De verborgen kostenpost van kinderen krijgen

kosten moederschap

Kinderen kosten geld.Volgens het Nibud kost een kind tot zijn 18de zo'n 80.600 euro. En daarna gaan ze vaak nog studeren. Dus met die 80.600 ben je er nog niet.

Het CBS biedt ook interessante informatie:

  • Eén kind kost gemiddeld 17% van het inkomen
  • Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen
  • Drie kinderen kosten gemiddeld 33% van het inkomen
  • Vier kinderen kosten gemiddeld 40% van het inkomen.

Bij vier of meer kinderen heb je je inkomen dus praktisch gehalveerd!

De grootste kostenpost van kinderen krijgen: fulltime moederen

Het is een bekend Nederlands fenomeen: als er kinderen komen, gaan vrouwen minder uren buitenshuis werken. Sommige vrouwen kiezen zelfs voor fulltime moederen. Hoewel deze groep steeds kleiner wordt.

Als je minder betaald werk gaat doen, dan word je inkomen kleiner. Dit is een verborgen kostenpost van kinderen krijgen. Daarom zie je ook dat stellen van te voren flink aan het rekenen slaan. Zo kijken ze of het financieel haalbaar is als één van beiden minder uren buitenshuis gaat werken.

In de verhalen van Thuisblijfmoeders op Het Moederfront lees je dat er vaak zuiniger geleefd moet worden. Deze vrouwen maken bijvoorbeeld gebruik van actiecodes, kopen tweedehands, en passen het boodschappenbudget aan.

Zeg niet meteen: 'Dat kan ík me niet veroorloven!'

Thuisblijfmoeders horen het vaak. De verzuchting: 'Dat kunnen wíj ons niet veroorloven hoor!' Maar wie bereid is haar levensstijl aan te passen, heeft vaak meer opties dan ze denkt. Zeg dus niet bij voorbaat al: 'Dat kunnen wij ons niet veroorloven.'

Ga eerst eens samen aan de tafel zitten, en zet de inkomsten en uitgaven op een rijtje. En kijk vervolgens waar op bezuinigd kan worden. Ging je bijvoorbeeld twee keer per jaar op vakantie? Dan kun je daar wellicht geld op besparen. En zo zijn er vaak meer dingen die bij nadere beschouwing niet noodzakelijk zijn.

Het prijskaartje van een periode fulltime moederen

Afgezien van de vraag of het financieel uit kan, is er nog een ander prijskaartje waaraan je moet denken. En dat is het prijskaartje dat je betaalt als je minder uren gaat werken. Of zelfs een periode compleet uit het arbeidsproces stapt.

Dit wordt ook wel The Motherhood Penalty genoemd. Anne Crittenden schreef er het boek 'The Price of Motherhood' over. Het is het inkomensverlies waarmee vrouwen te maken krijgen als gevolg van het moederschap.

Als je thuis hard aan het werk bent met de verzorging en opvoeding van je kind(eren) dan wordt dit op de arbeidsmarkt gezien als een periode van niets doen. Een gat in je cv. En dat zie je terug in je salaris en pensioen. Zie ook Mijn pensioen.

Toch betalen de meeste thuisblijfmoeders deze prijs graag.

Lees ook: Wat kost studeren? en Gevonden geld van Annemarie van Gaal.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *