De Hartsvriendin: grote marketingcampagne
De marketing van het boek is optimaal: er is een speciale website gemaakt voor De Hartsvriendin, waarop je filmpjes kunt bekijken waarin Heleen van Royen een hoofdstuk voorleest, er is een playlist en je kunt video's bekijken van Helen van Royen. Niet alleen dat: er is zelfs een heuse Helen van Royen Store uit de grond gestampt waar al haar boeken verkocht worden.
Aan de publiciteit en de marketing zal het dus niet liggen, maar helaas wel aan het boek.
Het gaat eigenlijk nergens over
Het grootste euvel is het gebrek aan een plot of verhaallijn. Want waar gaat De Hartsvriendin eigenlijk over? Kort samengevat: over een moeder van twee kinderen met overgewicht, die er moeite mee heeft dat ze veertig wordt. Als je de achterflap even doorneemt weet je het ook. Toch beslaat het boek 283 bladzijden, en komt er nog een tweede boek.
Dat er nauwelijks een plot is, geeft Heleen van Royen feitelijk toe in een interview in de Volkskrant:
'Voor het eerst heb ik intuïtief een boek geschreven, zonder vooraf een plot uit te denken. Ik wist niet dat ik dat kon. Het verhaal over die hartsvriendinnen drong zich aan me op. '
Misschien was het toch goed geweest om van te voren iets meer na te denken.
Positieve punten van De Hartsvriendin
Maar wie van de schrijfstijl van Helen van Royen houdt zal De Hartsvriendin wel kunnen waarderen. Het boek is namelijk geschreven in haar kenmerkende, vaak humoristische stijl.
Sommige boeken zijn tijdloos, en blijven altijd interessant. Maar De Hartsvriendin is typerend voor het huidige tijdsbestek. Zo probeert Yvonne de Graaf, in het kielzog van haar kinderen, actief te worden op de sociale media. Helen van Royen beschrijft dit heel humoristisch, en steekt tegelijkertijd effectief de draak met bijvoorbeeld Facebook.
Ook prettig is dat de hoofdpersoon nu eens geen slecht huwelijk of een slechte relatie met haar kinderen heeft. In tegendeel: het is een warm gezin. Hoofdpersoon Yvonne de Graaf is bovenal heel erg gewoon en doorsnee. De zaken waarmee ze worstelt zijn herkenbaar, en niet te dramatisch. Zoals het verschil in seksueel verlangen tussen Yvonne en haar man, de vrees haar jeugd te verliezen en een vriendin die haar niet op waarde schat.
Het meest dramatische zijn de voorzichtige signalen dat Yvonne's zelfverzekerde dochter wel eens aan anorexia zou kunnen lijden.
Een doodgewone vrouw
Yvonne de Graaf doet een beetje denken aan de zoektocht van Henk Spaan en Harry Vermeegen in het programma Pisa. Daarin zochten zij een 'doodgewone man'. Er was zelfs een gelijknamig liedje van. 'k ben een doodgewone man, en daar is er maar eentje van.' Yvonne is zijn vrouwelijk equivalent.
De Hartsvriendin: prima tussendoortje
De Hartsvriendin is een gezellig tussendoortje. Je leest het in één middag uit, en Helen van Royens humoristische stijl ontlokt hier en daar vast wel een lach.
Maar halverwege vraag je je als lezer af: 'Waarom zou ik nog verder lezen?' Want er is geen plot die het verhaal voortstuwt.
Praktische informatie
De Hartsvriendin is voor 19,95 te koop bij Bol.com. Dat is een flink bedrag voor een boek dat eigenlijk nergens over gaat. Het ebook kun je voor 9,49 downloaden.
Geen opmerkingen
Een reactie posten
Fijn dat je wilt reageren!