Baanbrekend onderzoek: het kan vriezen, het kan dooien

Onderzoekers onderzoeken heel wat af. Vooral het onderwerp 'moederlijke arbeidsparticipatie' en de invloed daarvan op de ontwikkeling van kinderen wordt vaak onderzocht. De ene week leidt dat tot juichende koppen als 'Kinderen van werkende moeders gelukkiger!' een andere week tot koppen als 'Moeders moeten het eerste jaar thuisblijven.'

Onderzoekers Rachel Lucas-Thompson, Wendy Goldberg en JoAnn Prause deden een poging een lijn te ontdekken in al die verschillende onderzoeken, en analyseerden er 69. Bij hun meta-analyse keken ze naar het verband tussen moederlijke arbeidsparticipatie, de prestaties van kinderen en gedragsproblemen.

Weinig verband tussen arbeidsparticipatie en ontwikkeling kind

Ze concluderen dat er weinig verband is tussen moederlijke arbeidsparticipatie, de prestaties van een kind, en gedragsproblemen. Voor zover die verbanden er al zijn, zijn ze klein en kunnen zowel positief als negatief uitpakken. Bovendien worden mogelijke verbanden beïnvloed door allerlei omgevingsfactoren.

Timing speelt wel rol

Wel speelt de timing van vrouwen een rol: kinderen van moeders die (bijna) fulltime werkten presteerden minder goed. Maar als je kind eenmaal twee is, kunnen moeders volgens de onderzoekers huis en haard fluitend verlaten!

Ook wat het gedrag van kinderen blijkt timing belangrijk: een moeder die het eerste levensjaar fulltime buitenshuis werkte, werd geassocieerd met kinderen met meer probleemgedrag.

Omgeving speelt ook rol

Naast timing spelen omgevingsinvloeden een belangrijke rol. Zo lijden kinderen uit midden- en hogere klasses en tweeoudergezinnen meer onder een moeder met baan, dan kinderen uit de arbeidersklasse of eenoudergezinnen! Hun scores op formele testen namen significant af.

'Verloren hulpbronnen hypothese'

Voor kinderen uit midden- en hogere klasse wegen de voordelen van een moeder met een baan blijkbaar niet op tegen mogelijke negatieve kanten, zoals minder moederlijke aandacht en opvang van slechte kwaliteit. Dit wordt verklaard met de zgn. 'lost resources hypothesis'. Het kind verliest iets door de afwezigheid van de moeder.

'Compensatie hypothese'

Voor kinderen uit de arbeidersklasse of eenoudergezinnen, wegen de voordelen wél op tegen de nadelen. Dit wordt verklaard met de 'compensatie hypothese' die stelt dat professionele zorg de thuissituatie compenseert.

Duh conclusie

Om de effecten van moederlijke arbeidspartipatie en de ontwikkeling van kinderen te begrijpen moet je naar het héle plaatje kijken. En wat deze onderzoekers betreft kan het dan zowel vriezen als dooien.

Het Onderzoek
( Hide )
  1. Logisch... het ene kind is het andere niet. Sommige kinderen zouden zich na hun tweede jaar thuis stierlijk vervelen. Zulke kinderen doen het prima in een omgeving die rijk is aan prikkels. Andere kinderen worden daar doodmoe van en willen dan het liefst zo snel mogelijk naar moeders veilige huis en haard. In mijn eigen gezin zie ik beide typen rondlopen... daarom zou ik zeggen: kijk vooral eerst naar je kind en laat je niet bepalen door onderzoeken, die wel een heel globaal beeld trekken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Al dat geld voor al die onderzoeken ....zouden we dat als maatschappij niet beter kunnen gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hebben ze bij al die onderzoeken ook eens de ervaringen van de leerkrachten op scholen gevraagd. Want daar hoor ik vaak hele andere dingen en zij werken constant met de kinderen het grootste gedeelte van de dag. Het blijft me verbazen dat mensen hun auto niet makkelijk uitlenen, de huisdieren niet graag naar een asiel brengen, maar kinderen..geen probleem. Wat je zegt Kelly, ieder kind is anders, zoals elke situatie, zoals elke moeder anders is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mary-Ann, bij dit onderzoek hebben ze ook gepraat met leraren. Ik zal de link naar het onderzoek bij het artikel zetten!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt Nicole, het was veel leesvoer, veel scrollen, veel research maar de bottomline is zoals je het zelf al aangeeft...
    En wat deze onderzoekers betreft kan het dan zowel vriezen als dooien.
    Haha dus het nut van zo'n onderzoek, wat waarschijnlijk ontzettend veel tijd en geld heeft gekost, is ? Dat of de werkende vrouw of de thuisblijfmoeder zich gesterkt voelt in haar keuze of zich schuldig voelt. Hoeveel onderzoeken er ook zullen komen, ik voel me op mijn plek thuis, ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik ben gestopt met buitenshuis werken, al heb ik dat ook altijd met veel plezier gedaan. Maar ik wil de kinderen zien opgroeien, en een stabiele thuisfactor zijn, omdat mijn man veel weg is. Maar zo heeft iedereen natuurlijk zijn eigen beweegredenen. Bedankt voor je daily dose of moedervoer :)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo