|

Fulltime moederen: Sacha

Toen Sacha's man in de Randstad geen baan kon vinden met zijn academische opleiding lokte het noorden! Sacha werkte destijds als juridisch secretaresse.

Een rustige start voor de kinderen

De huizenprijzen waren er lager, en zowel Sacha (35) als haar man konden er fulltime aan de slag. Toen bleek Sacha onverwachts zwanger. Haar nieuwe werkgever bood haar een contract voor drie dagen per week aan. Maar Sacha en haar man koesterden de herinneringen aan hun moeders die altijd fulltime thuis waren, en al snel besloten ze dat ze de zorg voor hun baby niet wilden uitbesteden. Ze wilden hun kind(eren) een rustige start bieden, en namen het prijskaartje dat aan die keuze hangt voor lief.

Inmiddels zijn ze de gelukkige ouders van vier kinderen in de leeftijd van zeven, vijf, drie en één.

Fulltime moederen: de keuze

Sacha kan zich de reacties op haar keuze om niet langer buitenshuis te werken niet herinneren. In haar vriendenkring was het een ongebruikelijke optie, maar twee schoonzussen zijn ook fulltime thuis bij hun kinderen. 'Ik trok me niets aan van anderen, maar ontwikkelde wel een riedel om mijn beslissing uit te leggen. Andere vrouwen gaven aan het prettig te vinden 'iets voor zichzelf' te hebben,' vertelt Sacha.

Overgang van buitenshuis naar binnenshuis

Tijdens haar zwangerschapsverlof had Sacha het gevoel alsof ze spijbelde. Maar vanaf de geboorte van haar oudste zoon genoot ze van alle tijd en aandacht die ze hem kon geven. Het was een tijd zonder schooltijden of andere verplichtingen. Sacha had de rust om samen met hem beestjes en grassprieten te bekijken, en zich aan zijn tempo aan te passen.

Natuurlijk ouderschap

Dit paste prachtig bij het natuurlijk ouderschap, een manier van opvoeden waar zowel zij als haar man zich toe aangetrokken voelt. Sacha: 'Wij laten de kinderen niet huilen, dragen ze veel en ik heb ze allevier langer dan gemiddeld gevoed. Dat had niet gekund als ik werkte. Het belang van de kinderen staat voorop. Ook ons sociale leven is op een lager pitje gegaan. We zijn geen regelmaat fanaten, maar rust vinden we heel belangrijk. Gezinstijd staat op één.'

De praktijk van fulltime moederen

Sacha heeft haar werk nog geen seconde gemist, en heeft zich als mens enorm ontwikkeld door het moederschap. 'Ik weet veel beter wat ik wil en heb prioriteiten durven stellen. Een nieuwe levensstijl gekozen, en geleerd meer maling te hebben aan wat mensen vinden.'

'Ik krijg niets gedaan...'

Wel mist Sacha soms het gevoel van voldoening dat betaald werk kan bieden. Of de vrijheid even koffie te halen als je een momentje voor jezelf nodig hebt. 'Als je fulltime thuis bent bij kleine kinderen kun je overvallen worden door het gevoel dat je niets gedaan krijgt. Zeker als je meegaat in hun ritme,' legt ze uit. Gelukkig relativeert haar man dit met de woorden: 'Je komt toe aan het belangrijkste: de kinderen.'

Om te voorkomen dat haar wereld te klein zou worden, ging Sacha actief op zoek naar contacten in haar nieuwe woonomgeving. Dat verliep heel natuurlijk door te gaan wandelen met de hond, kinderen en later op de peuterspeelzaal. Ze had tijd voor een kop koffie en een gezellig praatje.

Financiën

Omdat ze de hypotheek van hun huis afsloten op basis van één inkomen, konden ze financieel rondkomen van het startsalaris van Sacha's man. De verwachting was dat dit salaris zou groeien, maar de crisis gooide helaas roet in het eten. De gehoopte groei in bestedingsruimte ging niet door, en dat leidt wel eens tot krappe financiën. Sacha sluit bijvoorbeeld niet uit dat de peuterspeelzaal voor haar jongste noodgedwongen wordt opgeschort. Ondanks het feit dat ze geen luxe levensstijl hadden, hebben ze financieel toch stappen terug moeten doen. Een tijdje bracht Sacha post rond voor een financieel extra-tje, maar dat leverde weinig op.

Wederzijdse afhankelijkheid

Sacha maakt zich geen zorgen over het feit dat ze financieel afhankelijk is van haar man: ze beschouwt hen als wederzijds afhankelijk van elkaar. Bovendien wil noch zij, noch haar man, zich laten leiden door 'het lijden dat ze vrezen.' Uitgangspunt is dat ze bij elkaar blijven. En Sacha denkt dat hun relatie baat heeft bij het feit dat zij fulltime thuis is. 'Het is zo makkelijk om in deze hectische jaren elkaar alleen opgefokt in de ochtend- en avondspits te zien en zo uit elkaar te groeien.'

Een nieuwe, duurzame levensstijl en natuurlijk ouderschap

De noodzaak zuinig te leven leidde tot een groeiend bewustzijn van de consumptiemaatschappij. Sacha en haar man raakten in de ban van consuminderen. Ze willen terug naar de basis, duurzame keuzes maken, biologisch eten en zelfvoorzienend leven. Afgelopen jaar hebben ze daarom hun auto weggedaan. Sinds de komst van hun eerste kind aten ze al vers en vrijwel zonder pakjes en zakjes, maar de laatste tijd maakt Sacha steeds meer zelf. Zoals wasmiddel en brood.

Emancipatie

Voor Sacha betekent emancipatie de vrijheid te kiezen, en zelf te bepalen hoe je je leven inricht. Sacha: 'Nu moeten vrouwen werken. In de praktijk draaien die werkende vrouwen ook nog op voor het grootste deel van de opvoeding. Krijgen ze als stempel: 'parttime prinsesjes'. Ik ben blij dat ik naar mijn moedergevoel, en mijn man naar zijn vadergevoel, heb mogen luisteren.

Jet Bussemaker

Jet Bussemakers boodschap dat 'moeders die hun opleiding niet benutten' zich schuldig moeten voelen ten opzichte van de maatschappij is Sacha in het verkeerde keelgat geschoten.

'Dat ze de emancipatie op de agenda heeft willen zetten had ik sympathiek gevonden als ze zorgen had geuit over de financiële afhankelijkheid van niet (fulltime) werkende vrouwen en mannen. Je neemt een risico. Over huismannen hoor je helemaal niets. Zijn zij niet belangrijk? Veel vrouwen hebben al last van allerlei onterechte schuldgevoelens. Je vraagt je altijd af of je het wel goed genoeg doet. Voor je kinderen en jezelf. Laten we elkaars keuze respecteren. Ik mis de solidariteit onder vrouwen. Alsof je manier van leven impliceert dat je andere keuzes verwerpt.'

De toekomst

Als de jongste naar de basisschool gaat, wil Sacha weer buitenshuis gaan werken. Het liefst onder schooltijd, zodat de kinderen geen 'sleutelkinderen' hoeven te worden. Met een extra salaris zal hun leven makkelijker worden, en kunnen ze hopelijk hun droom realiseren van duurzaam en zelfvoorzienend buiten wonen. Maar ook zal het extra geld nodig zijn voor toekomstige studiekosten van de kinderen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *