Kinderfeestjes organiseren

Gastpost door Sanne Velthuis

Als uw kind binnenkort jarig is een feestje wil geven voor zijn of haar vriendjes/vriendinnetjes, is het aan u om dit te organiseren.

Met een goede planning organiseert u een leuk feestje bij u thuis dat vaak minder kost dan een uitstapje naar bijvoorbeeld een pretpark, dierentuin of zwembad.

Lang leve het themafeestje

Het leukste is natuurlijk een feestje met een thema. Meestal weten kinderen wel wat voor feestje ze graag zouden willen: een piratenfeestje, of een feestje met een sprookjesthema doen het altijd goed. Voor een geslaagd kinderfeestje zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden, en het feest kan niet meer stuk.

Uitnodigingen

Het feestje begint al met de uitnodigingen. Bepaal met uw zoon of dochter welke vriendjes er worden uitgenodigd. Zorg dat u hier met uw kind op tijd over na begint te denken, want er moet natuurlijk wel gezorgd worden dat de genodigden ook daadwerkelijk beschikbaar zijn. Het is leuk als de uitnodigingen aansluiten bij het thema van het feestje.

Als u tijd heeft, maak dan de uitnodigingen zelf (met behulp van je kinderen), of zo niet, dan zijn er op het internet ook een hoop leuke uitnodigingen te vinden die u kunt bestellen, vaak met de mogelijkheid om de relevante gegevens er al in te laten drukken. Zorg dat de uitnodiging in ieder geval de volgende informatie bevat:

  • De datum en aanvangstijd van het feestje
  • Uw adres/het adres waar het feestje plaatsvindt, en eventueel een routebeschrijving.
  • Hoe laat de kinderen weer opgehaald moeten worden.
  • Het thema van het feest en of er van de uitgenodigden verwacht wordt dat ze zich op basis hiervan als een bepaald karakter verkleden.
  • Wat het feestje ongeveer in zal houden wat betreft de activiteiten (voor ouders van kinderen met bepaalde gezondheidsklachten is dit belangrijk om te weten).
  • Een verzoek aan ouders om u te informeren als er rekening gehouden moet worden met allergieën of etensvoorschriften.
  • Verzoek ouders om te bevestigen of hun kind wel of niet op het feestje zal komen.

Thema’s

Populaire thema’s voor meiden zijn prinsessen, sprookjes, Hello Kitty, paarden, of een knutselfeestje (met vooral veel glitters!). Voor jongens zijn leuke thema’s: voetbal, piraten, auto’s (of Cars van Disney), dinosaurussen, of gewoon buiten in de speeltuin wat ravotten.

Het is vaak makkelijker als er alleen meisjes, of alleen jongens worden uitgenodigd wat betreft het thema van het feestje. Een prinsessenfeestje voor een gemixte groep met meisjes en jongens werkt niet altijd even goed!

Thema's voor gemixte feestjes

Als er een mix van jongens en meisjes wordt uitgenodigd zijn er echter ook genoeg geschikte thema’s te bedenken, bijvoorbeeld een feestje met ridders en prinsessen, een Harry Potter feestje of een Peter Pan feestje (de meiden verkleden zich als Wendy en Tinkerbell, en de jongens als Peter Pan en de Verloren Jongens).

Verkleedpartijen

U kunt natuurlijk aan kinderen vragen of ze al verkleed op het feestje komen, maar voor de ouders is het natuurlijk makkelijker als de verkleedpartij pas bij u thuis begint. Dit hoeft op zich geen dure opgave te zijn. Een verkleedbak met wat lappen stof, oude of tweedehands kleding, hoedjes, kettingen en eventueel wat gekochte accessoires passend bij het thema van het feestje (kroontjes voor een prinsessenfeest, ooglapjes voor een piratenfeest) is vaak meer dan voldoende. Zorg wel dat er genoeg verkleedspullen zijn voor iedereen om jaloerse taferelen te voorkomen!

Eigen dierenmasker maken

Ook leuk voor jongere kinderen: laat ieder hun eigen dierenmasker maken/versieren. Knip uit stevig gekleurd papier maskers in de vorm van een leeuwen- olifanten- of apenkop, en laat de kinderen deze inkleuren en beplakken met stickers of gekleurde stukjes papier. Zo hebben de kinderen gelijk iets om mee naar huis te nemen als aandenken.

Spelletjes en Activiteiten

Zorg dat u een aantal activiteiten voorbereid heeft voor buiten en voor binnenshuis, mocht het weer niet meezitten. Buitenactiviteiten kunnen bestaan uit een speurtocht, verstoppertje of tikkertje.

Binnen activiteiten

Voor binnen: laat kinderen hun eigen koekjes of cakejes bakken, en versieren met glazuur en andere decoraties, organiseer een modeshow of laat kinderen een toneelstukje opvoeren. Las ook wat vrijspeel tijd in, zodat kinderen kunnen ontspannen en hun eigen ding kunnen doen. Let erop dat alle kinderen betrokken worden in het spelen: verdeel ze eventueel in twee of drie groepjes tijdens activiteiten als het een grotere groep kinderen betreft. Wissel activiteiten af met drinkpauzes en eventueel wat (gezonde) snacks.

Eten en Drinken

Natuurlijk hoort er op een feestje iets te snoepen aangeboden te worden. Iedere ouder weet echter dat het geen goed idee is om kinderen vol te stoppen met snoepgoed. Zorg daarom dat kinderen naast snoep of cake ook iets redelijk gezonds en vullends krijgen, bijvoorbeeld leuk versierde boterhammen, tosti’s of (zelfgemaakte) minipizza’s.

Toetje mag ijs zijn

Als toetje mag er dan best een ijsje gegeten worden. Zorg wel dat ouders op de hoogte gesteld worden van het feit dat er eten geserveerd wordt, en dat u checkt of de genodigden eventuele allergieën hebben of zich aan bepaalde etensvoorschriften moeten houden. Het beste is om iets te eten te bereiden dat voor iedereen geschikt is, in plaats van bepaalde kinderen iets anders te geven dan iedereen.

Uitdeelzakjes

Aan het eind van het feestje krijgen de kinderen een zakje mee naar huis als afscheidscadeautje. Maak het hierbij niet te gek: voor een paar euro koopt u een paar kleine stoffen zakjes of papieren tasjes. Deze vult u met een klein cadeautje dat bij het thema van het feestje past (een prinsessenketting, een speelgoedautootje of een stickerboekje) en een paar snoepjes. Of geef een lekkere Cakepop mee.

Volg Het Moederfront op Twitter!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Dan toch maar naar de speeltuin in april... Gewoon lekker laten rondrennen een pannenkoek versieren en lekker een kopje koffie drinken met manlief. Not my cup of tea. Met één kind raak je er niet bedreven in, helaas. Ik begin er niet meer aan! Het is me die paar euro wel waard!

  2. Dan toch maar naar de speeltuin in april... Gewoon lekker laten rondrennen een pannenkoek versieren en lekker een kopje koffie drinken met manlief. Not my cup of tea. Met één kind raak je er niet bedreven in, helaas. Ik begin er niet meer aan! Het is me die paar euro wel waard!

  3. Ons favoriete zomerverjaarspartijtje? eerst thuis de taart en de kadootjes, een likje schmink voor wie wil. En dan, gewapend met waterballonnen, springtouw, ballen, hoepels het park in! Picknickkleedje en wat lekkers te eten, drinken, en spelen maar. papa's en mama's die hun kinderen komen halen, blijven vaak gezellig nog een poosje. er is ruimte genoeg en ieder kan lekker zijn/haar ding doen 🙂

  4. Ons favoriete zomerverjaarspartijtje? eerst thuis de taart en de kadootjes, een likje schmink voor wie wil. En dan, gewapend met waterballonnen, springtouw, ballen, hoepels het park in! Picknickkleedje en wat lekkers te eten, drinken, en spelen maar. papa's en mama's die hun kinderen komen halen, blijven vaak gezellig nog een poosje. er is ruimte genoeg en ieder kan lekker zijn/haar ding doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *