Moederschaps- en vaderschapsverlof langer?

Nederlandse vrouwen krijgen vier weken extra tijd om fulltime te moederen, en het vaderschapsverlof moet minstens twee weken worden, als het aan het Europees parlement ligt.

Daarmee gaat het verder dan de Europese Comissie, die achttien weken zwangerschapsverlof genoeg vindt. Het Europees parlement moet nu gaan onderhandelen met de lidstaten over een compromis. Europarlementslid Dirk Sterckx (Open VLD) verwacht dat het nog zeker twee jaar zal duren voor dit effectief een wet wordt in alle lidstaten.

In Nederland is alleen Groenlinks enthousiast. Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD vindt het niet nodig uit gezondheidsoogpunt, en omdat het niets doet voor de arbeidsparticipatie. Het CDA is bang voor de kosten, en de PVV is gewoon tegen omdat ze zwangerschapsverlof een Nederlandse aangelegenheid vinden, en niet een Europese. Ook Engeland en Duitsland zijn 'not amused'.

Verloskundige Beatrijs Smulders pleitte voor een jaar verlof voor vrouwen, een Babysabbatical, zodat baby's rustig de tijd krijgen zich te hechten, en vrouwen helemaal kunnen herstellen voor ze weer buitenshuis aan de slag gaan.

( Hide )
 1. Is het ook op een onderzoek gebaseerd van wijze mannen...? Tsss

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lang leve Beatrijs Smulders! Kan zij niet de politiek in? Dan krijgt ze mijn stem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit lijstje is wat kortzichtig, er staat Groot Britannie 26 weken, maar je hebt 52 weken wettelijk . Het is alleen niet helemaal betaald. Toch nemen vele moeders het op, ze sparen er voor indien nodig. Zelf kreeg ik 9 maanden volledig betaald...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beatrijs Smulders... tja...

  En wat ze in Zweden hebben is mooi maar mijn Zweedse vriendinnetje is anderhalf jaar thuis geweest en moet nu full time werken. In NL is het werken in deeltijd bijvoorbeeld weer veel beter geregeld.

  Van mij hoeft deze regeling niet. Kost weer extra belastinggeld en ook nog eens de helft erbij om het geld rond te pompen. Zie persoonlijk meer in bijv. fiscaal gunstig voor extra ouderschapsverlof sparen. Het klinkt allemaal leuk maar het geld moet -ergens- vandaan komen. Doorgaans per saldo is dat toch 'uit je eigen zak'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Valhalla, dat is precies zo in Engeland. Lang verlof maar deeltijd werken is lastig en kinderopvang duur en boven bepaalde inkomens ongesubsideerd... En die grens ligt niet heel hoog.... Ik ben voor de mogelijkheid tot lang verlof maar niet perse betaald. Eigenlijk zoals in Engeland, maar dan de rest zoals in Nederland ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ik ook goed vind, is dat je in bijv. Zweden ouderschapsverlof kunt verdelen als ouders onderling. Dat maakt jonge ouders een stuk flexibeler. Je kunt bijv. de moeder de eerste 48 weken verlof op laten nemen en de vader de andere 48 weken. Dit gebeurt in de praktijk te weinig, daarom geeft de overheid een sinds kort 'gelijkheidsbonus' van 13.500 kronen (ca. 1350 euro) aan ouders die het verlof fifty-fifty verdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ik nog wou zeggen: Ik ben blij met deze maatregel. Eindelijk eens een maatregel die de verzorgingsstaat niet 'afbreekt', maar 'verstevigt'.

  En om de typo in mijn vorige bericht dan gelijk maar even te verbeteren: 'een sinds kort' moet natuurlijk zijn 'sinds kort een'

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zouden die Zweedse vrouwen niet vreselijk jaloers zijn op onze prachtige mogelijkheden om in deeltijd te werken? Hun lange zwangerschapsverlof ten spijt?

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo