FNV en stichting Werkende ouders versus Asscher


Welles: de daling in de kinderopvang komt door de bezuinigingen


Volgens vakbond FNV en de stichting Werkende Ouders gaan ouders minder uren buitenshuis werken. Eén op de vier ouderparen om precies te zijn. En dat komt volgens hen allemaal door de hoge kosten van de kinderopvang.

Gijs van Dijk, FNV-bestuurder Arbeid en Zorg: ‘Uit de cijfers blijkt nu onomstotelijk dat het niet door werkloosheid komt, maar puur door het beleid. Op deze manier jagen we jonge ouders van de arbeidsmarkt.'

De cijfers van de FNV en de stichting Werkende Ouders


Op welke cijfers baseren de FNV en de stichting Werkende Ouders zich eigenlijk? Ze blijken afkomstig van een eigen online enquete waaraan 750 ouders meededen. Hoewel de vragen van de enquete te vinden zijn, konden wij de precieze cijfers helaas nergens vinden. Ook is het onduidelijk of de 750 respondenten een goede afspiegeling zijn van alle Nederlandse ouders. De resultaten kunnen bijvoorbeeld vertroebeld zijn door zelfselectie:

'De onderzoeker loot de steekproef niet netjes uit de populatie. In plaats daarvan zet hij de vragenlijst op het internet en vervolgens wacht hij af wie reageert. Dat zijn alleen mensen die de beschikking hebben over internet, toevallig de de website bezoeken, en besluiten om mee te doen aan het onderzoek. Het is duidelijk dat we zo als onderzoeker geen enkele controle hebben over het selectieproces.'

Nietes: de daling in de kinderopvang komt door de crisis


Volgens minister Asscher is de conclusie van de FNV en de stichting Werkende Ouders onzin. Volgens hem bleef de arbeidsparticipatie het afgelopen kwartaal gewoon hetzelfde. Van de moeders met kinderen werkt 70,5 procent.

Asscher erkent wel dat het gebruik van kinderopvang is gedaald met 13%. Maar dat heeft dus volgens hem niet geleid tot minder arbeidsparticipatie.

De moraal van het verhaal


Gebruik van kinderopvang ≠ arbeidsparticipatie.

Toen de kinderopvang goedkoper werd, verlieten ouders massaal het informele circuit en gebruikten voortaan het professionele circuit. De arbeidsparticipatie werd er niet hoger van, maar de kosten voor de overheid wel.

Dus ging de overheid bezuinigen. Het gevolg? Ouders verlieten het professionele circuit en gingen weer terug naar het informele circuit. En ook nu zou dit weinig gevolgen hebben voor de arbeidsparticipatie.

Het verband tussen de kosten van kinderopvang en arbeidsparticipatie lijkt vooral te worden gelegd door belanghebbenden van de kinderopvang.

De boodschap van de FNV en de stichting Werkende Ouders doet het goed in de media


De boodschap van de FNV en de stichting Werkende Ouders doet het goed in de media.

'Inmiddels is onze enquete al op vele plekken opgepakt door de media. In het NRCnu.nl, door het journaal en radio 1 de gehele ochtend!' staat er verheugd op de website van de stichting Werkende Ouders.

N.B. In juli 2013 hield de Volkskrant ook al een online enquete over de gevolgen van de bezuinigingen in de kinderopvang. Over de uitslag is nog geen informatie verschenen.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo