Is financiële onafhankelijkheid wel de sleutel tot persoonlijke vrijheid?!

12.8.10
De roep om arbeidsparticipatie en financiële onafhankelijkheid van vrouwen is simpelweg een symptoom van de cultuur en tijd waarin wij leven. Dat zegt Shannon Hayes in haar boek Radical Homemakers.

In de dertiende eeuw bestónd er niet eens een werkverdeling gebaseerd op het geslacht, of een salarisstrookje: man en vrouw zorgden sámen voor huis en haard en waren zelfvoorzienend en onafhankelijk. Door de komst van de industriële revolutie gingen mannen buitenshuis werken voor een salaris, en ontstond de scheiding tussen 'mannenwerk' en 'vrouwenwerk'.

Van producent naar consument

Door de industrialisatie werden huiselijke vaardigheden vervolgens vervangen door ingekochte producten, zuinigheid door inkomen, en tijd door tijdbesparende producten. Het werk van de huisvrouw werd uitgehold, haar bestaan werd leeg, en de oplossing zou liggen in werk buitenshuis. En het werk dat bleef liggen in haar afwezigheid, werd gecompenseerd door consumeren: makkelijke maaltijden, een werkster, kinderopvang etc. Menigeen raakte verstrikt in de 'two income trap' met als gevolg 'hypotheekziekte'.

Financiële onafhankelijkheid 'über alles'!

Financiële onafhankelijkheid werd het toverwoord, en de sleutel tot geluk en vrijheid. Maar de blinde verering van arbeidsparticipatie en salaris is slechts een symptoom van het zogenaamde empire paradigma, waarin persoonlijke economische macht het hoogste streven is, aldus Shannon Hayes.

De valse belofte van financiële onafhankelijkheid

Maar wie afhankelijk is van zijn salaris, is afhankelijk van zijn baas en het bedrijf waarvoor hij werkt! Een schrijnend voorbeeld hiervan zijn de Amerikaanse predikant, de Wallstreet zakenman, en de dakloze die nu gezamenlijk hun soep lepelen in een gaarkeuken. Eerstgenoemden raakten hun baan en vervolgens hun huis kwijt. Hun financiële onafhankelijkheid bleek een luchtkasteel.

Echte vrijheid ligt volgens Shannon Hayes in zeggenschap hebben over je eigen tijd, en die bereik je door zuinig te leven, huishoudelijke vaardigheden te benutten, en te consuminderen.

Heleen Mees

Terwijl feministes als Heleen Mees ervoor pleiten nóg meer zaken uit handen te geven, zoals koken, verzorging van huisdieren, schoonmaken en kleding wassen, om zo vrij te zijn om buitenshuis te gaan werken voor een salaris, pleiten de Radical Homemakers er juist voor meer zélf te doen.

Survivors

In de Engelse serie 'Survivors' wordt de mensheid praktisch van de kaart geveegd door een venijnig virus. Slechts enkele mensen overleven; onder hen een man die leefde van zijn eigen boerderijtje.

Er is geen electriciteit meer, geen tv, geen internet, en de rekken van de supermarkten worden niet meer aangevuld. Toch zegt deze man: 'Voor mij verandert er niet zoveel,' en gaat vervolgens recreëren, oftewel een lange wandeling maken. Deze man is onafhankelijk van de maatschappij en economische voorzieningen: hij produceert zijn eigen voedsel, en consumeert niet. Hij is voorbeeld van een Radical Homemaker.

Van consument weer producent: de weg naar echte vrijheid

Door van consument weer producent te worden, of in ieder geval mínder te consumeren, word je salaris minder belangrijk en ben je echt onafhankelijk. Niet de schijnvrijheid van een salaris dat iemand anders je geeft, maar de vrijheid dat je jezelf kunt redden.

Dan blijken geluk en vrijheid inderdaad niet te koop, maar gewoon in jezelf te zitten.

Lees onze boekbespreking van Radical Homemakers.

2 opmerkingen

  1. Ja, het blijft vreemd: men spiegelt ons voor dat economisch onafhankelijk zijn het hoogste goed is in het leven. Maar wat een paradoxaal begrip. In feite ben je dan alleen maar afhankelijker van de economie en 'het systeem' geworden. Wat ons wordt verteld dat wij moeten najagen, is in feite dus weinig anders dan een luchtkasteel. Want wat als het hele monetaire systeem op een dag in elkaar klapt? Ik ben maar vast begonnen mijn eigen groenten te verbouwen, en ik moet zeggen.. het is veel leuker dan ik dacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mirjam zegt: Echte vrijheid ligt volgens Shannon Hayes in zeggenschap hebben over je eigen tijd, en die bereik je door zuinig te leven, huishoudelijke vaardigheden te benutten, en te consuminderen. HOE ONWAAR!!!!!!

    Het consuminderen en zuinig leven is wat de banken willen hoe moeten leven. Als je echt van het leven geniet door kwaliteit te eten en juist niet te gaan bezuinigen op plezier in het leven wordt het leven rijker. Als het geld rolt komt het altijd terug. Het gaat om een omslagpunt in denkwijze.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!