Fulltime moederen betekent niet dat je ontwikkeling stopt!

In Oude kaas & doner kebab onderzoekt rasechte Hagenees Henk Bres zijn vooroordelen over Turkije. In de aflevering van 12 januari is het onderwerp de emancipatie van de vrouw.

Turkse vrouwen aan het woord over emancipatie

Als eerste bezoeken ze een Turkse Thuisblijfmoeder, die van haar man niet buitenhuis mág werken, en daar tevreden mee is. Daarna spreken ze een succesvolle zakenvrouw en een ambitieuze studente. In Turkije zie je onder hoogopgeleiden mensen dat de zorg en betaalde arbeid gedeeld worden, maar onder lager geschoolden heerst de norm dat je er als man trots op bent dat je vrouw niet hoeft te 'werken' omdat jij voor je gezin zorgt.

Interview met Nederlandse Thuisblijfmoeder Wendy Born

Er komt ook een Nederlandse Thuisblijfmoeder aan het woord: Wendy Born! Helaas wordt in dat interview gepraat in termen van of-of: óf óf je kiest voor fulltime moederen, óf je kiest ervoor om jezelf te blijven ontwikkelen. En dat is meteen zo'n beetje het allergrootste misverstand dat er heerst over fulltime moederen: dat je ontwikkeling stopt als je fulltime zorgt en geen betaalde baan hebt.

Zeitgeist: opvoeden en zorgen is stilstand

Waar komt toch in vredesnaam de notie vandaan dat je je als Thuisblijfmoeder niet meer ontwikkeld?! Al zou je willen stilstaan, je kinderen geven je daar noch figuurlijk, noch letterlijk de kans voor. Doordat je kinderen zich ontwikkelen, presenteren ze je voortdurend met nieuwe uitdagingen en houden je daarmee in beweging. En daarnaast doet de gemiddelde Thuisblijfmoeder nog van alles naast fulltime moederen, waardoor ze zich wel degelijk ontwikkelt.

Dezelfde Zeitgeist van opperste minachting voor zorgen en opvoeding wordt weerspiegeld in het interview met de Turkse zakenvrouw die 'iets wilde bereiken in het leven'. Blijkbaar kan dat alleen door betaald werk.

Bekijk de aflevering van Oude Kaas en Doner kebab hier onder

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Zo mee eens Nicole. Dat had uit mijn mond kunnen komen. De maatschappij zou er zo bij gebaat zijn als ze de ontwikkeling van zorgouders erkent en op waarde schat. Voor een evenwichtige samenleving zijn de kwaliteiten van zorgenden en geldverdienenden in gelijke mate nodig. Het één kan niet zonder het ander. Een wereld vol economisch zelfstandigen is een kille onpersoonlijke wereld.

  2. Als ik me wel heb ontwikkeld, dan was dat wel in de periode dat ik kinderen kreeg en ik full-time thuis was... Toen ik voor mezelf een bedrijf ging opstarten (eerst vanuit huis) en bleek dat het niet goed ging met mijn zoon, zette ik mijn bedrijf op een laag pitje, want ik moest mezelf flink ontwikkelen (nog meer dan ik al deed) om mijn zoon te kunnen helpen/bij te staan in zijn zware tijd en strijd... en ik kan je wel vertellen dat mijn Oudste mijn ontwikkeling in een superversnelling heeft gezet.

    Ik heb nog nooit zoveel geleerd over gezin, opvoeden, je kind een kind laten zijn en over het Syndroom van Asperger... Die ontwikkeling kan je niet maken als je werkt. Zo volledig alles uit je handen laten vallen en er zijn voor je gezin en héél veel leren en dat terugstoppen in je gezin.

    Groetjes Puck

  3. Wat leuk dat je hier aandacht aan besteed hebt.
    Wat je schrijft is helemaal waar, moeders ontwikkelen zich juist ook als ze voor hun kinderen zorgen en hun gezin 'managen'. Ik heb dit heel duidelijk gezegd in het interview. Je leert als moeder zoveel en juist door met je kinderen bezig te zijn ontwikkel je je. Er komen kanten van jezelf boven die je niet kende! Helaas werd er erg veel uit het interview geknipt. Ze hebben hier bijna een dag gefilmd en er uiteindelijk maar 5 minuten van uitgezonden. Je bent dus bij een uitzending afhankelijk van wat de redactie er uiteindelijk uithaalt.
    Wel vond ik het mooi dat ze de onliner 'Een niet werkende moeder bestaat niet' er wel inhouden hebben!
    Groet, Wendy Born

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *