Thuisblijfmoeders vaker depressief dan 'werkende' moeders?

Het is weer eens zo ver: de Telegraaf schrijft onheilspellend: 'Draait jouw leven als thuisblijfmoeder om de kinderen? Pas maar op, want de kans op een depressie ligt op de loer!' En in de Engelse kranten staan koppen met titels als 'Stay at home mothers 'more unhappy than those who work'.

Wat is er nu weer aan de hand in Moederland? En het antwoord is zoals zo vaak: Er is weer eens een onderzoek gedaan. Hier aan Het Moederfront kijken we graag naar het verhaal áchter de kop. Meestal blijkt de headline dan een oneliner, gebaseerd op één detail uit een onderzoek. Zelden dekt ze de werkelijke lading.

Het verhaal achter de kop

Dat is ook nu weer het geval. Katherine Rizzo onderzocht namelijk de gevolgen van een bepaalde opvoedingsstijl genaamd 'intensive parenting op de gemoedstoestand van vrouwen. Het zijn de media die daarvan hebben gemaakt dat Thuisblijfmoeders vaker depressief zijn.

Katerine Rizzo vroeg zich af hoe het kan dat uit het ene onderzoek blijkt dat kinderen mensen blij maken, terwijl uit ander onderzoek juist blijkt dat kinderen je mínder gelukkig maken. Rizzo zocht een verklaring voor deze paradox.

Het verband tussen de opvoedingsstijl intensive parenting en de gemoedstoestand van moeders

En dat deed ze door het verband te onderzoeken tussen intensive parenting, en de geestelijke gezondheid van de moeder. Honderdeenentachtig moeders met kinderen in de leeftijd tot vijf jaar vulden een online enquete in. De enquete bestond uit stellingen, en de moeders moesten aangeven in hoeverre ze het met een stelling eens waren.

Voorbeelden van de stellingen

  1. Moeders zijn de meest onmisbare, en capabele ouder
  2. Je geluk als ouders komt vooral door je kinderen
  3. Ouders moeten hun kinderen altijd voorzien in stimulerende activiteiten om zo hun ontwikkeling te stimlueren
  4. Opvoeden is moeilijker dan buitenshuis werken
  5. Je moet je eigen behoeftes altijd opofferen voor de behoeftes van je kind

De uitkomsten

In het algemeen waren alle vrouwen tevreden met hun leven. Drieëntwintig procent had symptomen van depressie, en dat waren vooral de vrouwen die het erg eens waren met bovenstaande stellingen.

Waarom de media dan maar concluderen dat Thuisblijfmoeders ongelukkiger zijn dan moeders met een baan is erg kort door de bocht. Waarschijnlijk gaan ze er van uit dat vrouwen die het eens zijn met de stellingen vaak Thuisblijfmoeders zijn.

Kathryn Rizzo's onderzoek bewijst feitelijk vooral een oude wijsheid: als je de lat te hoog legt, word je al snel ongelukkig.

Overigens dekt Kathryn Rizzo's eigen titel wél de lading! Haar onderzoeksverslag heet namelijk:
Insight into the Parenthood Paradox: Mental Health Outcomes of Intensive Mothering.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Die onderzoeken zijn altijd zo 'leuk'. Thuisblijfmoeders hebben grotere kans op depressie..kinderen van werkende ouders zijn dikker en eten minder gezond. Tja er is altijd wel wat. Gewoon allemaal doen waar we ons goed bij voelen!!

  2. Die onderzoeken zijn altijd zo 'leuk'. Thuisblijfmoeders hebben grotere kans op depressie..kinderen van werkende ouders zijn dikker en eten minder gezond. Tja er is altijd wel wat. Gewoon allemaal doen waar we ons goed bij voelen!!

  3. Ik denk wel dat je als thuisblijfmoeder van niet-schoolgaande kinderen moet oppassen om niet in een sociaal isolement terecht te komen, want zoiets kan natuurlijk weer een ongelukkiger gevoel tot gevolg hebben. Je moet er echt op uit gaan met je kinderen, leeftijdgenoten ontmoeten (als je daar tenminste de behoefte aan hebt; sommigen hebben dat nu eenmaal minder).

  4. Ik denk wel dat je als thuisblijfmoeder van niet-schoolgaande kinderen moet oppassen om niet in een sociaal isolement terecht te komen, want zoiets kan natuurlijk weer een ongelukkiger gevoel tot gevolg hebben. Je moet er echt op uit gaan met je kinderen, leeftijdgenoten ontmoeten (als je daar tenminste de behoefte aan hebt; sommigen hebben dat nu eenmaal minder).

  5. Als je jezelf wegcijfert door altijd maar te werken, en overspannen raakt, kun je ook heel ongelukkig worden,hoor. 'T gaat erom denk ik ook voor jezelf te blijven zorgen, of je nu werkt naast het zorgen of niet. Dit artikel vertelt dus niks nieuws, en dat je als thuisblijfmoeder per definitie ongelukkig zou worden is natuurlijk gewoon niet waar. Heb trouwens sinds ik kinderen heb, en thuisblijfmoeder ben, heel wat mensen leren kennen via zwangerschapsyoga, speeltuin, etc. dus van zo'n isolement merk ik niks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *