Sprookjesschoenen bestaan niet

schoenen


Schoenen zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar ze spelen ook een belangrijke rol in onze cultuur. Denk bijvoorbeeld aan schoenen in sprookjes.

Neem nou Assepoester. Als het niet dankzij haar verloren glazen muiltje was geweest, had haar prins haar nooit kunnen vinden. En in de versie van de gebroeders Grimm danst Assepoesters gemene stiefmoeder zichzelf dood in gloeiendhete ijzeren schoentjes. Een vreselijk einde dat je je grootste vijand niet gunt.

Of denk eens aan de dansende schoentjes in het sprookje van Hans Christian Andersen, die hun draagster Karen eindeloos laten dansen tot ze uitgeput is. In de Efteling dansen ze nu nog steeds.

De Gelaarsde Kat dankt zijn naam aan zijn schoeisel, en in The Wizard of Oz kan Dorothy alleen maar naar huis door haar rode schoentjes drie keer tegen elkaar te klikken.

Verhalen over schoenen


Ook in moderne verhalen spelen schoenen vaak een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de populaire serie Sex and the City. Hoofdpersoon Carrie Bradshaw geeft bakken met geld uit aan de juiste schoen. De serie maakte van schoendesigner Manolo Blahnik een begrip.

En wist je dat Paus Benedictus XVI rode muiltjes droeg? Het verhaalt gaat zelfs dat hij weigerde ze af te staan toen hij aftrad als paus.

Kinderen en schoenen


Schoenen beschermen je voeten. Ze bieden zekerheid, veiligheid en de mogelijkheid je vrij te bewegen zonder dat je je voeten bezeert. Omdat kindervoeten nog in de groei zijn is het belangrijk dat kinderen de juiste schoenen dragen. Daarom is het advies om altijd eerst de voeten van je kind te laten opmeten voordat je schoenen koopt. Zo weet je zeker dat ze goed passen.

De stiefzusters van Assepoester hakten hun tenen af om schoenen passend te maken, maar die methode raden we af ; )
Voor hele kleine kinderen is het belangrijk dat de zool soepel is, zodat het kind leert de voet af te rollen als hij of zij loopt. Naarmate een kind ouder wordt, moet de zool juist weer wat stugger zijn.

Ouders laten kinderen steeds meer zelf schoenen kiezen


Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillendekindermerken die zowel de juiste ondersteuning bieden als er leuk uitzien. Verkeerde schoenen kunnen later namelijk in het leven onder andere voor rug- en voetklachten zorgen. 

Gezien het feit dat ouders anno 2015 hun kinderen veel ruimte geven, krijgen ze vaak ook de ruimte om zelf hun schoenen uit te kiezen. En dan zie je vaak dat kinderen vallen voor mode en blingbling, wat toch nog steeds vaak synoniem staat voor slechte kwaliteit.

In plaats van nog lang en gelukkig te leven, leeft een kind dan met vervelende ongemakken. En dan kan elke stap pijnlijk zijn.

Daar kan de Kleine Zeemeermin over mee praten.

Lees ook Schoenen schoonmaken en goedkoper naar de Efteling.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo