Leenbuggy's

Frederiek Tetelepta-Harings (27), is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze heeft P&O gestudeerd en werkt parttime als personeelsfunctionaris. Ook is Frederiek actief als vrijwilligster bij de Stichting Hellp-syndroom, nadat ze bij de zwangerschap van haar derde kindje het Hellp-syndroom had.

Frederiek woont zo'n zes km van het centrum van Nijmegen af. Ze zou graag met de fiets naar het centrum gaan, maar zowel een tweelingbuggy als kinderen per fiets vervoeren lukt niet. Toen kreeg Frederiek het milieuvriendelijke idee: 'leenbuggy's'!

Ze mailde de gemeente, die positief reageerde, en won zelfs de Klimaatparelwedstrijd!

Dit is haar verhaal!

Hoe kwam je op het idee van 'leenbuggy's'?

We gaan geregeld naar het centrum met de drie kids, omdat onze dochter daar danslessen volgt, of om te winkelen.

Omdat we zes kilometer van het centrum wonen is lopen met de buggy geen optie. En aangezien het ook onmogelijk is onze tweelingbuggy, en de kinderen, te vervoeren op de fiets of met de bus zijn we eigenlijk altijd op de auto aangewezen. Ik vind dit jammer, want ik zou graag eens met de fiets of de bus naar het centrum gaan. Geen gedoe met parkeren, en de parkeertarieven, en bovendien is fietsen of met de bus gaan, ook voor de kinderen leuk.

Zo kwam het dat ik me afvroeg of er niet een plek was in het centrum waar ik een buggy zou kunnen lenen of huren. En deze vraag mailde ik naar de gemeenteraad van de Gemeente Nijmegen.

Wat heb je gedaan om dit idee in praktijk te brengen?

Tot mijn grote verassing werd ik drie weken later gebeld door een redacteur van De Gelderlander, met de mededeling dat hij in de zaterdageditie een stukje zou schrijven over mijn idee. Het College van B&W had mijn idee besproken in de vergadering, en zij waren enthousiast.

Kort hierna tipte mijn moeder mij over een persberichtje van provincie Gelderland, over de Klimaatpareltjeswedstrijd. In dit persbericht werden milieuvriendelijke ideeën gevraagd. Aangezien fietsen in plaats van autorijden een manier is om energie te besparen, en schadelijke uitstoot te verminderen, heb ik mijn klimaatparel ingezonden.

Op de ingezonden klimaatparels kon je stemmen. Daarom heb ik mijn familie en vrienden verteld over mijn idee. Daarnaast heb ik een oproepje mogen plaatsen op een internetsite, en bijbehorende hyves bestemd voor jonge ouders.

Wat voor reacties krijg je op het idee?

De reacties die ik ontvang zijn erg positief, het blijkt dat mijn 'probleem' heel herkenbaar is voor andere ouders. Maar ook gemeente en provincie zijn positief. De Gemeente Nijmegen gaat het idee als proef invoeren, en de jury van de klimaatpareltjeswedstrijd heeft mijn parel tot winnaar verkozen!

Heb je een plan van uitvoer?

Ik heb zelf niet een compleet plan uitgedacht, aangezien het eigenlijk begonnen is met een suggestie aan de Gemeente Nijmegen. Maar uiteraard heb ik er zo mijn ideeën over, en zou ik graag meedenken over de mogelijkheden. Zo kan de gestalde fiets als onderpand dienen als je de buggy leent bij een bewaakte fietsenstalling.

Je hebt geschreven naar het gemeentebestuur, en de reactie was positief. Had je dat verwacht? Waarom schreef je juist naar het gemeentebestuur?

Ik schreef naar het gemeentebestuur omdat mijn vraag direct aan hen gericht was. Dat het zo goed ontvangen werd, heeft me echt blij verrast.

Denk je dat het idee van leenbuggy's ook landelijk kans maakt?

Ja zeker. Ik heb leuke reacties gekregen via internet, van moeders uit andere steden en provincies.

Hoe zou zo'n leenbuggy er uit kunnen zien? Denk je aan een bepaald merk bijvoorbeeld? Wat zijn de minimale voorwaarden voor zo'n buggy?

Ik heb geen specifieke voorkeuren, maar ik vind het voor zich spreken dat het een zeer solide, maar compacte buggy moet zijn, met boodschappennet of vak. De buggy moet ook een ligstand hebben, en de mogelijkheid om er een meerijdplankje aan te hangen zou helemaal ideaal zijn.

Is het te vergelijken met de zgn. 'witte fietsen' in bijv. het Nationale park de Hoge Veluwe?

De 'witte fietsen' kende ik niet, ik heb het dus direct opgezocht op internet. Ik denk dat je het daar inderdaad mee kan vergelijken, erg leuk concept trouwens!

Hoe zou je diefstal e.d. voorkomen? Park de Hoge Veluwe is een afgesloten terrein, dus daar is nauwelijks diefstal.

De buggy's zouden niet in de open buitenlucht gestald mogen worden, in verband met hygiëne en duurzaamheid. Een bewaakte fietsenstalling of een andere, hiervoor ingerichte ruimte, leent zich perfect voor de stalling van de buggy's.

Je idee is gunstig voor een beter milieu: ben je altijd al bezig geweest met het milieu?

Ik heb bewondering voor de natuur, en probeer in het dagelijks leven mijn steentje bij te dragen aan milieubehoud. Door afval te scheiden, geen zwerfafval te veroorzaken, geen verspilling van water, gas en elektriciteit etc. Daarnaast leren we dit ook aan onze kinderen.

Wat zijn je volgende stappen om het idee te verwezenlijken?

Als particulier kan ik niet veel meer doen dan het idee meer bekendheid geven, en de ontwikkelingen volgen. Het winnen van de klimaatpareltjeswestrijd heeft het idee veel bekendheid en publiciteit gegeven. Als je googelt op 'leenbuggy' verschijnen er direct tien hits op de eerste pagina.

Uiteraard blijf ik graag contact houden met Gemeente Nijmegen over het verloop van de proef en eventuele uitbreiding. Tevens is het idee binnen de provincie Gelderland goed onder de aandacht. Ik hoop dan ook zeker dat anderen steden zullen volgen.

Wat kunnen moeders doen die ook graag leenbuggy's willen?

Iemand die dit concept graag gerealiseerd zou willen zien binnen de eigen stad, kan het gemeentebestuur aanschrijven, en verwijzen naar de Gemeente Nijmegen en mijn verhaal.
En uiteraard zijn er vele moeders en vaders die via een eigen bedrijf, stichting, internetsite, hyves etc. de mogelijkheid hebben verdere bekendheid te geven aan dit idee.
"Zegt het voort" zeg ik dan.

Update: hoe gaat het in 2010 met de leenbuggy's?

Frederiek lanceerde haar idee in 2008, en in oktober van hetzelfde jaar startte Nijmegen met de 'leenbuggy'. In een fietsenstalling in het centrum, kwamen vijf leenbuggy's. Een jaar later bleek de leenbuggy een groot succes!

Ook in Utrecht en Zwolle kun je een buggy lenen! Weet jij nog meer steden waar je een buggy kunt lenen? Laat het ons weten!

Meer weten of steun betuigen?

Bezoek Frederieks' hyve

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *