Veiligheid voor je hele gezin: brandpreventie

Gastpost

Het was de laatste tijd regelmatig in het nieuws: familiedrama’s door brand of ontploffingen in huis. Ongelofelijk tragisch. In Didam zijn nu bijvoorbeeld twee kinderen die voor altijd zonder hun ouders door het leven moeten. Zij waren aan het voetballen terwijl vader en moeder in huis waren. Helaas zijn er meer voorbeelden te noemen.

Wat een familiedrama door brand of ontploffing ons leert is dat brandpreventie in huis erg belangrijk is. Iedereen wil het beste voor zijn of haar gezin. Het verlies van een van je kinderen is ondragelijk, of zoals in Didam kinderen die van het ene op andere moment wees zijn. 'Je moet er niet aan denken!'  Gelukkig zijn er veel dingen die we kunnen doen om de kans op brand in huis zo klein mogelijk te maken. De beste brandpreventietips hebben we daarom op een rijtje gezet.

Veilig wonen

  • Je woning veilig houden en maken daar gaat het om! Optimaliseer dus de brandpreventie in jouw huis.
  • Zorg dat er niet te veel stekkers in een stekkerdoos zitten
  • Zorg dat materialen die licht ontvlambaar zijn, opgeslagen en afgescheiden worden door brandwerend materiaal of brandwerende deuren.
  • Zorg dat je huishoudelijke apparaten goed schoon zijn. Dat vermindert de kans op kortsluiting.
  • Sluit de gaskraan als je een lek constateert.
  • Kijk uit met kaarsen. Kleding of gordijnen kan makkelijk vlam vatten.
  • Zet je tv niet stand-by, maar helemaal uit. Dat is ook nog eens energiezuiniger.
  • Veeg je schoorsteen regelmatig (minstens 1 keer per jaar). Controleer je schoorsteen bovendien regelmatig op vogelnestjes en laat het vuur zo ver mogelijk uitbranden.
  • Kijk uit met oververhit vet, daardoor kan de vlam in de pan slaan.
  • Gebruik je meterkast niet als opbergplaats. Dit kan leidingen beschadigen waardoor er sneller brand kan ontstaan.
  • Reinig de stofvangers van je droger regelmatig. Doordat de droger warm wordt kan dit voor brand zorgen.

Brandveiligheid

Helaas zit een ongelukje in een klein hoekje. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent als er ondanks al je maatregelen toch brand uitbreekt. De volgende producten kunnen hierbij helpen:

  1. Rookmelders: Zorg dat er voldoende rookmelders zijn. In je slaap ruik je de rook en brand niet, waardoor je deze gewoon inademt. Zorg dat er op iedere verdieping minstens 1 rookmelder (of gecombineerde koolmonoxide melder) aanwezig is. Test de rookmelder regelmatig, batterijen gaan ongeveer 1 jaar mee. Hang de rookmelder niet in de keuken, badkamer of garage.
  2. Blusmiddelen: Houd je tuinslang altijd aangesloten op de waterleiding en zorg verder dat je een brandblusser en blusdeken in huis hebt. Zo kun je beginnende brandjes eenvoudig blussen.
  3. Vluchtroute: Zorg dat er voor alle delen van het huis een alternatieve vluchtroute beschikbaar is. Daarnaast is het belangrijk een goede route voor iedereen te hebben die snel naar de eerste uitgang van het huis gaat aan de straatkant.

Let op: Veiligheid gaat voor alles. Probeer indien mogelijk eerst je kinderen in veiligheid te brengen, nadat je de hulpdiensten gebeld hebt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *