Duitsland voert opvoedpremie in

Het huidige overheidsbeleid stimuleert vrouwelijke arbeidsparticipatie, en ontmoedigt fulltime moederen. Een voorbeeld van dit laatste is de afschaffing van de Algemene Heffingskorting.

De overheid bedient zich van de welbekende opvoedingstactiek waarbij gewenst gedrag, arbeidsparticipatie, beloond wordt. Ongewenst gedrag, fulltime moederen, hoor je volgens deze pedagogische methode eigenlijk te negeren, maar de overheid straft het financieel af.

Duitsland voert opvoedpremie in

In Duitsland vond men deze ongelijkwaardige behandeling oneerlijk, en dus wordt in 2013 een opvoedpremie ingevoerd. Een Duitse vader of moeder die fulltime zorgt, krijgt vanaf dan 100 euro per maand. En vanaf 2014 wordt dit 150 euro per maand, en dan voor zowel een- twee en driejarigen. Even ter vergelijking: een crècheplaats kost de overheid 1000 euro. Voorstanders van een opvoedpremie vinden 150 euro daarom 'niet meer dan terecht'. De opvoedpremie staat volgens hen voor keuzevrijheid voor ouders.

De officiële term is 'Betreuungsgeld' dat zoveel als opvoedpremie betekent, maar tegenstanders gebruiken graag het denigrerende 'Herdprämie' oftewel 'Aanrechtsubsidie'.

Opvoedpremie de oplossing voor voor goede zorg voor baby's?

In het kielzog van het zorgwekkende beeld over de Nederlandse kinderopvang dat Marylse Eerkens schetst in haar boek 'Wat doen we met de baby?', is er veel te zeggen voor een opvoedpremie.

In theorie zou deze ouders immers de (keuze)vrijheid bieden om hun baby de eerste levensjaren de zorg en liefde te bieden die baby's nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Maar 100 euro per maand compenseert natuurlijk in de verste verte een tweede salaris niet. Evenmin als de Algemene Heffingskorting/Aanrechtsubsidie dat doet. Het is hoogstens een leuk extra-tje. Desalniettemin is het een erkenning dat fulltime zorgen en opvoeden de moeite waard zijn, en dat is al heel wat.

Wil je meer weten over het Duitse 'Betreuungsgeld/Elterngeld?

Bezoek dan de website betreuungsgeld-aktuell.de

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Ik hoop dat onze beleidsmakers op dit gebied zich snel laten informeren door hun Duitse collega's, dat het in Europa een thema wordt en dat het moet van Brussel, rechten van het jonge kind, ouders betaald thuis! Als het van Brussel moet dan lopen ze wel in Den Haag. Kunduz!

  2. Ik hoop dat onze beleidsmakers op dit gebied zich snel laten informeren door hun Duitse collega's, dat het in Europa een thema wordt en dat het moet van Brussel, rechten van het jonge kind, ouders betaald thuis! Als het van Brussel moet dan lopen ze wel in Den Haag. Kunduz!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *