Er is een speciale hel voor vrouwen

Vanaf onze geboorte worden wij vrouwen achtergesteld op mannen. Als meisjesbaby worden we anders behandeld dan jongensbaby's en dat komt nooit meer goed. Uiteindelijk worden we tweederangs wezens die op bijna alle terreinen minder kansen en mogelijkheden krijgen dan mannen. Het is niet eerlijk! Want ik is vrouw, en hij is man, en dat is niet eerlijk!!! Calimero zou het niet beter kunnen verwoorden.

Komt dit je bekend voor? Bovenstaande tekst zou zo uit de mond van de traditionele feministes kunnen komen, maar weet je waar hij vandaan komt? Regelrecht uit Zweden! Ja, je leest het goed. Het Zweden dat zo vrouwvriendelijk is, en waar ze zo'n geweldig kinderopvangsysteem hebben, zodat vrouwen buitenshuis kunnen werken.

Dit geluid komt uit het walhalla dat Zweden heet


Juist uit dat Zweden, komt het boek Er is een speciale hel voor vrouwen die elkaar niet helpen van Liza Marklund en Lotta Snickare. In deel één beschrijven we hoe we allemaal slachtoffer zijn van een bepaalde visie op hoe meisjes en jongens horen te zijn, en vervolgens ook zo worden gemaakt. In deel twee worden de gevolgen hiervan uiteengezet, en in deel drie krijg je een stappenplan met adviezen om als vrouw ondanks alles wat je tegen hebt toch succesvol carrière te maken.

Als Nederlandse vrouw is het op z'n zachtst gezegd verrassend om dit soort geluiden uit Zweden te horen, want wordt Zweden ons niet juist altijd voorgespiegeld als een land waar vrouwen het goed voor elkaar hebben? Je vraagt je af hoe slecht we er in Nederland dan wel niet aan toe zijn.

Van slachtoffer naar dader


Hoewel het boekje vlot is geschreven, en de persoonlijke anekdotes van de auteurs de soms verslappende aandacht er weer helemaal bij halen, is de algemene boodschap van de vrouw als slachtoffer toch moeilijk te verteren. Je moet er maar zin in hebben, om keer op keer te lezen dat je zwaar achtergesteld wordt. Gelukkig is er toch ook een optimistische boodschap: 'We houden de realiteit waarin vrouwen worden achtergesteld op mannen zelf in stand, en dus kunnen die ook veranderen.'

In één klap zijn we niet langer alleen slachtoffer, maar ook dader. Een flinke promotie.

Praktische informatie


Er is een speciale hel voor vrouwen is vanaf 13,50 te koop bij bol.com

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo