Voor moeders die denken

Search

Moedige moeders & Dappere Dochters

moedige moeders en dappere dochters review
Steeds meer Nederlanders klimmen in de pen om hun ervaringen op te schrijven en te delen. Deze waargebeurde autobiografische verhalen wisselen sterk van kwaliteit.

Maar Lou Niestadt en haar dochter Jipp Heldoorn hebben succesvol de klippen omzeild van de zelfhulpliteratuur, en een boek neergezet dat meer biedt dan alleen een ervaringsverhaal.

Wij interviewden Lou Niestadt ooit over de periode dat ze thuisblijfmoeder was.

Moedige Moeders & Dappere Dochters: waar gaat het over?


In Moedige Moeders & Dappere Dochters doen Lou Niestadt en haar dochter Jipp Heldoorn beurtelings verslag van de gebeurtenissen die volgen op de onverwachte zwangerschap van de zestienjarige Jipp.

Eerst krijgt de lezer het verhaal vanuit het perspectief van Jipp voorgeschoteld, en vervolgens nog eens door de ogen van haar moeder Lou.

Moedige Moeders & Dappere Dochters vertelt het verhaal van een tienerzwangerschap, en de vragen en obstakels die hieruit voortvloeien. Zoals:

  • Laat je het kind komen, of kies je voor abortus?
  • Hoe moet het met Jipps opleiding?
  • Waar gaan ze wonen?
  • Hoe pakken ze het aan?
  • Hoe ga je om met (negatieve) reacties van de omgeving?
  • De gevolgen van de tienerzwangerschap op het gezin.

Een breder perspectief: A Hero's Journey


Behalve de afwisseling van perspectief, wordt het verhaal boven het gemiddelde ervaringsverhaal uitgetild doordat het wordt geplaatst in een breder kader. Namelijk dat van een Hero's Journey.

'Een patroon waar elke held, in elk verhaal, mythe, sprookje of drama doorheen gaat.'

De Hero's Journey bestaat uit 12 stappen. En het verhaal van Jipps tienerzwangerschap wordt verteld in deze 12 stappen.

Dat is niet alleen een originele en interessante invalshoek, het maakt Jipp en Lou's verhaal ook interessant in het algemeen. Want elke ingrijpende levensgebeurtenis kan worden benaderd vanuit het idee van de Hero's Journey.

Over Jipp en Lou


Met name Lou durft zich kwetsbaar op te stellen in dit boek. Ze probeert zich voortdurend bewust te zijn van haar eigen bagage en hoe dat haar reacties beïnvloed. Als moeder vond ik Lou enigszins intimiderend. Want het lijkt wel alsof ze niets fout kan doen. Ze reageert altijd adequaat en liefdevol. Haar enige 'foutje' is als ze Jipp die hoogzwanger is niet uitnodigt om mee te gaan winkelen in de drukke stad....

Met Jipp had ik soms wat moeite omdat ik haar bij tijd en wijle wat egocentrisch vond. Zo wordt ze woedend tijdens een Sinterklaasfeestje waarbij haar opa en oma het lef hebben gehad slabbetjes cadeau te doen en te refereren naar haar zwangerschap.

Het was mij niet duidelijk waarom Jipp haar grootouders dit zo verweet. Zou het niet kunnen dat die arme mensen probeerden er positief mee om te gaan?

Conclusie over Moedige Moeders & Dappere Dochters


Moedige Moeders & Dappere Dochters is meer dan een boek over een tienermeisje dat per ongeluk zwanger wordt. Het is ook een boek over persoonlijke groei.

Dat maakt dit boek interessant voor meisjes die zich in dezelfde situatie als Jipp bevinden. Maar ook voor mensen die in het algemeen met iets worstelen in hun leven.

Praktische informatie over Moedige Moeders & Dappere Dochters


Moedige Moeders & Dappere Dochters is voor 19,95 te koop bij bol.com


Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!