', zoals Jesaja zegt.
  Geen enkele aarde regering kan dat tot stand brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hmm, dat valt me dan tegen, ik las laatst een interview met Femke Halsema en daar vond ik haar best goed klinken. Maar ik woon niet meer in Nederland, en volg het allemaal niet meer zo. Gelukkig dat ik niet op ze stem dan...
  En voor mij is het zoals ik al zei niet echt een breekpunt, ik ben een moeder die thuis is maar voor mij is het niet het meest belangrijke onderwerp in de politiek, of in ieder geval niet het enige belangrijke. Ik denk ook dat als we een maatschappelijke verandering teweeg willen brengen dit niet zozeer vanuit de politiek moet komen maar vanuit de mensen zelf. Dus staan voor de waarden die je belangrijk vind, het goede voorbeeld geven en altijd blijven vechten voor waarin je gelooft. Daarom wil ik over een paar jaar ook graag terug het bedrijfsleven in, al is het maar gewoon om te bewijzen dat dat kan, een aantal jaren thuis moeder zijn een daarna terug gaan op jouw voorwaarden zodat je het kunt combineren met een gezin Daar knok ik graag voor, om op die manier hopelijk de generatie na mij te kunnen helpen. Ik denk dat goede voorbeelden meer zullen doen dan alle subsidies bij elkaar. Hetzelfde geld voor als je ervoor kiest langer, of voor altijd, thuisbij je gezin te blijven, laat zien dat je op die manier een goed en volwaardig leven hebt en nuttig bent voor de samenleving, straal dit uit, geef de boodschap door en dan moeten mensen het ook ooit gaan zien. (ik ben een positief iemand, dat merk je)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo