Bezuinigingen kinderopvang geen invloed op vrouwelijkearbeidsparticipatie

Ondanks de schreeuwerige berichten dat de bezuinigingen op de kinderopvang slecht zijn voor de vrouwelijke arbeidsparticipatie blijkt keer op keer dat dit niet het geval is. De bezuinigingen zijn vooral slecht voor de omzet van de kinderopvang branche. En dat zet hun geschreeuw en waarschuwingen toch in een ander daglicht.

Emancipatiemonitor 2012: vrouwen zijn evenveel buitenshuis blijven werken

Dit keer komen de cijfers van het CBS in de SCP/CBS-publicatie Emancipatiemonitor 2012 die op dinsdag 11 december wordt gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de arbeidsdeelname van vrouwen (van 20-64 jaar) van 2009-2011 gelijk is gebleven op 64% evenals hun economische zelfstandigheid op 52%. Wél is er een duidelijk verschuiving van formele kinderopvang (crèche, gastouders) voor kinderen tot 4 naar informele opvang (familie, vrienden, kennissen). In 2009 was dit 49% en in 2011 44%.

Wet Kinderopvang: de overheidskosten stegen, maar de arbeidsparticipatie niet

Wat je feitelijk ziet is een natuurlijke correctie van de gevolgen van de Wet Kinderopvang van 2005. In deze wet werden de subsidies voor kinderopvang verruimd. Dat leidde tot een explosie van de overheidskosten, die stegen van 625 miljoen euro in 2005 naar 2,9 miljard in 2009! En als dat nou was omdat het doel van meer vrouwelijke arbeidsparticipatie werd behaald was dat nog tot daar aan toe. Maar dat was niet het geval! De arbeidsparticipatie van vrouwen nam nauwelijks toe. De kostenstijging kwam voort uit het feit dat mensen die toch al actief waren op de arbeidsmarkt, informele zorg vervingen voor formele zorg.

Door de bezuinigingen zie je nu het omgekeerde proces plaatsvinden: formele zorg wordt weer vervangen door informele zorg.

Moederschapsideologie

De Nederlandse Moederschapsideologie lijkt steeds meer het veld te ruimen: steeds minder vrouwen verminderen het aantal uren waarin ze buitenshuis werken na de geboorte van hun kind. Slechts 1 op de 10 vrouwen kiest er nog voor fulltime te zorgen na de geboorte van het eerste kind.

Lees het pdf van de Emancipatiemonitor 2012 hier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *