Professor Jay Belsky: conclusies onderzoek verdraaid

Belsky: In het onderzoek, waaraan professor Jane Waldfogel van Columbia University meewerkte, zijn alle moeders die minstens dertig uur buitenshuis werken opgenomen, ook moeders die het hele eerste jaar thuis waren, en pas net weer buitenshuis zijn gaan werken.

Daarnaast werden de meeste negatieve effecten gemeten bij kinderen die al vroeg in het eerste levensjaar naar de kinderopvang gingen.

Hoe kun je dan concluderen dat opvang neutraal, zo niet góed is voor een kind, vraagt Belsky zich af. Alle koppen die riepen dat dit onderzoek alle eerdere onderzoeken, waaruit negatieve effecten van kinderopvang bleken, onderuit halen vindt Belsky daarom misleidend.

Belsky is professor in de psychologie en onderzoekt inmiddels dertig jaar de effecten van kinderopvang op de ontwikkeling. Volgens hem leidt kinderopvang op jonge leeftijd tot een lichte verhoging van agressief en ongehoorzaam gedrag, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die een kind in de crèche doorbrengt.

Belsky toon zich 'wryly amused, although not surprised' over het feit dat dit onderzoek zoveel media belangstelling krijgt.

Het is inderdaad intrigerend hoe 'gekleurd' de krantenkoppen waren. Voor hetzelfde geld hadden de koppen kunnen schreeuwen: 'Parttime buitenshuis werken of fulltime moederen: allebei even goed voor het kind.'
( Hide )
  1. Wat mij bezig houdt als ik al die leuke onderzoekjes zie van allerlei interessante wetenschappers is dit: denken wij hen werkelijk nodig te hebben om te kunnen bepalen wanneer onze kinderen het gelukkigst zijn? Het is diep triest als we ons daarbij zouden moeten laten leiden door allerlei zielloze cijfertjes waarvan we niet eens weten hoe die precies tot stand gekomen zijn. Hebben we dan echt het vermogen verloren om naar ons eigen, unieke kind te kijken? Als je dat regelmatig doet, dan zie je heel snel of je kind gelukkig is of niet. Het ene kind is gelukkig op het kinderdagverblijf, terwijl het andere (misschien wat meer introverte) kind er wellicht doodongelukkig van wordt. Laat niet de media of de wetenschap voor jou bepalen wanneer je een goede moeder bent. Doe gewoon zelf je best om er één te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens! Ik was er eerst van overtuigd dat het het beste was om zoveel mogelijk thuis te zijn en als het even mogelijk was niet te werken, maar wat breel?! Ik werd er heel ongelukkig van. Nu werk ik parttime en gaat meijn dochtertje naar de kinderopvang. Ik zie dat dit niet alleen goed is voor mij, maar dat zij er ook baat bij heeft. Ze reageert ontzettend leuk op de andere kindjes en ik merk echt dat ze het gezellig vindt. Kortom, je ziet zelf het beste onder welke omstandigheden jij en je kindje zich het beste voelen!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo