Vrouwen willen niet leven als mannen

In een artikel in Opinie en Debat in het NRC van zaterdag 9 november pleit documentairemaakster Sarah Domogala ervoor dat vrouwen niet langer proberen te voldoen aan de mannelijke norm.

'Vrouwen hebben er genoeg van om zichzelf uit te putten om aan de heersende norm te voldoen, die bovendien door mannen wordt bepaald,' stelt Domogala. Domogala constateert dat er al een groep 'nieuwe vrouwen' ís die haar eigen weg durft te gaan. Als voorbeelden noemt ze Lena Dunham (Girls), Angelina Jolie en Phoebe Philo. Deze laatste nam op het hoogtepunt van haar carrière bij modehuis Céline twee jaar vrij om 'haar gezin op te zetten.'

Vrouwen aan de top = oproep tot leven als mannen


Kenmerkend voor deze nieuwe vrouw is dat ze zélf bepaalt hoe ze haar leven inricht, en hoe ze de verschillende rollen in haar leven invult. De nieuwe probeert niet langer te voldoen aan de mannencultuur. Want ook al zijn we gelijk, we zijn niet hetzelfde. Jet Bussemakers oproep tot economische zelfstandigheid en meer vrouwen aan de top is niet meer dan de zoveelste discussie over wat vrouwen moeten doen om zich te meten met mannen, vindt Domogala.

Het is tijd dat vrouwen hun vrouwelijke kracht gaan omarmen.

'Vrouwen moeten niet langer met hun ronde vormen proberen vierkant te worden,' aldus Domogala.

De volgende stap in de vrouwenemancipatie is onze eigen koers gaan varen.
( Hide )
  1. Precies, je moet niet proberen te lopen met je rechterschoen aan de linkervoet en omgekeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laat ieder mens vrij in het inrichten van zijn of haar leven. Wil je een carriere met kinderen dan is dat prima wil je fulltime moederen dan moet dat ook kunnen.
    Laat elkaar in de waarde ieder draagt op zijn of haar manier bij

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo