De invloed van je moeder en schoonmoeder op je arbeidsmarktpositie

'Waarom niet eens onderzoeken wat de invloed van de arbeidspositie van de eigen moeder en schoonmoeder is, op de arbeidspositie van een nieuwbakken moeder in 2004,' moeten de onderzoekers gedacht hebben.

Ze pasten een multivariate analyse toe, combineerden dat met wat logistische regressie, maakten twee modellen en kwamen tot een schokkende conclusie.

Het blijkt namelijk dat het vooral de persoonlijke kenmerken van de moeder zijn, die haar keuze bepalen! De arbeidsmarktpositie van schoonmoeders en eigen moeders hebben alleen invloed op laag- en middelbaar opgeleide moeders.

Wat zijn die achtergrondkenmerken dan?

Achtergrondkenmerken nieuwe moeders 2004, die invloed hebben op de kans dat ze na de geboorte van haar eerste kind fulltime buitenshuis gaat werken.:
 • Had zij al een voltijdbaan voor het moederschap?
 • Verdiende zij al veel?
 • Kreeg zij pas op latere leeftijd haar eerste kind?
 • Heeft zij een hoog opleidingsniveau?
 • Werkt haar partner fulltime? Indien fulltime, lagere kans dat moeder dat ook heeft
Vraag: heeft jouw moeder of schoonmoeder invloed op jouw keuze voor fulltime moederen, parttime of fulltime baan?

Het onderzoeksverslag
( Hide )
 1. Nee. Helemaal niet. Terwijl mijn moeder altijd gewerkt heeft. Voltijds en de laatste jaren halftijds stopte ik met werken op mijn dertigste. Ook mijn schoonmoeders waren werkende vrouwen. Ze kregen wel allebei (moeder en schoonmoeder)jong kinderen.
  Mijn moeder zou liever hebben denk ik dat ik nooit meer werkte. Wanneer ik soms opper dat ik misschien toch maar weer aan het werk moet (want je weet maar nooit)zegt ze zelf dat ik toch beter thuis kan blijven.

  Mijn moeder hoeft niet meer te werken, maar blijft werken tot haar pensioen. En ik? Ik weet het nog niet. Misschien als de kleintjes wat groter zijn en onze tropenjaren voorbij zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn moeder was/is een hele andere moeder als ik ben. Mijn moeder heeft 1 kind gekregen op haar 19e en ging later studeren. Ze gaat begin volgend jaar met pensioen en heeft haar hele leven volledig gewerkt. Ik heb afwisselend niet/partime/fulltime gewerkt. Ik heb drie kinderen met vrij veel leeftijdsverschil.
  Op dit moment werk ik parttime maar ik weet niet of ik dat blijf doen of uitbreid. Ik moet zeggen dat ik het ook prettig vind om nog steeds een groot deel thuis te zijn bij de kinderen.Dit komt voort uit het feit dat ik vroeger heel veel alleen thuis was en dat niet wilde voor mijn kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder waren vroeger thuis en zijn weer gaan werken toen de kinderen groter werden.
  Toch heeft dit geen rol gespeeld in mijn beslissing om TBM te worden.
  Wel voelde ik me hierin gesteund van beide kanten.

  De voornaamste reden was toch gewoon dat ik helemaal zelf voor mijn zoontje wil(de) zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien wel, misschien niet - mijn moeder was een TBM (maar niet zo een hele goeie) - mijn schoonmoeder véél meer dan fulltime werkend, waardoor de kindjes altijd bij de oppas zaten ... In alle geval wilde ik er zijn voor mijn kindjes en naar mijn gevoel ging dat het beste als ik thuis ben ... geen van beide (schoon/moeder) steunt mijn beslissing, maar dat wordt dan weer goedgemaakt door de vent - die steunt me 110%

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zowel mijn schoonmoeder als mijn moeder waren TBM-ers. Ook toen de kinderen op de middelbare school zaten.
  Ik wist op m'n 12e dat ik bij mijn eventuele kinderen thuis wilde zijn. Ik denk dat mijn moeder wel heeft bijgedragen aan dat idee ja.......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn moeder was thuisblijfmoeder en heeft, ook toen de kinderen groter werden, nooit meer gewerkt. Mijn schoonmoeder deed het opmerkelijk genoeg precies zoals ik: zij kreeg vier kinderen, bleef een aantal jaren thuis en ging daarna studeren aan de universiteit. Na die studie werd zij eerst docent en vervolgens directeur van een scholengemeenschap, wat zij nog jaren - tot aan haar pensioen - geweest is. Zij is één van mijn meest inspirerende voorbeelden van een vrouw die na het krijgen van haar kinderen allesbehalve afgeschreven is. Zelf studeer ik nu ook vol enthousiasme, en kijk ik uit naar wat de toekomst brengen zal.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo