Thuisblijfmoeder Hannie

Als kind vond Hannie (40) het heerlijk dat haar moeder thuis was, en ze was daarom altijd al van plan om zelf ook veel bij haar kinderen thuis te zijn.

Toen ze twee jaar getrouwd was, werd haar oudste zoon, inmiddels dertien, geboren en koos ze er bewust voor haar werk als Ziekenverzorgende IG terug te schroeven en alleen nog in de weekenden te werken. Een jaar later volgde de geboorte van Hannie's middelste en werd ze oproepkracht. In 2002 stopte ze helemaal met haar werk buitenshuis. Bij de koop van hun huis hadden ze al rekening gehouden met deze mogelijkheid, dus de financiën waren geen probleem.

Inmiddels hebben ze drie kinderen en sinds maart 2012 werkt Hannie vier uur per week in de thuiszorg onder schooltijd. Op die dagen draait haar man een late dienst, en brengt de kinderen naar school. Bij de lunch is Hannie weer thuis.

Thuisblijfmoeder worden: de beslissing

Een belangrijke rol bij Hannie's beslissing om fulltime thuis te blijven speelde de diagnose 'autisme' die  haar oudste zoon op driejarige leeftijd kreeg. Het was een periode die veel aandacht en energie vroeg van het hele gezin.

'Er was heel veel structuur en duidelijkheid nodig voor onze oudste, en dat kan je alleen bieden als je als vader en moeder duidelijk op je kind ingespeeld bent en alles van je kind weet. Onze geloofsovertuiging  speelde ook een grote rol in deze beslissing. Wij vinden dat een kind in een stabiele en veilige omgeving op moet groeien, en een warm thuis hoort daarbij. Ik vond het dan ook geen moeilijk besluit. Sterker nog: ik vind het een groot voorrecht dat ik bij onze kinderen kan zijn. Ik kan me dan ook niet vinden in het huidige overheidsbeleid dat alleen maar hamert op arbeidsparticipatie!'

Fulltime moederen: de praktijk van alledag

Hannie streeft naar een warm en gezellig thuisklimaat, waarin iedereen zich welkom voelt. Dat lijkt goed te lukken want er zijn altijd vriendjes en vriendinnetjes over de vloer. Ze speelt regelmatig bordspellen met de kinderen zoals Kolonisten van Catan, knutselt met de jongste en ze gaat graag met de kinderen fietsen of wandelen.

Naast de gezelligheid streeft Hannie ook naar een omgeving waarin haar kinderen zich kunnen ontplooien ondanks hun beperkingen. Doordat ze als Thuisblijfmoeder heel nauw betrokken is bij haar kinderen ziet ze van dichtbij hoe belangrijk dit is voor hun ontwikkeling. Daar kan Hannie echt van genieten.

Taakverdeling

Hannie en haar man hadden al een traditionele taakverdeling, dus toen ze fulltime ging moederen veranderde er weinig. Hannie is verantwoordelijk voor het huishouden en de dagelijkse gang van haar zaken. Dit zijn haar taken:

  • Oppas regelen
  • Agenda bijhouden van de buitenschoolse activiteiten van de kinderen
  • Tassen 's ochtends vullen
  • Formulieren invullen en meegeven
  • Huishouden doen
  • Kinderen rondrijden
  • Huiswerkbegeleiding
  • Gesprekken voeren en controles bij artsen voor onze kinderen
  • Begeleiding middelste kind dat ADHD heeft: helpen met structureren en plannen van huiswerk/ tijd
  • Oudste zit op speciaal voortgezet onderwijs, vraagt de nodige begeleiding en sturing bij huiswerk en vrije tijd
  • Cursussen volgen op sociaal en pedagogisch gebied om te leren omgaan met de problematiek in ons gezin
  • Administratie

Hannie's man maakt lange dagen, want hij heeft een verantwoordelijke functie en lange reistijden. Als hij thuiskomt geniet hij dan ook van de rustvan een stabiel thuisfront. Hoewel Hannie dus het dagelijkse reilen en zeilen regelt, gaan ze sámen naar gesprekken op school. En in het weekend maakt haar man veel tijd vrij voor de kinderen. Dan fietst hij bijvoobeeld met de oudste en probeert ze technische dingen te leren.

Thuisblijfmoeder en persoonlijke ontwikkeling

Hannie's persoonlijke ontwikkeling staat beslist niet stil. In haar schaarse vrije tijd lees ze, blogt, bezoekt kringloopwinkels, verft meubeltjes, helpt wekelijks in de schoolbibliotheek en bij de praktijklessen. Ook is ze actief in het kerkelijk jeugdwerk, en verzorgt één avond in de veertien dagen. Sociale contacten onderhoudt ze met koffieafspraken, wandelen of knutselen. Er zijn veel Thuisblijfmoeders in haar omgeving dus aan sociale contacten geen gebrek.

De toekomst van een Thuisblijfmoeder

Als volgend jaar haar jongste zoon ook naar de middelbare school gaat, en alleen haar jongste dochter nog naar de basisschool gaat, verwacht Hannie dat ze overdag haar handen meer vrij zal hebben. De zorgvragen zullen zich dan naar de avond verplaatsen.

Ze verwacht over een jaar of vijf meer uren buitenshuis te gaan werken of een opleiding te gaan volgen. Maar Hannie geniet ook van andere dingen. Zoals oude meubeltjes opknappen, brocante spullen verkopen op een fair, een etalage inrichten, groen workshops geven.

Daarnaast vindt Hannie het belangrijk om oog te hebben voor andere mensen die een helpende hand kunnen gebruiken, zoals een groot gezin of ouderen. De boodschap van 'omzien naar een ander' wil ze graag aan  haar kinderen meegeven. Daarom neemt ze hen vaak mee om te collecteren: 'daar leren ze van, om iets voor een ander over te hebben.'

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *