Focus: over sociale media als de grote afleider

Wij zijn de eerste generatie die voor de taak staat kinderen op te voeden in de voortdurende aanwezigheid van de sociale media. Dat kan soms behoorlijk pionieren zijn, en wellicht zelfs een beetje eng. Want hoe zoek je je weg in een gebied dat nog vrijwel onbekend is?

Justine Pardoen: Focus

Volgens Justine Pardoen, auteur van het boek Focus, zijn wij als ouders de 'nieuwe immigranten in een wereld waar onze kinderen de geboren inwoners zijn.'

Betekent dit dan dat wij onze kinderen niets te bieden hebben? Helemaal niet! Sterker nog, als immigranten beschikken wij over vaardigheden die onze kinderen nog moeten leren: namelijk het leren doseren van het gebruik van de sociale media. Het grootste 'probleem' met het gebruik van sociale media door kinderen en pubers is namelijk de oeverloosheid: het houdt nooit op. De titel van het boek is niet voor niets Focus: de keuze om tijd te nemen om na te denken, te reflecteren, ja zelfs je te vervelen!

Taak van de ouders: leer je kind paal en perk te stellen

Onze taak als ouders is onze kinderen te leren paal en perk te stellen aan het gebruik van sociale media, en op gezette tijden bewust offline te gaan. Daarbij bedoelt Justine Pardoen nadrukkelijk niet dat je sociale media moet verbieden, of dat  je het gebruik tevéél aan banden moet leggen. Wat dat betreft is haar boodschap duidelijk: sociale media zijn 'here to stay'. Ze zijn een onderdeel van het dagelijks leven anno 2013 geworden, en dat kun je als ouders maar beter accepteren.

Justine verwoordt dit mooi in het volgende citaat: 'Het is geen oplossing om tegen onze kinderen te zeggen dat ze steeds op de kant moeten blijven staan, we willen alleen maar dat ze niet verdrinken.'

Maar hoe overtuig je een nurkse puber ervan dat het een goed idee is als hij zijn smartphone zo nu en dan uitzet?! Volgens Justine door 'echte vragen' te stellen. Die definieert ze als vragen waarop je zelf het antwoord niet weet, en die je kind stimuleren tot nadenken. Zo kom je blijkbaar tot een goed gesprek en leer je je kind te focussen.

Opzet van het boek

Het boek is overzichtelijk opgezet, bevat veel links naar youtubefilmpjes die dingen illustreren, en aan het eind van elk hoofdstuk is er een handige samenvatting van de hoofdpunten, welke 'nieuwe gedachten' een hoofdstuk je heeft opgeleverd en 'echte vragen'. Ook zijn er duidelijk zichtbare 'tips' en opdrachten tussendoor die je als lezer dwingen bij de les te blijven.

Conclusie

Focus is een handig boekje om voor jezelf op een rijtje te krijgen hoe je als ouders wilt omgaan met het sociale media gebruik van je kind(eren). De boodschap is duidelijk: je kunt er als ouders niet om heen, en je moet er wat mee.

Als ouder krijg je informatie aangereikt over de werking van het puberbrein, en wat sociale media hiermee doen. Met die kennis kun je vervolgens met je kind aan de slag. Maar afgezien van het advies 'echte vragen' te stellen, wordt het verder niet helemaal duidelijk hoe je dit moet aanpakken.

Wellicht is de simpelste methode je kind te dwingen zelf dit boek even te lezen. Dan sla je twee vliegen in één klap: je kind moet zich focussen, en hij leest waaróm hij moet focussen. Dan kun jij ondertussen even je mail checken.

Praktische informatie

Focus is voor 14,90 te koop bij bol.com.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *