Pabo niet vereist op school

Stel je gaat naar de schoenmaker met een paar versleten laarzen en je zegt: 'Beste schoenmaker, wil je mijn schoenen repareren?'

'Tuurlijk,' zegt de schoenmaker. 'Maar komt u dan aanstaande donderdagmiddag even helpen?'

Waarschijnlijk zou je denken dat de beste man nodig op vakantie moet. Hij is immers de expert. Hoezo moet jij helpen?!

Leken ingezet voor kennisoverdracht


Toch is dit het scenario dat zich op steeds meer basisscholen afspeelt. Je brengt je kind naar school omdat daar mensen zijn die er voor zijn opgeleid je kind te onderwijzen. Maar steeds vaker wordt aan ouders gevraagd didactische taken op zich te nemen. Zowel op school als thuis. Hoewel leerkrachten eerst vier jaar PABO moeten doen voor ze voor de klas mogen staan, schijn je als ouder vanzelf over onderwijskundige vaardigheden te beschikken.

Steven Pont: grenzen tussen school en thuis vervagen


Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut, uit zijn zorgen over deze ontwikkeling in zijn column in maandblad J/M. Hij schrijft over de vervaging van grenzen tussen school en thuis, en tussen didactiek en pedagogiek.

Doordat de school zich steeds meer met de opvoeding bemoeit, blijft er minder tijd over voor de oorspronkelijke kerntaak van scholen: didactiek. Dat zorgt voor een heel concreet probleem: de school kan minder kennis overdragen.

En de oplossing wordt gezocht in ouderparticipatie.

Pont: 'Eerst werd de school een verlengstuk van de opvoeding thuis, en omdat er daardoor minder tijd is voor didactische taken wordt aan ouders gevraagd die kennis overdracht voor een deel over te nemen.'

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo