De druk om 'op vakantie te gaan'

staycation
Zoals het klokje thuis tikt...
'En? Waar ga jij dit jaar heen?'

Het is een veelgestelde vraag in deze zomermaanden. Of je op vakantie gaat wordt niet eens gevraagd. Daar wordt stilzwijgend vanuit gegaan.

Want op vakantie gaan hoort er bij. Sterker nog volgens journalist Robert van Eijden rust op níét op vakantie gaan een bijna nog groter taboe dan op incest! En volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg is op vakantie gaan uitgegroeid tot een nationale rage, ja zelfs een maatschappelijke verplichting!

Thuisblijvers


Gemiddeld verruilen zo'n 11 miljoen Nederlanders tijdelijk huis en haard voor een vakantiebestemming. Maar er is ook een groep die er voor kiest om thuis te blijven. Sommigen doen dit vanuit financiële overwegingen, maar een groeiende groep blijft thuis omdat ze dat fijner vinden.

Wijnberg noemt op vakantie gaan onnatuurlijk. Je komt in een vreemde omgeving, en bestaande patronen vallen weg. Partner en kinderen zitten voortdurend op je lip, en je normale vluchtwegen zijn thuis.

Het is daarom sterk afhankelijk van je persoonlijkheid of op vakantie gaan iets voor je is. Ben je iemand die houdt van vaste routines, dan is thuisblijven waarschijnlijker ontspannender dan weggaan.

Het is met op vakantie gaan dus eigenlijk net als met de keuze voor fulltime moederen: je moet je eigen weg durven gaan.

En soms is je bestemming gewoon je eigen huis!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
  1. Wij blijven thuis, dit doen wij al een paar jaar en het bevalt prima! En wat familie, vrienden daar van vinden zal ons een worst zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier ook een notoire thuisblijver, maakt mij helemaal niets uit wat anderen daarvan vinden. Wij genieten van de rust als alle vakantiegangers lekker weg zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor de reactie dames! Zijn jullie het met journalist van Eijden eens dat er een taboe rust op 'niet op vakantie gaan'? Of merken jullie daar niets van?

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo