Discussie: moet overheid kinderen krijgen belonen?

In debatprogramma Arena een discussie over de vraag of de overheid het krijgen van kinderen moet belonen. Dit naar aanleiding van de vergrijzing en het terugschroeven van diverse kindregelingen.

Argumenten voor beloning overheid

Het belangrijkste argument voor een overheid die het krijgen van kinderen beloont is de toenemende vergrijzing. Steeds minder mensen moeten steeds meer mensen financieel overeind houden. Met een dalend kindertal worden de schouders die de lasten moeten dragen nog smaller.

Samantha Baumgard, bekend van het NCRV programma 'Een huis vol' is moeder van 13 kinderen en is voor financiële beloning. Haar kinderen dragen later immers weer bij aan de maatschappij, redeneert Samantha.

Argumenten tegen beloning overheid

De tegenargumenten laten zich minder makkelijk samenvatten. Zo noemt Marianne Zwagerman kinderen een dure hobby, vergelijkbaar met het houden van een paard. En waarom zou de overheid moeten bijdragen aan een hobby?

Kunstenares Tinkebell redeneert dat de wereld nu al overbevolkt is, en dat er daarom beslist niet meer kinderen geboren moeten worden. Om die reden heeft ze zichzelf laten steriliseren. Mochten haar hormonen en moederverlangens opspelen dan kan ze daar niet aan toegeven.

Sabine Uitslag gooit het op romantiek en liefde: een kind krijgen is iets tussen twee mensen, en moet uit liefde gebeuren. Daarmee heeft geld of de overheid helemaal niets te maken.

Toon van de discussie onprettig

De toon van de discussie is helaas niet van het niveau waarop je hoopt. De debaters schrikken er niet voor terug elkaar persoonlijk, en onder de gordel, aan te vallen. Bovendien wordt er veel geïnterumpeerd. Ook de argumenten worden maar matig onderbouwd en gepresenteerd.

Opvallend

Opvallend overigens dat de groep tegenstanders van een stimulerend overheidsbeleid unaniem uit vrouwen bestaat. Aan de pro kant staan 3 heren en Samantha Baumgard.

Conclusie

Samantha Baumgard wordt praktisch plat gewalst door het vrouwengeweld aan de andere kant van de tafel. Ze kreeg dertien kinderen uit diep verlangen. Zo'n verlangen is kwetsbaar tegenover de ridiculisering en minachting van de vier andere dames. In Debat op 2 overkwam Beatrijs Hofland hetzelfde.

Het is opvallend dat de meest fervente voorstanders van kinderopvang in dit soort discussieprogramma's vaak nogal schreeuwerige dames zijn. De dames die kiezen voor fulltime moederen komen zachtaardiger over.

Maar net als Beatrijs Hofland heeft Samantha Baumgard het laatste woord: 'De overheid moet investeren in de toekomst. En dat is de jeugd.'

Bekijk de uitzending hier onder

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Het valt mij op dat een aantal werkende dames overtuigd is van hun eigen gelijk. Ze komen met de stelling dat ze zo onafhankelijk zijn. Maar als werkende vrouwen en mannen gaan scheiden en ze beweren zelf dat die die kans heel groot is omdat 1 op de 3 huwelijken tegenwoordig strandt dan wordt er in 9 van de 10 gevallen een beroep gedaan op overheidssubsidie want er bestaan allerlei toeslagen waar ze dan een beroep op moeten doen omdat hun inkomen niet voldoende is. Dit is voor veel gescheiden mannen en vrouwen de keiharde realiteit omdat ze niet beschikken over een topinkomen. In dit geval moet de overheid dus ook financieel veel bijdragen en moet je je daar dan niet schuldig over voelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *