Financiëel onafhankelijk, maar hoe zit het met de liefde?

In de documentaire Tussen Bitch en Bambi worden vijf hoogopgeleide, single vrouwen gevolgd.

Centraal thema in deze documentaire is het vinden van evenwicht tussen werk en carrière enerzijds, en een liefdevolle relatie en gezin anderzijds. Wat werk en carrière betreft voldoen deze vrouwen aan de traditioneel feministische definitie van emancipatie en succes, maar op het gebied van relatie en gezin ligt dat anders.

Er zijn steeds meer sterke, ambitieuze vrouwen, en die vrouwen komen steeds vaker moeilijk aan de man. In de grote steden is er zelfs een heus 'vrouwenoverschot'. Stellen deze vrouwen te hoge eisen aan een potentiële partner? Hoe komt het dat het zo lastig is om een partner te vinden als zelfverzekerde, hoogopgeleide vrouw?

Drie decennia vrouwen

Wat de documentaire zo interessant maakt is dat de vijf vrouwen ongeveer tien jaar in leeftijd van elkaar verschillen. Maxime (19) is eerstejaars studente Economie en Bedrijfskunde, Brankele (25) is neuropsychologe, Imara (27) Antilliaanse operzangeres, Maaike (35) is marketingstrateeg en is met groeiende wanhoop aan het daten, en de Suzanna (40), planoloog, is eveneens een krachtige, succesvolle vrouw die graag een partner wil.

Financiële onafhankelijkheid en zelfredzaamheid: check!

Alle vijf vrouwen hebben de boodschap van financiële onafhankelijkheid en zelfredzaamheid met de paplepel meegekregen, en handelen daar ook naar. Wat dat betreft zijn ze uitstekend geslaagd.

Toch lijkt het verhaal van de 45-jarige Suzanne een waarschuwing voor de twintigers.

'Ik heb van mijn moeder, en vanuit die tijd meegekregen dat werken goed is en voor jezelf zorgen goed is, alleen ik heb eigenlijk nooit zo goed meegekregen op welke leeftijd krijg je dan wél kinderen? En pas toen ik zelf vriendinnen sprak die moeite hadden met kinderen krijgen, die vertelden mij toen: 'Ja, vanaf je 36ste gaat je vruchtbaarheid echt keihard naar beneden. En dat vond ik inderdaad ineens heel shocking hoor. Toen was ik inmiddels zelf rond die leeftijd, toen dacht ik 'Oh shit, en nu?'

De uitdaging: carrière maken zonder je vrouwelijkheid te verliezen

De conclusie van de documentairemakers luidt dat de generatie van Maxime (19) voor de uitdaging staat carrière te maken, en tegelijkertijd haar vrouwelijkheid te bewaren. En de mánnen moeten leren zich niet zo snel te laten intimideren door al die krachtige vrouwen.

De documentaire stemt tot nadenken voor de huidige generatie moeders: welke boodschap geef jij je dochters mee, en wijs jij ze op het feit dat ze, biologisch gezien, een kinderwens niet te lang moeten uitstellen? En gaat financiële onafhankelijkheid vóór een kinderwens?

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *