Bevallingsverlof slecht voor emancipatie!

De acht weken bevallingsverlof waarop moeders recht hebben na de geboorte van hun kind, houdt de traditionele rolverdeling tussen vaders en moeders in stand. Psychologe Steffi Wiesmann ontdekte deze schandvlek tijdens haar onderzoek, waarop ze vrijdag promoveert.

Want wat blijkt?! Terwijl vrouwen herstellen en bijkomen van negen maanden zwangerschap, een bevalling en borstvoeding geven, nemen ze stiekem een voorsprong op mannen! Ze bouwen tijdens hun verlof namelijk routine en vaardigheden op in de omgang met de nieuwe baby. Dat haal je als vader natuurlijk nooit meer in. Het is niet eerlijk!

En wat is het desastreuze gevolg? Moeders blijven ’als vanzelfsprekend’ meer voor de kinderen zorgen.

Wiesmann vergeet voor het gemak dat de acht weken bevallingsverlof er zijn voor het lichamelijk herstel van de vrouw, om nog niet eens te spreken over de tijd die het kost om een kind borstvoeding te geven.

Gelukkig heeft ze een oplossing: gewoon keihard onderhandelen aan de keukentafel! Dat bederft weliswaar de mythe van de romantische relatie, zoals Wiesmann het uitdrukt, maar het is nodig om tot een gelijke verdeling te komen.

Dus als vrouw zeg je voortaan gewoon: 'Jíj krijgt het kind en geeft de borstvoeding, want anders neem ik een oneerlijke voorsprong, en doe de emancipatie en het feminisme tekort!'
( Hide )
 1. Ik lees in het artikel van de Telegraaf (even snel gegoogled) dat ze pleit voor 'geboorteverlof' o.i.d. voor mannen. Dat lees ik hier dan weer niet en dat vind ik wel jammer.

  Sowieso zou het bij wet geregeld moeten worden (vind ik dan :)) dat je als vader ALTIJD minstens 3 weken verlof moet kunnen opnemen bij de geboorte.

  Verder komt het over als iemand die dingen uit een boekje geleerd heeft en dus precies meent te weten hoe het werkt. Overbodig, zulke mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze pleit voor een 'bevallingsverlof' voor vaders, maar die zijn toch niet bevallen?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ouderschapsverlof, dat de vader op kan nemen, is dan snel een leuke goed betaalde vrije dag om eens flink in de schuur te gaan klussen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaja, zo zijn alle mannen. Meteen weer de schuur in. Of is mijn man dan zo'n ongelofelijke uitzondering op de regel? Volgens mij niet.

  Hoe graag ie ook in de schuur zit, hij is er bij beide kinderen de eerste weken 24/7 bij geweest, tot ie weer aan het werk moest.

  Jammer genoeg hebben we niet aan de keukentafel zitten bitchen wie wat deed. Ben ik nu ongeëmancipeerd omdat hij niet de was ophangt, maar ik?

  Excuus voor mijn roeptoeter-opstandigheid maar het zijn altijd de 'mijn schilderijtjes staan op de kast want ik kan nog geen boormachine vasthouden maar mijn man moet moet wel de was kunnen doen want we zijn gelijkwaardig' figuren die zulke dingen roepen.

  Adem uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit lijkt me een zinloze strijd over wie wat doet. Daar gaat het niet om, het gaat erom dat een kind welkom is en dat je het liefde geeft. Wat doen we toch moeilijk over die carrière, die een paar jaar op een lager pitje komt te staan. Over man- en vrouwrollen. Waarom moet alles op de helling? Is zorgen dan zo erg, dat je het niet een paar jaar lang voor je kind over wilt hebben? En natúúrlijk doe je het zoveel mogelijk samen, maar het is idioot en onbarmhartig om hier - over het kleine hoofdje van je baby heen! - een twistpunt van te gaan maken. Doe niet mee aan die onzin, geniet er gewoon van, want het is ook zo weer voorbij!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom niet ook voor de vader? De vader heeft nu een dag of misschien een paar dagen en hij loopt dan van hot naar her.

  Mijne had bij allebei de kids 3 weken vrij genomen en nee hij heeft niet de schuur opgeruimd, maar we hebben lekker genoten van de kleine. De luiers, in bad doen etc etc alles deden we samen.

  Het ligt natuurlijk ook allemaal aan de man en je relatie hoe je het invult.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Natuurlijk moeten vaders ook de gelegenheid krijgen te zorgen voor hun kind, en twee dagen is daarvoor heel weinig.

  Maar kunnen we alstublieft het bevallingsverlof voor vrouwen daarbij buiten beschouwing laten?! Dat heeft namelijk niets te maken met gelijkwaardige behandeling, maar met herstel na een grote fysieke inspanning.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waarom schaffen we de hele zwangerschap niet gewoon af? Een kunstmatige baarmoeder is vast allang uitgevonden en borstvoeding is ook zo achterhaald als wat. Dan hoef je ook niet te herstellen van je bevalling en kunnen we eindelijk écht de boel eerlijk verdelen! Moet er alleen nog even geregeld worden dat je je baby meteen na de geboorte naar de creche kan brengen, want dat is ook al zoiets belachelijks, dat zwangerschapsverlof!!

  En mag ik nu een teiltje??

  BeantwoordenVerwijderen
 9. haha, helemaal mee eens!! Wat een onzin allemaal. Laten we aub accepteren dat er verschillen (hele waardevolle) zijn tussen man en vrouw en die zoveel mogelijk benutten. En dat 'keihard onderhandelen' aan de keukentafel: wat een onzin en wat een overcompensatie van kennelijk juist heel onzekere vrouwen...Als er dingen in mijn leven niet naar mijn zin zijn, zal ik dat inderdaad zelf moeten aankaarten en dat geldt ook voor mijn partner. Maar doe nou niet alsof ik steun nodig heb om het tegen die nog steeds zo verdomde carriere gerichte man.
  Dacht overigens dat het eerst een grap was: Dat we juist goede vaardigheden blijken op te doen tijdens het bevallingsverlof, die ook na een tijd weer waardevol zouden kunnen zijn op de arbeidsmarkt. He, das leuk. Maar uiteraard wist ze er een 'negatieve' draai aan te geven: we blijven steken in het zorgen en de man gaat lekker door met dat o zo belangrijke carriere maken (iets wat we natuurlijk allemaal moeten nastreven en moeten willen van de overheid)

  En inderdaad: adem uit......

  FB

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Aan de onderhandelingstafel sneuvelen de huwelijken stukje bij beetje.. terwijl de kinderen met het gevoel mogen opgroeien dat zij hiervan de schuldigen zijn. Want zijn zij niet die grote opstakels voor de carrières van paps en mams? Zijn zij het niet, die de scheuren in het huwelijk veroorzaakten, simpelweg door er te zijn en toch ergens ondergebracht te moeten worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. voor mascha;http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/natuurlijke-zwangerschap.html
  tis al een oudje en ook niet een fabeltje maar ik wou hem je toch niet onthouden...het verhaal van het moedernest!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dat moest dus zijn wel een fabeltje....;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo