Thuisblijfmoeders en het belang van een ritme


Ritmes geven betekenis
In haar boek Ritme, op zoek naar een terugkerende tijd schrijft filosofe en arts Marli Huijer over het belang van ritme. Ritme geeft betekenis en structuur aan het leven.

Maatschappelijke ritmes zijn vervangen door individuele ritmes


Onder andere door de tweede feministische golf in de jaren zestig zijn onze ritmes enorm veranderd. De traditionele ritmes die het leven bepaalden zijn vervangen door individuele, flexibele ritmes. Ooit deden bijvoorbeeld alle vrouwen op maandag de was. En werd er in het hele land op woensdag gehakt gegeten.

Maar die ritmes zijn verdwenen.

Werkende ouders:  flexibel ritme belangrijk


Huijer constateert dat de nieuwe, flexibele ritmes beter passen bij de moderne man-vrouw verhoudingen. Nu steeds meer ouders allebei buitenshuis werken is één algemeen ritme niet handig meer. Zorg, werk, school en winkeltijden moeten op elkaar afgestemd worden. En dat werkt bij iedereen weer anders.

Gebrek aan vaste ritmes werken ontwrichtend


Maar al die individuele, flexibele ritmes kunnen ontwrichtend werken, waarschuwt Huijer. Doordat sociale ritmes verdwijnen, verlies je vaste rustmomenten. Alle dagen worden hetzelfde.

Ritme is discipline en vrijheid in één. De ritmes waarmee we onze maatschappij en gezin inrichten zorgen voor discipline. Daardoor kun je in vrijheid je leven leiden.


Thuisblijfmoeders en ritmes


Voor vrouwen die kiezen voor fulltime moederen valt het werkritme weg. Dat vraagt behoorlijk wat van een vrouw.

Door het gebrek aan ritme, in combinatie met het ontwrichtende gebrek aan ritme van een baby, kunnen de dagen eindeloos lijken.

Eén van de belangrijkste survival technieken van Thuisblijfmoeders is dan ook het zelf creëren van structuur en ritme in de dag. Zo krijgen de verschillende momenten op de dag betekenis. En ook de dagen zelf krijgen een eigen kleur door ritmes te hanteren. Bijvoorbeeld op woensdag babyzwemmen, donderdag wandelen, vrijdag boodschappen doen etc.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo