|

Verwijten aan Nederlandse vrouwen berusten op valse aanname

In de huidige discussie over Nederlandse vrouwen, en hun voorkeur voor parttime banen, of zelfs fulltime moederen, wordt hen verweten dat ze 'lui' zijn, 'dom' en 'asociaal'.

Terwijl door de vergrijzing hun arbeidskracht nodig is, kiezen deze vrouwen er voor om thuis 'niets' te doen. Als je het zo stelt, klinkt het inderdaad asociaal!

Nederlandse vrouwen werken wel degelijk

Maar de premisse waarop deze verwijten gebaseerd zijn deugt niet: zorg en opvoeding zijn wel degelijk werk! Zo gauw deze taken worden uitbesteed aan ánderen, worden ze zelfs betaald. En dus zijn de verwijten aan het adres van Nederlandse vrouwen onterecht.

Hieronder enkele citaten over zorg en opvoeding.

'De crux is dat zorg geen enkele status heeft en een bedrijf leiden wel. Terwijl zorgen voor een baby eindeloos veel zwaarder is. Een zorgdag wordt door de maatschappij gezien als een vakantiedag. In werkelijkheid ben je slaaf van een totaal afhankelijk en broos dictatortje.'

'Het is zo vreselijk moeilijk zingeving te vinden in iets wat er in onze wereld totaal niet toe doet. Tegen mijn spiegelbeeld prentte ik mezelf bij herhaling in: 'Je hebt misschien niks van maatschappelijke betekenis gedaan, maar je hebt goed werk geleverd en gezorgd voor een tevreden baby.'Geloofde ik het zelf?'

Saillant detail is dat deze uitspraken van een mán zijn. Ze zijn afkomstig uit een opiniestuk in de Volkskrant van Lars Anderson, auteur van het boek Sterke vaders.

De wet van Sullerot

Volgens de wet van Sullerot hebben beroepen waarin veel vrouwen werken een laag aanzien. Het omgekeerde is ook het geval: wanneer in een beroep meer mannen gaan werken stijgt de waarde van dat beroep!

Anderson roept de samenleving op mannen te hulp te komen door zorg de status te geven die het verdient en te erkennen dat zorgen voor een baby een 'zware baan' is.

Is dat waar we zijn na twee feministische golven? Dat we mánnen nodig hebben om van zorg en opvoeding werk te maken?

Volg Het Moederfront op Twitter!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Na een tijd lang te hebben volgehouden dat ik mijn werk best okee vond, ben ik thuisblijfmoeder geworden. Beste carrieremove ever.

    Wat de rest van de wereld ervan denkt? Boeiend.

    Wel tekenend: op mijn werk worden prachtige cv''s van vrouwen die na vier jaar weer willen gaan werken opzij geschoven, de eerste beste kerel die iets gepresteerd lijkt te hebben die solliciteerd, wordt aangenomen. Met een papa-dag en gekke werktijden. Waar de mama''s van ons op werk van dromen.

    Dus ja, bij ons is het ook zo dat mijn collega's (v) nu op bepaalde dingen aanspraak kunnen maken. De nieuwe (m) mag het tenslotte ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *