Vrije woensdagmiddag gaat verdwijnen

Volgens de club van schoolbesturen in het openbaar onderwijs, is het slechts een kwestie van tijd: de vrije woensdagmiddag gaat verdwijnen. Steeds meer scholen experimenteren met vijf gelijke schooldagen: lesuren van half negen ’s ochtends tot twee uur ’s middags.

De huidige schooltijden zouden niet meer passen bij het ritme van de huidige samenleving, waarin beide ouders buitenshuis dienen te werken. De lange pauze tussen de middag, waarin je als kind naar huis gaat voor een boterhammetje, is 'niet meer van deze tijd', aldus Jeannette Doornenbal, lid van de landelijke initiatiefgroep 'Andere Tijden'.

'Andere tijden' is geen initiatief van het Ministerie van Onderwijs, maar van organisaties als VOS/ABB, Het Kinderopvangfonds, MOgroep Kinderopvang en BOinK.

Op woensdagmiddag gaan de kinderen niet naar huis, maar naar de naschoolse opvang.

Lang leve de opvang.

( Hide )
  1. Tja, er zijn al scholen die zo werken. Ik weet het nog niet ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan mag je ook maar werken van 9 tot 13h, wil je je kind niet in de opvang zetten - enneuh, wilden ze nu net niet dat alle mama's fulltime gingen werken ??? - ik ben éven niet meer mee hoor

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me een zeer slecht plan! Hoe moet het dan op de dagen dat ik wél werk???

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt me heerlijk vooor de kinderen! Geen gezeul van en naar school in de pauze, lekker vroeg uit! Heb mijn kinderen grvraagd, zij zijn ervoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 'Lekker vroeg uit' is alleen niet de bedoeling. Het is de bedoeling vanuit school naar de bso te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op de middelbare scholen gaat men ook niet naar huis tussen de middag, dus waarom basisscholen wel? Het lijkt me niet verkeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Nicole, voor kinderen is BSO ook 'uit' zijn. Het is vrije tijd. Ze hoeven niets. Als ze zin hebben om op de bank te hangen met een Donald Duck dan mag dat. Als ze buiten willen voetballen dan mag dat. Net als thuis. Alleen met meer speelkameraadjes. Als ik mijn kinderen ophaalde vroegen ze meestal: 'ben je er nu al, ik wil nog even blijven'. Meestal kwam ik dan met een extra koind thuis dat bij ons dan nog kwam eten, voor de gezelligheid. En als ze geen zin hebben mogen ze ook met een vriendje mee. Of vriendje mee naar BSO.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat zal inderdaad per kind verschillen. Mijn kinderen zouden het niet als 'uit zijn' beschouwen. Heerlijk als je kind het er zo naar de zin heeft!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. waarom geen rust tussen de middag?
    mijn dochter komt het liefste thuis waar ze haar broodje in alle rust kan eten.om daarna opgefrist weer naar scjhool te gaan.
    nog even en we draaien van dewieg tot het graf 24 uur mee,....
    de pauzes zijn door de jaren heen allemaal al weggenomen/ingekort op de werkvloer(want was te duur en niet productief) en nu moeten de kindjes er ook aan geloven....kom op kids gewoon doorgaan.......eten in een kwartiertje en niet zeuren.goed zo, snel kauwen en doorsikken maar!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hè, wat flauw nou. Zijn ze alweer om twee uur uit dan? Waarom niet gewoon om half zeven 's avonds? Doen ze in andere landen ook heb ik mij laten vertellen. Mét warme maaltijden en speciale activiteiten. Wat kan je als moeder dan anders doen met je tijd dan... fulltime gaan werken? Overheid blij, staatskas blij, en dan is elk probleem, inclusief de vergrijzing weer netjes opgelost. Als we een bak ellende van de jeugd over ons heen krijgen, dan komt dat pas een decennium later, dus daar hoeven we ons nu natuurlijk nog helemaal niet druk om te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vat 'm ook niet. Werkende ouders betalen op deze manier toch voor anderhalf uur extra BSO? Maakt het ene bliksem uit of je kind op school of op de BSO zit? Je komt ze toch op dezelfde tijd ophalen. En tussen middag niet meer naar huis; ze gaan tóch al naar de overblijf immers?
    Ik vind het werkelijk belachelijk dat het voor werkende ouders geen moer uitmaakt of de week nou zo blijft of verandert, maar voor de kinderen die wel een vader of moeder hebben om naar toe te gaan vind ik het door en door zielig. Ik weet dat de mijne het vreselijk zouden vinden niet meer thuis te kunenn komen. Nou woenen we naast de school dus wie weet kan het dan tóch nog, maar dan ook alleen maar eten.
    Het lijkt me, gezien de initiatiefnemers, een commerciële opgezet onderzoek: meer kinderen naar de BSO! Op die school verdienen we niets!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben niet meer van deze tijd.........zeg ik vaak. Ik ben nog van in de oorlog. Maar toen we naar de lagere school gingen bleven we over. De tijd was een uur, maar lopend kon je het niet redden. En weet je, we zijn er niets minder om geworden. En als we 's middags om een uur of vier weer thuis waren was er thee, en daarna nog een klusje om te doen. Noem het kinderarbeid, het was in die tijd gewoon zo.
    Als je zo nodig kinderen wilt, de bso vind ik niets!!!
    Probeer je kinderen voor te leven hoe je zelf graag wilt hoe ze in de wereld staan. Laat dat niet aan anderen over.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo