Het debat over kinderopvang

Journaliste Amelia Gentleman zoekt in The Guardian, voorzichtig haar weg door het mijnenveld van onderzoeksresultaten, over de effecten van kinderopvang op kinderen. Het resultaat is een interessant overzicht van de verschillende onderzoeken en visies.

Zo maakt Sue Gerhardt, auteur van 'Why love matters and the selfish society' korte metten met de bekende uitspraak: 'Mijn kind wordt zo sociaal van de crèche!' door die te vergelijken met een feestje! Gerhardt: Baby's hebben behoefte aan een vaste persoon om ze te koesteren, maar een crèche kenmerkt zich, net als een feestje, juist door wisselende, oppervlakkige contacten.

Toch wát overeenstemming!

Ondanks alle verschillende conclusies, is er solide bewijs dat fulltime opvang voor baby's tot hun tweede levensjaar, niet goed is. Dit kan leiden tot negatieve emotionele effecten, en gedragsproblemen op lange termijn. Maar deze effecten zijn klein, en gaan gepaard met bescheiden pósitieve effecten op taal en cognitieve vaardigheden.

Het artikel eindigt met een observatie van professor Jay Belsky, die in de jaren tachtig zijn carrière in vlammen zag opgaan nadat hij een artikel publiceerde met de titel: 'Infant Daycare: A Cause for Concern?' Belsky: In Amerika wordt de discussie over kinderopvang steeds tammer. Niet omdat er eindelijk eenduidige onderzoeksresultaten zijn, maar omdat het zo is ingeburgerd dat mensen er geen vraagtekens meer bij zetten!

Een huiveringwekkend vooruitzicht.

Lees het hele artikel in The Guardian!
( Hide )
  1. En dat terwijl Nederlandse onderzoeken toch aantonen dat kinderen van werkende moeders gelukkiger zijn. Best tegenstrijdig...

    Gelukkig kan ik zelf bepalen wat voor mijn kinderen goed is, daar heb ik geen onderzoek voor nodig ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoveel onderzoeken zeggen wel doen en andere niet doen... Blijft heikel, maar feit is dat norm werkende moeders is tegenwoordig. Dus, wat heb je er dan aan om ze met een schuldgevoel op te zadelen.... Toch? Ze zullen innerlijk echt wel hun twijfels hebben soms. Maar dan kun je wel lekker gaan shoppen om dat gevoel weer even te vergeten. Van het geld dat je zelluf hebt verdiend. Ik zou wel willen als ik werken kon... om eerlijk te zijn... nu cijfer ik mijn 'behoeften' zoveel mogelijk weg. Vind ik niet altijd leuk om eerlijk te zijn... en dat is een understatement om nog eerlijker te zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als mensen nu eens minder luisterden naar de media, naar reclames en naar allerlei geinige onderzoeken en meer kijken wat ze zelf willen en vooral naar wat hun kinderen willen.

    Al die onderzoeken kunnen me gestolen worden. Soms zou ik ook wel thuis willen blijven voor de kindjes maar ze hebben het ook gewoon echt leuk op het kdv. En ik heb intuïtie en verstand genoeg om dat te kunnen beoordelen. Wat? Zelluf? Ja man.

    En ik werk niet om te winkelen of wat ook, maar omdat ik het doorgaans erg leuk vind. Ik krijg mijn overgevoelige mannetje altijd vrolijk en blij terug. Hij ziet er altijd de zelfde gezichten. Mijn dochter staat 's ochtends te roepen dat ze naar de kindjes wil. Bedankt he...

    Kan professor x roepen dat ze hersenbeschadiging krijgt en econoom y roepen dat ik nog meer moet werken, ga toch weg.

    Onderzoeken... their mouths are moving but all i hear is blablabla....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Uiteindelijk wil een ieder bevestigd worden in zijn eigen keuze. Als je achter je keuze staat en je voelt je er goed bij en je kids ook dan is dat toch prima. Iedereen heeft een andere thuissituatie. Als je achter je keuze staat hoef je die ook niet te verdedigen. Uiteindelijk zijn we allemaal moeder, en niet werkende moeders bestaan niet. Laten we met name elkaar in de waarde, daar zijn we al een stuk verder mee. Onderzoeken of niet, wij hebben toch een moedergevoel waarin we weten wat goed voelt en goed is !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Onderzoeken en uitkomsten zijn zelden objectief. De vraag is of we werkelijk cijfers nodig hebben om te bepalen wat goed is voor onze kinderen. De vraag is ook, of we ons hierin door de media moeten laten sturen. Laten we zelf verantwoordelijkheid nemen. En ook voor de werkende ouders geldt: laten we samen streven naar een kindvriendelijker samenleving, die werk en zorg niet langer in een spagaat tegenover elkaar plaatst.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nederlandse ouders verdienen een lintje vanwege hun 'achtergebleven deeltijdcultuur'. Het is een prachtig gegeven, dat we het ouderschap in dit land belangrijk genoeg zijn blijven vinden om onze babies niet de hele week naar de opvang te willen brengen. Ondanks het onophoudelijke geschreeuw van politiek en powerfeministen.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo