De kracht van taal, en de teloorgang van het woord 'werken'

Wanneer onderzoekers weer eens een onderzoek doen naar 'werkende moeders' of vrouwen die 'niet werken', dan nemen ze niet eens meer de moeite te definiëren wat ze hier onder verstaan.

Stilzwijgend wordt aangenomen dat werken gelijk staat aan betaalde arbeid. Vrouwen die fulltime voor kind en huishouden zorgen, werken volgens de huidige, maatschappelijke definitie niet. Dat is zo ingeburgerd dat menig, fulltime moederende, vrouw het zelf ook zo noemt: 'Nee, ik werk niet.'

Toch staat in de Van Dale de volgende definitie bij 'werken': 'Arbeid verrichten, arbeiden. Met meer of minder inspanning bezig zijn om iets te verrichten of te volvoeren.' En wie kan ontkennen dat opvoeden, koken en het huishouden regelen geen inspanning vereist!

Dus sinds wanneer is 'werken' verworden tot 'betaalde arbeid'? En wat doet het met de oorspronkelijke definitie als die haar maatschappelijk draagvlak verliest? Zal er binnenkort in de Van Dale staan bij 'werken' staan: 'Arbeid verrichten ten einde geld te verdienen'?

En wat doet het met de waarde van alle onbetaalde werk, als dat als 'niets doen' wordt gedefinieerd?

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Tja. Ik denk dat veel dingen inspanning vereisen maar omdat nou allemaal werk te noemen: hond uitlaten, tanden poetsen, tennisles, je moeder bellen, je haar wassen, afspraak bij de tandarts maken, hardlopen, moeilijk boek lezen...

  2. Tja. Ik denk dat veel dingen inspanning vereisen maar omdat nou allemaal werk te noemen: hond uitlaten, tanden poetsen, tennisles, je moeder bellen, je haar wassen, afspraak bij de tandarts maken, hardlopen, moeilijk boek lezen...

  3. Ja de hond uitlaten is hetzelfde als dag in dag uit je huishouden en je kinderen verzorgen da's waar....
    Zodra je geld verdient met de verzorging van huis en kinderen (schoonmaakster, gastouder/leidster kdv) is het werk maar als je je eigen huis schoonhoud zou het geen werk zijn?
    Dus ja als je thuisblijfmoeder bent werk je wel degelijk. Niet voor een baas en niet volgens vaste tijden, dat niet. Je bent meer 24/7 oproepbaar en krijgt geen vakantie of ziekteverlof.

  4. Ja de hond uitlaten is hetzelfde als dag in dag uit je huishouden en je kinderen verzorgen da's waar....
    Zodra je geld verdient met de verzorging van huis en kinderen (schoonmaakster, gastouder/leidster kdv) is het werk maar als je je eigen huis schoonhoud zou het geen werk zijn?
    Dus ja als je thuisblijfmoeder bent werk je wel degelijk. Niet voor een baas en niet volgens vaste tijden, dat niet. Je bent meer 24/7 oproepbaar en krijgt geen vakantie of ziekteverlof.

  5. Dat laatste geldt voor alle ouders of ze nu een baan hebben of niet. Ouders met een baan doen al dat andere er nog bij, of organiseren het.

    Ik merk dat ik me erger aan het verongelijkte 'ik werk ook hoor' dat hier steeds weer terug komt. Maak je eigen keuze, sta daar achter, en trek je niets van anderen aan.

  6. De taal geeft eigenlijk al de ommeslag in het denken aan dat gaande is. Omdat ik bezig ben een artikel te schrijven, verdiepte ik me in het gedachtegoed van de Amerikaanse schrijfster Ayn Rand. Haar boek Atlas Shrugged is het op een na populairste boek na de Bijbel in de VS. Haar gedachtegoed inspireeerde vele topzakenlieden en is bijzonder eng. Het beschrijft een Utopia waar geld de enige drijfveer is die mensen bindt. De impact van het boek is groot. Velen zijn door dit gedachtegoed geinspireerd. Ziehier het soort wereldbeeld dat achter vele stromingen ligt, waaronder waarschijnlijk ook het powerfeminisme. Gelukkig is er nog hoop voor de samenleving, zolang er velen zijn die hier niet massaal in mee gaan.

  7. Ik zeg altijd: ik werk niet. Niet betaald tenminste.

    Ik heb die keuze gemaakt, sta daar heeeel erg achter en trek me niets van anderen aan.

  8. Voor mij is 'werken' als synoniem voor 'betaalde arbeid verrichten' niet problematisch, maar is het cruciale punt je laatste zin: onbetaald werk gelijk stellen met niets doen. Al jaren voer ik een wanhopige strijd tegen het gebruik van 'thuiszitten' als zijnde hetzelfde als 'geen betaalde arbeid verrichten'! Afschuwelijk, alsof je als je geen baan hebt hele dagen zuchtend op de bank voor je uit zit te staren... En ik denk hoe je over dingen praat weerspiegelt hoe je (en de maatschappij) over dingen denkt, maar ook omgekeerd: doordat er op zo'n neerbuigende manier gepraat wordt over huishoudelijk werk, verliest het nog meer respect. Triest.

    Nog 1 klein puntje n.a.v. wat Anonymus #2 hierboven zei: natuurlijk doen buitenshuis werkende ouders ook het huishouden, maar ik denk toch vaak op een andere manier. Meer hulp van buitenaf door werkster (what's in a name ;-)) of kant en klaarmaaltijden bijvoorbeeld. Niks mis mee, maar ik denk dat thuisblijfmoeders/-vaders toch anders (en zeker minder tijd) met het huishouden bezig zijn dan werkende ouders.

    Anoeska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *