Hoe het feminisme haar ziel verloor aan het kapitalisme

Nancy Fraser, Amerikaans professor in de filosofie en politiek, schreef een kritisch artikel over het feminisme. Fraser schrijft daarin dat het feminisme het dienstmeisje van het kapitalisme is geworden.

Ooit was het feminisme kritisch over een maatschappij waarin 'carrière maken' het grootste goed was. Maar nu propageert datzelfde feminisme juist dat vrouwen carrière moeten maken. Zorg wordt niet langer gewaardeerd: het gaat allemaal om de individuele ontplooiing en maatschappelijk succes in termen van arbeidsparticipatie.

Kapitalisme verpakt als emancipatie

Het feminisme heeft hier zelf aan meegewerkt door haar kritiek op kostwinnersgezinnen, waarbij de man het brood verdient, en de vrouw het snijdt. De moderne norm is een tweeverdienersgezin. Maar onder dit nieuwe ideaal gaat het volgende schuil:

  • Minder baan zekerheid
  • Lagere levensstandaard
  • Veel meer uren buitenshuis moeten werken
  • Dubbele, en soms driedubbele belasting van vrouwen
  • Groeiende armoede

De moderne norm waarbij beide partners buitenshuis werken wordt verkocht als emancipatie. Zo werd de droom van vrouwenemancipatie de motor van het kapitalisme.

Een ander feminisme

De huidige crisis ziet Nancy Fraser als een kans voor het feminisme om terug te gaan naar de visie van maatschappelijke solidariteit. Daarvoor moet het feminisme ophouden haar neus op te halen voor het kostwinnersgezin. We moeten naar een maatschappij waarin betaalde arbeid niet langer het grootste goed is, en waarin óók waardering is voor zorg en onbetaalde arbeid

Lees het artikel 'How feminism became capitalism's handmaiden - and how to reclaim it'

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *