'Het werken van de vrouw heeft heel wat teweeg gebracht'

'Het werken van de vrouw heeft heel wat teweeg gebracht,' verzuchtte Bodegravense predikant dr. P.F. Bouter in reformatorische dagblad 'De Waarheidsvriend'.

Hij vindt dat de zorgen en bezwaren die dertig jaar geleden geuit werden tegen 'werkende vrouwen' terecht zijn gebleken.

Arbeidsparticipatie is prima, maar zwaartepunt is gezin

Bouter: 'Het is van alle tijden dat de vrouw haar taak en roeping thuis verbindt met meer beroepsmatig werk. We hoeven maar te denken aan de situatie vroeger in ons land. Het meisje dat met een boer trouwde, wist dat zij er een flinke taak bij kreeg rond de boerderij. Dat geldt ook voor de bruid van een winkelier of van een predikant net zo goed. Maar het zwaartepunt voor de vrouw lag in haar huis, bij het gezin, bij de kinderen.'

Toen dertig jaar geleden mensen bezwaren maakten tegen de 'werkende vrouw' was dat enerzijds omdat ze gezien werd als een bedreiging voor de eigen levensstijl. In veel burgergezinnen was het patroon immers dat de vrouw altijd thuis was. Maar daarnaast was er ook bezorgdheid om het verliezen van wezenlijke zaken.

Bezwaren tegen 'werkende vrouw'

  • het gezin komt tekort in liefde en aandacht
  • huwelijken komen onder druk te staan doordat man en vrouw ieder een eigen leven opbouwen
  • kans op echtscheidng groter
  • toename materialisme
  • minder tijd voor geloof en godsdienst
  • minder vrijwilligers beschikbaar voor schoelen, ziekenhuizen en verpleeghuizen

Bouter concludeert dat al deze zorgen terecht waren.

Bouter stelt valide vragen, maar geeft impopulaire antwoorden

Het zijn impopulaire uitspraken, maar Bouter kent zijn doelgroep, en publiceerde zijn stuk dan ook in het reformatorisch blad De Waarheidsvriend. Maar zijn vragen zijn valide: Was de weerstand tegen 'werkende vrouwen' een weerstand tegen het onbekende en het nieuwe? Of was deze gebaseerd op reële zorgen?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. je kunt het je natuurlijk afvragen: gaan mensen tegenwoordig eerder scheiden omdat ze zoveel meer met zichzelf bezig zijn, en minder tijd maken voor elkaar?Of was scheiden vroeger geen item omdat een vrouw toch meer afhankelijk was, en het was bovendien 'not done?' Deze meneer stelt idd interessante vragen, maar daar is punt een weinig gehoor voor denk ik omdat het niet past in het huidige economische plaatje, en ook de manier waarop hij het verwoordt: er hangt zo'n stichtelijk geloofssausje omheen waar ik altijd een beetje de kriebels van krijg, terwijl ik als niet-gelovige wel vind dat hij een punt maakt.

  2. je kunt het je natuurlijk afvragen: gaan mensen tegenwoordig eerder scheiden omdat ze zoveel meer met zichzelf bezig zijn, en minder tijd maken voor elkaar?Of was scheiden vroeger geen item omdat een vrouw toch meer afhankelijk was, en het was bovendien 'not done?' Deze meneer stelt idd interessante vragen, maar daar is punt een weinig gehoor voor denk ik omdat het niet past in het huidige economische plaatje, en ook de manier waarop hij het verwoordt: er hangt zo'n stichtelijk geloofssausje omheen waar ik altijd een beetje de kriebels van krijg, terwijl ik als niet-gelovige wel vind dat hij een punt maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *