Jongeren: Kinderopvang wil ik mijn kind niet aan doen.

Hoe zien jongeren de toekomst? Hoe denken ze over de taak-en rolverdeling tussen man en vrouw? De Nationale Jeugraad startte een onderzoek onder bijna tweeduizend jongeren, tussen de 12 en 25 jaar, om antwoord te vinden op deze vragen!

Fulltime zorgen en opvoeden niet populair onder jongeren

Slechts 3% van de meisjes kiest voor fulltime zorgen en opvoeden, en slechts 1% van de jongens maakt deze keuze.

Maar tegelijkertijd vinden jongeren kinderopvang geen goede oplossing. De deelnemers aan het onderzoek, ervaringsdeskundigen op het gebied van naschoolse opvang, hebben er vooral negatieve ervaring mee en willen niet dat hun eigen kinderen dat meemaken. Ook degenen die er zelf geen ervaring mee hebben, geven de voorkeur aan andere oplossingen.

Mogelijke oplossingen vinden jongeren: minder werken of een vaste oppas thuis.

Het hele onderzoeksverslag!
( Hide )
 1. Interessant onderzoek! Ik ben altijd al benieuwd geweest naar de ervaringen van kinderen (nu jongeren) op de naschoolse opvang. 'Toevallig' wordt daar maar zelden naar gevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nu 40 en ging op de lagere school naar een oppasmoeder. Na school, maar ook tussen de middag (overblijven was toen in mijn herinnering geen optie). Ik vond het er geweldig. Was zelf enig kind en deze mevrouw had 3 kids en met mij erbij 2 oppaskinderen. Soms at ik er ook 's avonds. Mijn moeder werkte bij mijn vader op de zaak. Ik heb er dus geen nare herinneringen aan. Later op de middelbare school mocht ik alleen thuis zijn. Dat vond ik wel erg ongezellig. Geen drama, maar gewoon ongezellig. Maar het was gewoon zo en ik begreep het ook wel. Mijn eigen kids gaan niet naar de NSO omdat mijn man op tijd thuis is, maar ik zou er anders geen moeite mee hebben om voor NSO te kiezen. En soms valt er niet veel te kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben te oud voor deze wereld..........verzucht ik vaak.
  Kinderen, de eerste jaren zijn ze zo kwetsbaar. letterlijk en figuurlijk. Gelukkig kiezen onze kinderen er voor om zelf thuis te zijn. Dan maar figuurlijk op een houtje bijten. Consuminderen! Even geen baan maar je kostbaarste "bezit" zelf opvangen, voorleven in de normen en waarden die jezelf belangrijk vindt enz. enz. Onze kinderen zeggen; onze tijd komt nog wel. En wat ben ik blij met die opstelling. Ik wil/kan niets zeggen over de opvang, ik heb er geen ervaring mee. Maar mijn gevoel kan ik niet uitschakelen. Je kiest ervoor om moeder te worden.
  Handel daar dan ook naar.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan het iedereen aanraden... begin jong aan het ouderschap! Het is prima te combineren om te studeren (eventueel in deeltijd) en je kind op te voeden. Misschien niet de rijkste tijd van je leven, maar je hebt nog wel volop energie en een heel leven voor je. Die carrière bloeit dan pas, als je kinderen alweer wat groter zijn. Het uitstelmoederschap is niet ideaal: je bent oud, hebt minder energie, en moet dan nog een carrière gaan combineren met het moederschap. Als dat al komt, want niets in het leven laat zich volledig plannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel Gerrie! Ik vind het moederschap de meest veelzijdige carriere die je kunt ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. en om maar niet te zeggen dat de kinderen het levende bewijs zijn..........en ik als oma nooit hoef te denken dat ik iets miste

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 3e mn kinderen zijn voltijds door mij opgevoed en doen het naar mijn nogal zeer onbescheiden mening vooral daardoor ontzettend goed en ik ben zelf ook door mijn moeder voltijds opgevoed en die is nou een gemotiveerde oma met een veelzijdig eigen leven....Men zou tot slot kunnen denken dat wij luxemoeders zijn/waren...helaas vnl. in dat opzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 4e! 'helaas'..................

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo