Fulltime moeder en pleegmoeder: Machteld

Fulltime moeder worden. Het was voor Machtel Theys (31) een combinatie van factoren die dit zowel onvermijdelijk als vanzelfsprekend maakten.

Thuisblijfmoeder worden: invloeden op de keuze

  • Machteld werkte in de zorg, en moest ook op zaterdagen werken.
  • Steven, Machtelds man, werkt op zaterdag
  • Grootouders wonen ver weg en kunnen dus niet bijspringen
  • Een huishouden met 5 kinderen draaiende houden in combinatie met een fulltime baan vond Machteld onbegonnen werk
  • Financieel vond Machteld de combinatie gezin met 5 kinderen met baan niet interessant vanwege de hoge kosten voor opvang. Zeker in vakanties.

Machteld heeft samen met Steven drie kinderen: William (2005), Elisabeth (2008) en Emmelien (2010). En sinds september 2012 zijn ze langdurig de pleegouders van een meisjes tweeling (2009).

Dit is het verhaal van Machteld.

'Ik werd thuisblijfmama na de geboorte van Elisabeth. Daarvoor werkte ik bij Ter Engelen in Bree met personen met een mentale handicap, en als gastouder. Toen Elisabeth is geboren, ging ik 'op onderbreking'. Deze loopt af in mei 2014.

'Op onderbreking'

'Op onderbreking' betekent dat je thuis kan blijven voor een periode die je toegewezen krijgt. Voorwaarde is dat het jongste kind jonger is dan vier. Je krijgt hier een vergoeding van ±250 euro per maand voor. Dat is minder dan stempelgeld/een uitkering. Het wordt ook wel 'vrijstelling wegens famiale en sociale lasten' genoemd. Deze vrijstelling duurt maximaal 6 jaar.

De keuze om Thuisblijfmoeder te worden

Ik was altijd al van plan om mijn kinderen zoveel mogelijk zelf op te voeden. En door allerlei praktische factoren, was er ook eigenlijk niet zoveel keus. Ik denk dat het over het algemeen moeilijk is als groot gezin als beide ouders een baan hebben. Ik vrees dat wanneer ik verplicht buitenshuis zou moeten werken, ik de pleegkindjes zou moeten opgeven. Als ik moet kiezen tussen een betaalde baan of kinderen helpen, dan kies ik het laatste.

Partner als enige kostwinner

Steven was er meteen voor te vinden dat ik fulltime moeder werd. Hij is een heel zachte lieve man. En onze relatie is goed en stabiel. Dat is denk ik ook een voorwaarde als je aan pleegzorg begint. Hij ziet mijn dag als mijn baan. Daarom vindt hij het belangrijk dat als hij thuiskomt uit zijn werk, mijn werkdag ook stopt. Dus als hij thuiskomt helpt hij me met alles. Van de opvoeding van de kinderen tot de huishoudelijke taken. Zelf zou hij nooit huisman willen worden. Daarom heeft hij enorm veel respect voor wat ik allemaal doe op een dag. Ik heb het erg getroffen met hem.

Financiën

Voordat ik fulltime thuis bleef om voor de kinderen te zorgen, hebben we alle financiën goed op een rijtje gezet. Het kon uit.

Maar in mei loopt mijn onderbreking af. Dan moet ik wel iets gaan doen. Enerzijds om in orde te blijven voor ziekenkas en dergelijke, en anderzijds voor mijn pensioen. Ik vind het een moeilijke beslissing, en er zal veel gerekend moeten worden. Als het enkel aan mij zou liggen en niet aan de maatschappij, dan zou ik thuis blijven en nog twee pleegkinderen via pleegzorg helpen. Maar ik moet ook aan 'later' denken in termen van pensioen en zo.

Ik ga in eerste instantie kijken of het mogelijk is ten laste te komen staan bij mijn echtgenoot en wat dit inhoudt naar pensioen en dergelijke toe. Als dit in orde is blijf ik lekker thuisblijfmama met in de toekomst een nog groter gezin door extra pleegkindjes te helpen. En dan hoop ik tegen de tijd dat ik 65 ben, samen met Steven op pensioen te gaan. En dan kijken we terug op een leven vol hard werken, en veel geholpen kindertjes!

Overheidsbeleid: vreselijk!

Het overheidsbeleid dat alleen maar hamert op betaald werk vind ik vreselijk.  Ze zouden eens een keertje bij ons thuis moeten komen. En me uitleggen hoe ik mijn gezin, huishouden en betaald werk zou moeten combineren. Ik vind dat iedere vrouw de kans en ruimte moet hebben om fulltime moeder te worden. Ik hoop dat er ooit een beleid komt dat dit mogelijk maakt. Al is het alleen maar om een minimumpensioen op te kunnen bouwen en in orde te blijven met ziekenfonds en dergelijke. Zeker wanneer je ook nog pleegouder bent.

Ontwikkeling als Thuisblijfmoeder

Mijn ontwikkeling staat zeker niet stil. Dit doe ik allemaal:

  • Ik doe een cursus naaien waardoor ik zelf kinderkleding kan maken
  • Ik zet me actief in voor de school van de kinderen, ouderraad en dergelijke,
  • Ik schrijf een blog
  • Ik hou elke dag contact met vrienden

Ik denk dat je zelf in de hand hebt of je als thuisblijfmama wegkwijn,t of juist contacten op doet en nieuwe dingen uitprobeert. Bij ons staat pleegzorg voor op. Binnenkort wil ik daar ook nog een extra steentje aan bijdragen. Dan wil ik gaan helpen op cursussen of info-avonden als spreek-pleeg-mama.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *