Aanklacht tegen het kostwinnersmodel in mr. Bridge

In een nawoord in het boek mr. Bridge van Evan S. Connell, schrijft Lionel Shriver zeer negatief over het kostwinnersmodel.

Mr. Bridge is een portret van een rechtschapen gezinsman in de jaren dertig.

'Walter Bridge illustreert hier duidelijk dat de traditionele rolverdeling voor mannen even beperkend en pijnlijk was als voor vrouwen. Walter heeft eigenlijk geen partner. Hij alleen is verantwoordelijk voor de gezinsinkomsten. Hij maakt lange uren om een gezin te kunnen onderhouden dat hij daardoor zelden te zien krijgt. Hij zit gevangen in de traditionele mannenrol, waar vooral waardering bestaat voor ' financiële zekerheid, onafhankelijkheid en zelfrespect,' zoals hij dat heeft geïnternaliseerd. Hij lijkt geen onderdrukker. Hij is zelf slachtoffer.'

Maar waar Lionel Shriver aan voorbij gaat is dat mr. Bridge wel degelijk gesteund wordt door zijn vrouw. Hij rekent op haar voor het runnen van het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Beide vervullen hier in een belangrijke rol.

En heeft die strakke rolverdeling nadelen? Zeker wel. Mr. Bridge heeft inderdaad weinig tijd voor zijn kinderen. En mrs. Bridge heeft momenten, als de kinderen ouder zijn en haar minder nodig hebben, waarin ze worstelt met zingeving.

Maar het is wel erg gemakkelijk om het leven van mr. en mrs. Bridge weg te zetten als bekrompen. Want mr. Bridge is wel degelijk gelukkig met zijn leven, en er is liefde in zijn relatie met mrs. Bridge.

En om ook maar eens te gooien met de statistiek dat 1 op de 3 huwelijken anno 2015 eindigt in echtscheiding: wie zijn wij om te oordelen over het leven in de jaren dertig.

Meer weten?

Lees dan de reviews van Mr.Bridge  en Mrs. Bridge.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *