Boekreview: Horken en Heksen

Toen ik las over het boek Horken en Heksen waarin psycholoog Jeffrey Wijnberg als uitgangspunt heeft dat vrouwen altijd gelijk hebben, kon ik niet wachten om het te lezen. Ik ben immers een vrouw, en ik haal graag mijn gelijk. Maar mijn gelijk aangeboden krijgen op een presenteerblaadje, is natuurlijk nog leuker!

Altijd gelijk hebben is niet zo leuk als het klinkt

Maar na de eerste paar hoofdstukken werd het mij zwaar te moede, want wat blijkt? Altijd gelijk hebben, betekent dat jij ook altijd verantwoordelijk bent! En vooral op het gebied van de kinderen heb ik eigenlijk graag ongelijk.

Ik maak me namelijk altijd overal zorgen over, en laat ze bijvoorbeeld het liefst niet meegaan op schoolreisjes. In mijn gedachten storten bussen in ravijnen, en vallen ze uit slecht afgesloten achtbaankarretjes. Dan ben ik altijd blij als mijn man zegt dat ik ongelijk heb.

Pittige stof

Na de onthutsende ontdekking dat altijd gelijk hebben niet zo leuk is als het lijkt, las ik met zwaar gemoed verder. Jeffrey Wijnberg schrijft duidelijk niet voor nitwits, en het boek is opgemaakt in lange lappen tekst, met soms niet één witregel!

Dat valt niet mee als moeder van deze tijd, die gewend is aan korte alinea's met veel kopjes, tussenkopjes, en witregels om het lezen te vergemakkelijken. Gelukkig wordt één en ander opgeleukt met cartoons van Sigmund!

Provocatief: mannen zijn níéts zonder een vrouw

Wijnberg maakt gebruik van de zogenaamde provocatieve stijl van coaching: hij daagt zijn cliënten uit, door uitdagende dingen te zeggen. Ieder hoofdstuk begint hij met dezelfde provocatie: 'Vrouwen hebben altijd gelijk, en mannen worstelen daarmee.'

Door die provocatieve stijl vroeg ik mij regelmatig af: 'Méént hij dit nou, of wil hij de lezer alleen maar provoceren?' Want de dingen die hij zegt zijn niet bepaald politiek correct. Zo beweert hij dat vrouwen per definitie een hoger moreel bewustzijn hebben, dat mannen niet met geld kunnen omgaan, dat ze zonder vrouw 'niets' zijn, en zegt hij: 'Zij wenkt, hij schenkt. Hij schenkt voor alles wat zij bedenkt. Punt.'

En wat vind je van deze: 'Zonder vrouw is de man een ongeleid projectie. Mannelijke ambities onstaan en bestaan bij de gratie van het feit dat hij een vrouw heeft en komen, in tegenstelling tot wat hij zelf denkt, niet uit hem zelf voort.'

De kern van het boek

En toch, zit er onder die 'foute uitspraken' een rode draad, namelijk het streven naar een gelukkige relatie. Wat Jeffrey Wijnberg feitelijk lijkt te zeggen met zijn stelling: 'Vrouwen hebben altijd gelijk, en mannen worstelen daarmee,' is: 'Mannen kies je strijdpunten zorgvuldig, en pak ze strategisch aan.'

Door als man het uitgangspunt te hanteren dat je vrouw altijd gelijk heeft, krijg je een veel prettiger relatie. Door je vrouw tegemoet te komen, geef je haar namelijk de ruimte jóú tegemoet te komen. Je moet als man dus eigenlijk over je eigen ego heen stappen, en dan zijn de beloningen talrijk!

Kostwinnerschap en fulltime moederen

Wijnberg vindt dat vrouwen gerust kunnen kiezen voor een periode van fulltime moederen, als ze dat graag willen. Ook als dit financieel niet haalbaar lijkt. Juist door de stoppen met je betaalde baan, spreek je vertrouwen uit in je partner dat hij de kosten van het gezinsleven kan dragen.

'Zonder vrouwelijke druk blijft een man steken in armoede,' stelt Wijnberg. Ter illustratie noemt hij het fenomeen dat mannen na de geboorte van eeen kind vaak harder gaan werken en meer geld gaan verdienen. Mannen veranderen pas als ze voor een voldongen feit worden gesteld.

Vrouwen moeten veranderingen daarom gewoon aan hem mededelen als een soort dienstregeling. Zeg dus gewoon dat je je baan hebt opgezegd en fulltime gaat moederen, en binnen no time heeft je man een betere baan, of werkt meer uren.

Wijnberg vindt verder dat mannen er eer in moeten scheppen hun vrouw financiële zekerheid te bieden.

