Nederlandse kinderopvang is vooral voor ouders

De Nederlandse kinderopvang staat vooral in dienst van de economie. Dat is de kern van het nieuwste artikel van Marylse Eerkens en Ewoud Poerink.

Ouders moeten namelijk de handen vrij hebben om buitenshuis te werken.

Niet het belang van het kind staat voorop, maar het belang van de economie. Een trieste stand van zaken. Zeker in combinatie met de toenemende druk van de overheid dat beide ouders buitenshuis moeten werken. Zo betalen kostwinnergezinnen relatief meer belasting dan tweeverdieners.

Kwaliteit Nederlandse crèche matig

Maar de laatste jaren is de kwaliteit van de kinderopvang onder druk komen te staan als gevolg van marktwerking. De gedachte was dat slechte crèches vanzelf zouden verdwijnen, omdat ouders hun kinderen daar niet naar toe zouden brengen of ze er vanaf zouden halen. Maar in de praktijk blijkt het niet zo te werken. Het is voor ouders namelijk lastig de kwaliteit van een kinderdagverblijf te beoordelen.

Laaggeschoolde leidsters in plaats van zorg ouders

Wie zorgt er dan voor de kinderen? Fulltime moeders worden weggezet als sneue mutsen, die lui en dom zijn en geen bijdrage leveren aan de maatschappij. Jet Bussemaker riep ze afgelopen voorjaar nog op zich hierover schuldig te voelen. Maar leidsters met 'pedagogische tekortkomingen' (Poerink en Eerkens) zijn blijkbaar prima. En dat terwijl een investering in je kinderen een investering is in de toekomst.

Over Eerkens en Poerink

Marylse Eerkens en Ewoud Poerink zijn allebei ouders en schreven beiden een kritisch boek over de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang. Marylse schreef het boek 'Wat doen we met de baby' en Ewoud is de auteur van De Peuterindustrie.

Lees het artikel

Lees het artikel 'Wanneer leren we dat kinderopvang er niet voor ouders is?'

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *