Kijktip: Handel in de kinderopvang

Stel je bent een rijke Amerikaanse investeerder en je koopt voor 500 miljoen, zo'n 220 Nederlandse kinderdagverblijven van Estro.

Amerikaanse Providence neemt kinderdagverblijven over


Estro is de moedermaatschappij van een keten kinderdagverblijven waaronder Catalpa, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland. Het plan is om ze later met winst weer te verkopen. Maar je wilt niet teveel investeren en dus steek je er zelf maar 45 miljoen in. De rest leen je bij de bank. Je laadt het bedrijf dus vol schulden, en na een jaar of drie verkoop je de boel weer. De rente over de lening betalen de kinderdagverblijven.

Sprinkhaan kapitalisten


Dit scenario vond plaats in augustus 2012 toen Estro werd overgenomen door de Amerikaanse investeerder Providence. Dergelijke investeerders worden ook wel sprinkhaan kapitalisten genoemd: ze kopen iets, 'vreten' het helemaal kaal, en laten bij vertrek een kaalgeplukt bedrijf achter.

Dit scenario is natuurlijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de kinderopvang.

De boodschap van het VPRO programma De slag om Nederland met als titel 'Handel in de kinderopvang' is duidelijk: kinderopvang mag niet misbruikt worden als een middel voor harteloze investeerders om winst te maken.

Het maakt bovendien deel uit van een bredere discussie over de effectiviteit van marktwerking in de sector van de kinderopvang.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo