Voor moeders die denken

Zoeken

Stilzitten als een kikker

Mindulness voor kinderen (5-12 jaar) en ouders

Wie wat boeken of artikelen heeft gelezen over 'mindfullness' zal veel herkennen in Stilzitten als een kikker. Wat dit boekje onderscheidt van alle andere boeken over mindfullness is dat het ook bedoeld is voor jonge kinderen van vijf tot twaalf jaar.

Schrijfster is ervaringdeskundige

De schrijfster, Eline Snel, is ervaringsdeskundige, want ze geeft mindfulness trainingen op basisscholen. Dat maakte dat ik het boek met meer vertrouwen las, en dat vertrouwen had ik soms wel nodig, want de vormgeving is erg rommelig, en ik voelde me geregeld op het verkeerde been gezet.

Eline Snel is namelijk niet zo consequent in haar schrijfstijl: de ene keer praat ze met jou als ouder, om vervolgens onverhoeds een kind aan te spreken. Ik vond dit erg verwarrend, en uiteindelijk zelfs uitgesproken irritant. Gelukkig had Eline de diepe buikademhaling goed uitgelegd, en die kon ik goed gebruiken om mijn wrevel weg te ademen.

Naast het gebrek aan keuze tegen welke lezer ze het nou heeft, zitten er ook een aantal spelfouten in de tekst, en staat een zin dubbel gedrukt. Het gaf me het gevoel dat het boek baat zou hebben bij iemand die er eens even heel erg 'mindfull' door heen zou lopen.

De oefeningen maken het boek de moeite waard!

Wat Stilzitten als een kikker de moeite waard maakt zijn de oefeningen, die heel praktisch zijn, en makkelijk toepasbaar. Toen mijn zoon Ot (9) vertelde dat hij zo zenuwachtig was voor zijn spreekbeurt, greep ik dankbaar terug op Eline's beschrijving van de diepe buikademhaling om hem te helpen rustiger te worden!

Cd met oefeningen er bij

Het boekje wordt geleverd met een cd met oefeningen. Ik heb de oefeningen gedaan met mijn zevenjarige zoon Piet, en mijn elfjarige dochter Teuntje. Teuntje vond er 'niks aan' en werd er 'slaperig' van, maar Piet vond het geweldig.
'Ik voel mijn hersens mama!' verklaarde hij bij de eerste oefening.

Een dag later vroeg hij zelfs of hij de cd weer mocht aanzetten, en voor zíjn spreekbeurt heeft hij nu al aangekondigd dat die over 'kikkers' zal gaan!

De cd is rustig en zonder enige muziek. Waar hypnotherapeut Rob van der Wilk op zijn meditatie- cd Kinder Carrousel, op bijna zwoele toon de kinderen bezweert: ' 'Luisterrrr naar Rob!' is Eline's toon vriendelijk en kalm.

Conclusie

Ondanks de onduidelijke vormgeving is Stilzitten als een kikker beslist een aanrader voor zowel ouders als kinderen. Eline Snel biedt handvaten voor het dagelijks leven, en makkelijk toepasbare oefeningen. Menig gestresste moeder zal zich beter voelen na bijvoorbeeld de 'spaghetti oefening'. En als je een kind hebt dat zich veel zorgen maakt, of vaak onrustig is, dan zul je beslist wat hebben aan Stilzitten als een kikker.

En als de kinderen je allemaal even te veel worden, dan klap je in je handen à la Tita Tovenaar en roept: 'Stilzitten als een kikker!!!'

Praktische informatie

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Ten Have, en is bij Bol.com (alleen tweedehands) te koop voor 20,49.

Stilzitten als een kikker
Stilzitten als een kikker
Eline Snel

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!