Vrouwelijke arbeidsparticipatie

Hoewel vrouwen zich op allerlei terreinen makkelijk kunnen meten met mannen, stromen ze toch maar matig door naar topposities. Volgens Wijnberg komt dit omdat vrouwen nog even sterk als vroeger de natuurlijke drang hebben om moeder te worden.

In zijn praktijk constateert hij dat vrouwen die wel een toppositie bereiken daar maar matig van onder de indruk zijn. Hieruit concludeert Wijnberg dat mannen, meer dan vrouwen, het voor hun ego nodig hebben om van hun werk een succes te maken. 'Mannen voelen zich mannelijker door hun werk, terwijl vrouwen zich niet noodzakelijkerwijs meer vrouw voelen omdat zij werken.'

Tot slot

Wijnberg concludeert dat de lat ten aan zien van levenspartners tegenwoordig ontzettend hoog ligt, en dat menigeen daardoor vergeet hoe uniek het is om überhaupt een relatie te hebben!

'Kijkt u nou eens goed in de spiegel. Wat is er nou zo bijzonder onderhoudend aan uzelf dat een ander het langer dan een dag met u zou kunnen uithouden? Wat is er nu zo geweldig aan uw eigen karakter dat een ander mens daarvan in vervoering zou moeten raken? En wat voor uitzonderlijke kwaliteiten bezit u dat een ander in u een geschikte vader of moeder zou kunnen zien.'

Daar wordt een vrouw nederig van!

Conclusie

Als je verder leest dan je neus lang is, is Horken en Heksen beslist de moeite waard. Er gaat een diepere waarheid schuil onder Wijnbergs provocaties, die leidt tot een gelukkiger relatie.

Het vraagt een echte man om dit te zien.
En natuurlijk een echte vrouw.

Praktische informatie

Horken en Heksen is o.a. te koop bij Bol.com voor 17,95.

Meer informatie

Gesprek met Jeffrey Wijnberg op radio 1. In dit gesprek krijgt Wijnberg er flink van langs: de mannen in de studio gedragen zich als verontwaardigde haantjes, en de enige kip in het kippenhok valt hem ook af.

Praktijk van Jeffrey Wijnberg

En dit vinden de Huismannen van dit boek!

Wat vind jij van de stelling: 'Vrouwen hebben altijd gelijk, en mannen worstelen daar mee?'

Vergelijkbare berichten

14 reacties

  1. Provocatief, ietwat onconventioneel, een leuk spiegeltje dat de dames en heren wordt voorgehouden.. dat belooft allemaal een aardig boekje te zijn. Ik ga het binnenkort maar eens lezen.

  2. Provocatief, ietwat onconventioneel, een leuk spiegeltje dat de dames en heren wordt voorgehouden.. dat belooft allemaal een aardig boekje te zijn. Ik ga het binnenkort maar eens lezen.

  3. Ik ga maar weer fulltime werken en dan gaat mijn vrouw maar naar het aanrecht en de waslijn. En ik zal ook mijn creditkaart aan haar afgeven zodat ze zelf dit prachtige boek kan kopen. Je hebt helemaal gelijk.

  4. Ik ga maar weer fulltime werken en dan gaat mijn vrouw maar naar het aanrecht en de waslijn. En ik zal ook mijn creditkaart aan haar afgeven zodat ze zelf dit prachtige boek kan kopen. Je hebt helemaal gelijk.

  5. @Huisman, niet zo gepikeerd joh! Ik zou dit boekje opnemen met flink wat humor, en vooral met een dikke korrel zout. Huisman zijn is ook belangrijk werk, en als het de samenleving soms aan respect ontbeert, heb het dan in ieder geval voor jezelf. Geloof in je eigen levensstijl, dan volgt de omgeving vanzelf wel. Die Wijnberg moet misschien gewoon eens vaker een huisman ontmoeten, aangezien hij zo ongeveer lijkt te denken dat ze niet bestaan.

  6. Kennen jullie de regels van Kluun's "Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt" nog? Een handleiding die hij schreef voor mannen die binnenkort vader worden. Ook hij adviseert tijdens de zwangerschap de vrouw zoveel mogelijk gelijk te geven! En ik moet eerlijk zeggen dat dat een hoop (hormonale) discussies voorkomt! Maar een paar maanden na de bevalling, met een ietwat stabielere hormoonspiegel, houd ik wel van wat tegengas.. Een pittige discussie op z'n tijd houdt de boel levendig (als hij me daarna alsnog maar gelijk geeft 😉 )
    Trouwens, Nicole, waar haal je de tijd toch allemaal vandaan? Kinderen opvoeden/ verzorgen, zoveel blogs bijhouden, schrijven, betaalde mails lezen, regelmatig sporten enz. enz. Je verrast me elke blog weer en dan tussendoor ook nog boeken lezen. Mijn respect heb je!

    Pauline
    thuismetkinderen.blogspot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *