Ze lijken hand in hand te gaan.
Je kunt je afvragen: 'Waarom gaat moederschap zo vaak gepaard met schuldgevoel?'
Schuldgevoel en moeder zijn: waarom?
- Als moeder wil je doorgaans het beste voor je kind. Maar wat is het beste? En hoe krijg je dat voor elkaar? Hallo schuldgevoel!
- Anno 2021 ligt de lat hoog. Ooit waren kinderen een handige oudedagsvoorziening. Als je ze aan het eind van de dag nog heel had, was het goed. Maar nu willen we graag dat onze kinderen gelukkig zijn en dat het goed met ze gaat. En dat valt niet mee.
- Vrouwen moeten erg veel tegenwoordig. Eigenlijk moet je minimaal 32 uur buitenshuis werken, en daarnaast ook nog een goede moeder zijn.
- Social media! Laat het maar aan social media over om moeders een schuldgevoel te bezorgen. Het valt niet mee om de mooie plaatjes van andere ouders te aanschouwen en niet te denken: 'Zij doen het veel beter dan ik.'
- Je krijgt erg veel informatie tegenwoordig. Neem nou het magister op middelbare scholen. Er wordt van ouders verwacht dat ze daar regelmatig opkijken. Hun kinderen vinden dat niet leuk, maar de norm is dat betrokken ouders de prestaties van hun kinderen in de gaten houden. Je kunt je schuldig voelen omdat je kind vindt dat je zijn of haar privacy schendt. Of je voelt je schuldig over eventuele slechte prestaties waarmee je geconfronteerd wordt op datzelfde magister.
- Wat goed is voor gezin A is misschien niet goed voor gezin B. Met andere woorden: wat betreft het moederschap is het geen One size fits all. Met als gevolg dat het heel onduidelijk is wat nou goed moederschap is. Als je buitenshuis gaat werken, vinden mensen dat je te weinig bij je kind bent. Als je thuisblijfmoeder wordt, ben je een luie parasiet van de maatschappij. Met andere woorden: je bent als moeder 'Damned if you do, damned it you don't.
- Moeders krijgen ook gewoon vaak de schuld. De laatste mogelijke verklaring voor de combinatie schuldgevoel en moeder zijn is de simpelste. Moeders krijgen simpelweg ook vaak de schuld van dingen! Zo was er een tijd dat moeders de schuld kregen als hun kind een autisme spectrum stoornis had. Dat zou aan de moeder liggen. IJskastmoeders werden deze moeders genoemd. Sigmund Freud heeft wat dat betreft ook heel wat uit te leggen!
Moeders krijgen vaak de schuld: twee voorbeelden
Maar juist doordat die band zo wezenlijk is, krijgen moeders nog al eens de schuld van allerlei zaken.
In een interview in De Gelderlander vonden we dit pareltje van Maarten 't Hart:
'Vermoedelijk zou ik makkelijk in het leven staan als mijn moeder niet overal een domper op had gezet.'
Lekker dan...
tja, mij moeder heeft 'het' toch ook gedaan ... en toch heb ik hoop dat mijn kinderen dat niet over mij gaan zeggen ;-)
BeantwoordenVerwijderen