Voor moeders die denken

Search

Verborgen boodschappen in kinderspelletjes

Nadat in de jaren zeventig opgroeiende meisjes en jongens redelijk sekse neutraal werden opgevoed, is er anno 2014 weer een duidelijke scheiding tussen jongens en meisjesspeelgoed.

In winkels als de Hema en Bart Smit herken je het gangpad voor de meisjes aan de kleur roze. Het gangpad voor de jongens wordt gekenmerkt door kleuren als bruin en groen. Afgelopen december wond huisman Guus Reichgelt zich nog op over de stereotypes in de folder van Bart Smit.

Het is leuk om eens te kijken wat de verborgen boodschappen op het gebied van de sekses is. Neem bijvoorbeeld een Zwarte Piet kaartspel, en bekijk de kaarten eens. We weten helaas niet uit welke tijd onderstaande kaarten dateren. Maar van de stereotypes zou menig feministe een rolberoerte krijgen.

Stereotypes in een onschuldig kaartspelWat in het algemeen ook opvalt in dit kaartspel, is dat de jongens allemaal wat onbesuisd en onbenullig worden afgebeeld. Ze struikelen, vallen en zijn wat onhandig. De meisjes zijn allemaal beheerst en keurig!

Maar het is een mooi spel! En wellicht kan het aanleiding zijn om eens met nieuwe ogen naar de spelletjes in je eigen kast te kijken.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!