Carrière niet grootste prioriteit vrouwen

In Nederland deed Marieke Stellinga stof opwaaien met haar boek 'De mythe van het glazen plafond' waarin ze verklaarde dat Nederlandse vrouwen tevreden zijn met hun kleine deeltijdbanen.

Nu zegt Britse sociologe, Catherine Hakim, onderzoekster aan de London School of Economics ongeveer hetzelfde, in een rapport 'Feminist Myths and Magic Medicine' dat begin 2011 zal verschijnen.

Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig

Volgens Hakim is de strijd om gelijkwaardigheid een succes geweest, en huidige salarisverschillen tussen mannen en vrouwen zijn het gevolg van keuzes van vrouwen, en niet van sekse discriminatie.

Mythe: vrouwen hebben dezelfde ambities als mannen

Het is een mythe dat vrouwen per definitie dezelfde ambities hebben als mannen. De weg naar de top vereist lange dagen, en een totale overgave aan je carrière. Niet alle vrouwen willen de prijs voor een topbaan betalen. 'Mensen verwarren gelijke kansen met gelijke resultaten,' aldus Hakim.

Vrouwen kíezen

Hakim constateert dat in Engeland vrouwen, in alle vrijheid, kiezen tussen kinderen óf een hoogwaardige carrière. De helft van alle vrouwen op hoge posities in Engeland heeft geen kinderen, of maximaal één. En de zorg en opvoeding voor dat ene kind wordt uitbesteed. Hakim spreekt in dit verband van een 'nominal family', oftwel een gezin dat alleen in naam een gezin is.

Vrouwenquotum zinloos

Vrouwenquota instellen zal geen nieuwe deuren openen voor vrouwen, en overheidsbeleid dat gelijkwaardigheid wil stimuleren is 'zinloos' en gebaseerd op 'feministische mythes die een oorlog willen voorzetten die allang gestreden is.'

Conclusie

Kortom: het lijkt er op dat Engelse vrouwen, net als Nederlandse vrouwen, verder kijken dan hun neus lang is, en beseffen dat er meer in het leven is dan de klim naar de (carrière) top.

Hoewel het rapport nog niet eens officieel verschenen is, raken de gemoederen in Engeland al flink verhit. Op de Engelse website Mumsnet, roepen ze onder andere dat Hakims rapport een geval is van: 'Blaming the victim', met uiteraard de vrouw weer in de rol van slachtoffer.

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. "Het is een mythe dat vrouwen per definitie dezelfde ambities hebben als mannen. De weg naar de top vereist lange dagen, en een totale overgave aan je carrière."

    Zoals het een mythe is dat werken gelijk staat met een carrière. Een heleboel mannen zijn dik tevreden met boeiend werk en hoeven niet per se te klimmen.
    Mensen (m/v) die dat wel willen zijn misschien wel iets minder geschikt als partner en ouder.

  2. Terwijl hele volksstammen bezig zijn met overleven, of met het verrichten van laagbetaalde arbeid, wil de politiek ons maar al te graag laten geloven dat een glanzende carrière voor iedere vrouw voor het grijpen ligt. Niets is minder waar. We worden niet allemaal geboren met dezelfde kansen en opleidingsmogelijkheden. Steeds meer minima staan in de kou, struggling for life. Maar zij zijn niet interessant, omdat hun bijdrage aan de schatkist slechts povertjes is.

  3. Terwijl hele volksstammen bezig zijn met overleven, of met het verrichten van laagbetaalde arbeid, wil de politiek ons maar al te graag laten geloven dat een glanzende carrière voor iedere vrouw voor het grijpen ligt. Niets is minder waar. We worden niet allemaal geboren met dezelfde kansen en opleidingsmogelijkheden. Steeds meer minima staan in de kou, struggling for life. Maar zij zijn niet interessant, omdat hun bijdrage aan de schatkist slechts povertjes is.

  4. nou wat je zegt anonymus....de meeste mensen werken in de banen waar cariere niet eens mogelijk is.
    Welkle top moet er dan nog bereikt worden?
    Niet iedereen wil in het bedrijfsleven en niet iedereen is geschikt voor leiding geven of misschien anders gezegd ,niet iedereen wil ALLES opgeven om te mogen leiding geven.

    Dat gezeur van vrouwen over dit soort onderzoeken snap ik niet hoor...leef en laat leven.

  5. DE komende jaren zal het een en ander salaristechnisch vanzelf rechttrekken omdat de vergrijzing fors gaat inzetten. Verdien je te weinig bij je huidige baan, komt het wel goed als je doorsolliciteert. Meer vrouwen en mannen zullen door deze ontwikkeling ook makkelijker een baan dichterbij huis kunnen vinden waardoor ze meer kunnen zorgen en werken en minder in files of de bus staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *