Annemarie van Gaal: besteed kind en huishouden uit

In het CBS Relatiemagazine staat een interview met Annemarie van Gaal, internationaal zakenvrouw en financieel deskundige.

Annemarie van Gaal zegt daarin dat het dramatisch is dat Nederland zoveel parttime werkende vrouwen heeft. En 'echt niet iets om trots op te zijn.'

Het zou pas positief zijn als Nederland een top-economie had, vindt van Gaal. En als Nederlandse vrouwen allemaal fulltime buitenshuis gaan werken komt die topeconomie er wel. Want 'fulltime werkende vrouwen zijn een motor van de economie'.

Algemene Heffingskorting weg en belastingvoordeel voor 'werkende moeders'


Wat haar betreft moet daarom per direct de Algemene Heffingskorting worden afgeschaft. Nu wordt die langzaam afgebouwd, en zal pas in 2021 helemaal verdwijnen. In plaats daarvan zou van Gaal vrouwen die fulltime buitenshuis werken belastingvoordeel willen geven. Bijvoorbeeld in de vorm van de aftrekbaarheid van een werkster.

Economie über alles!


Annemarie van Gaals visie lijkt geheel bepaald door economische belangen. Over kwaliteit van leven, belangen van kinderen etc. heeft ze het niet. Van Gaals visie richt zich puur op het stimuleren van de economie. 'Je kunt niet alles' erkent van Gaal. En daarom pleit zij voor fulltime buitenshuis werken, en alle werk dat samenhangt met opvoeding, zorg en huishouden uitbesteden. Enkele jaren geleden pleitte Heleen Mees voor hetzelfde.

Van Gaal:

'We moeten meer een cultuur krijgen zoals in het buitenland, waardoor je iemand in huis kunt nemen die schoonmaakt, kookt, de kinderen naar school brengt en ophaalt, die huiswerk met ze maakt. Dat zit niet in onze cultuur. Je kúnt niet alles! Fulltime werken betekent dat je dingen moet overlaten aan anderen.'

Zoals de opvoeding van je kinderen blijkbaar.

Van Gaal visie is achterhaald


Van Gaals visie staat lijnrecht tegenover de groeiende hang naar huiselijkheid. Deze trend zie je onder andere weerspiegeld in de door feministes zo vervloekte Cupcaketrend en in de populariteit van het haken van granny squares.

In Amerika zie je deze trend in de opkomst van homesteading. Mensen zijn op zoek naar zingeving, en vinden die niet in het aanzwengelen van de economie, maar in een bewust(er) en kleinschaliger bestaan. In plaats van zoveel mogelijk huiselijke taken uit te besteden, willen steeds meer mensen juist zoveel mogelijk zelf doen. Tot brood bakken aan toe. Dit verklaart ook de populariteit van een blog als Eenvoudig Leven.

Van Gaals oproep voor fulltime buitenshuis werken is een oproep die niet meer past in het tijdsbeeld.

Meer weten?


Lees hier het interview.
( Hide )
 1. Alle werk dat samenhangt met opvoeding, zorg en huishouden uitbesteden...

  Als ze het maken van kinderen en het krijgen ervan dan ook eens uitbesteed? Dan weten we iig zeker dat ze tot een uitstervend ras behoort... belachelijke geldwolf.. leven is meer dan alleen werken hoor, God schiep ons en de wereld om van elkaar en het leven te genieten, niet om onze tijd te vullen met materialistisch te zijn.....

  Thor, huisman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou graag aan de slag willen, heeft ze misschien ook een leuke baan voor me? Dan besteed ik het huishouden ook graag uit aan een hulp. Maar mijn kinderen voed ik liever zelf op.. Als het mag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig idee. De embryo's laten we uitbroeden door een Indiase, want zwangere vrouwen moeten we ook niet hebben op de werkvloer, qua verlies van productiviteit enzo.

  Wat een gekkie :D Dat ze nog bestaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Annemarie deed ook mee aan een tv programma over mennsen met schulden,het eerste wat ze deed was de vrouwen een baan laten zoeken,dat had ze zelf ook gemoeten zei ze.

  Een scene herinner ik me scherp,een jonge vrouw met 2 kleine kindjes en de man had een baan met dag en nachtdiensten.

  Toen ze bijna begon te huilen en aan Annemarie vroeg hoe ze dat met de net "gevonden" baan moest combineren zei Annemarie dat de creche al geregeld was..

  In datzelfde gezin kon enorm bezuinigd worden op allerlei luxe artikelen,dan hadden ze het ook wel gered,het lijkt erop dat van Gaal al jarenlang hetzelfde stokpaardje berijdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ‘We moeten meer een cultuur krijgen zoals in het buitenland, waardoor je iemand in huis kunt nemen die schoonmaakt, kookt, de kinderen naar school brengt en ophaalt, die huiswerk met ze maakt.'

  Dat is nou precies wat ik doe. Alleen niet bij een ander. En waarom het thuis niet goed genoeg is om deze 'baan' te hebben, snap ik nooit zo goed...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ok, nog maar eens een feministe die het even allemaal mag uitleggen. Het is fijn dat Annemarie het zo ver geschopt heeft en als je in de financiele problemen zit, heeft ze vast nuttige tips. Maar ik wil nu echt niet meer horen dat alle vrouwen fulltime moeten werken, het begint echt vervelend te worden, vooral omdat het antwoord nu toch wel bekend is. Ik moet steeds denken aan een artikel uit de volkskrant (heeft volgens mij ook op deze site gestaan):http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3442979/2013/05/17/Word-je-als-mens-M-V-wel-gelukkig-van-al-dat-harde-werken.dhtml waarin wordt gesproken over de ' intensieve menshouderij' en of dat wel is wat je moet willen, dat alles en iedereen ondergeschikt moet worden aan de economie. Ik denk dat voor de meeste mensen het antwoord 'nee' gaat zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mwah, sommige ideeen van Annemarie kan ik waarderen. Maar deze niet. Zo vertelde ze eens dat ze haar kind achterliet bij haar ouders om zelf in Rusland te gaan werken. Later toen ze nog een kind er bij kreeg, had ze geen tijd om de verjaardagen van die kinderen te vieren. Haar oplossing: op een at random dag dat ze dan eens vrij was, vierde ze de verjaardagen van haar kinderen, zonder vooraf dit met de kinderen te overleggen of te plannen. Ben benieuwd of de kinderen zelf ook zo geweldig positief zijn over hun opvoeding, al zullen kinderen tot de laatste doodssnik van hun ouders naar de buitenwacht toe loyaal blijven..
  Zelf ben ik opgegroeid in schippersinternaten, en voor mijn kinderen heb ik heel bewust een ander leven gekozen. Gewoon in een huis, met ouders die zelf voor hen zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De liefde voor geld is een wortel voor vele schadelijke dingen. (1 Timotheüs 6:10) Trots op die liefde lijkt me derhalve misplaatst. Geld dient tot bescherming, in de zin van de vervulling van levensbehoeften als voedsel, kleding en onderdak. Maar een topeconomie nastreven? „Iemand die enkel het zilver liefheeft, zal van zilver niet verzadigd worden”, zegt Prediker 5:10.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook al vind ik de 'cupcakecult' ook verschrikkelijk :-) We moeten alle zeilen bijzetten om onze kinderen tot moreel hoogstaande volwassenen groot te brengen in deze wereld, is mijn visie. Laten we niet teveel tijd weggooien aan quilten en luxe-gebakjes maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Annemarie,
  Ik kan me niet voorstellen dat een vrouw die zelf moeder is zo gemakkelijk over 'het uitbesteden van kinderen' praat. Ik heb het idee dat je zoveel liefde misloopt, ook al heb je het zelf waarschijnlijk niet door. Kinderen geven je zoveel meer moois dan geld je kan bieden. Je lijkt me een vrouw die een uitdaging niet uit de weg gaat. Probeer het gewoon eens een paar maanden. Je hoeft echt niet meteen helemaal met werken te stoppen maar gun jezelf een half jaar een parttime baan en kijk daar dan eens zo objectief mogelijk op terug.
  Val je ons, parttime werkende of thuisblijvende moeders, dan nog steeds zo hard, dan veroordeel je ons in ieder geval niet op grond van iets wat je zelf niet geprobeerd hebt én je hebt dan hopelijk ervaren wat ik ook geleerd heb: buitenshuis werken is fijn en geeft zeker voldoening, maar minder werken is óók fijn, geeft óók voldoening en geeft je op een onverwachte manier nog meer kans op zelfontplooiing dan je in je werkende bestaan ooit had kunnen bedenken. Om nog maar niet te spreken over de positieve invloed die deze stap kan hebben op je gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoewel mijn man en ik beiden deeltijds buitenshuis werken, word ik nogal ambetant (voor de Nederlanders: nijdig) over dit soort uitspraken. Onze minister van werk Monica de coninck joeg mij enkele jaren geleden ook de kast op met haar uitspraak dat vrouwen de ongelijkheid qua inkomen aan ziczelf te danken hebben. Ze moesten maar wat vaker voor kiezen voor een full-time job met een hoog loon ipv voor jobvoldoening en combineerbaarheid met een gezin te gaan... . Typisch in zo'n betogen is dat ze uitgaan van economische waarden en pseudo-waarheden, en niet van gewoon menselijke waarden. Misschien moeten we durven geloven in een wereld waarin onze welvaart gebruikt wordt om meer welzijn te creëren en het meedraaien in meer-meer-meer-maatschappij niet als iets positiefs zien?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo dus mevrouw van Gaal heeft de wijsheid in pacht? Gelukkig hebben we de vrijheid om zelf te kiezen hoe we ons bestaan invullen, en hoeven we niet te gehoorzamen aan deze koude, kille tante. Die haar eigen kinderen nog werkelijk geen cent geeft voor wat dan ook, heb ik eens letterlijk gelezen in een interview. En dan heb ik het niet over pappen en spekken hoor. Ben blij dat ze mijn moeder niet is, je zou ze de kost geven. �� Ik ben zeker niet beroerd om te werken, en hebben wij het geluk met een eigen bedrijf aan huis; zodat we flexibel onze tijd kunnen indelen. Maar wel met het gezin voorop.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo